Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kvällsmat?

Skrivet av Carola
Fick en fråga härom dan som jag nu i min tur funderar över. Min väninna frågade hur länge barnen "ska" få kvällsmat. Hennes dotter är 3 år, min son 4,5. Jag svarade att jag aldrig reflekterat över det. Sonen äter kvällsmat varje kväll vid 19-tiden. Det består av en yoghurt, eller eventuellt en smörgås eller frukt. (Övriga mål han äter är frukost, lunch, oftast mellanmål, middag). Han är lite knubbig och mycket matglad, därför är vi noga med vilken sorts mat och hur mycket vi ger honom. Jag har trott att barn som växer behöver lite kvällsmat. Vad har ni för åsikt, hur gör ni?
Svar på tråden: Kvällsmat?

Så här gör vi

Vår son är 22 mån och han äter frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och sedan äter vi middag hela familjen vid 18.00 på kvällen. Sedan lägger han sig vid 19.30 ca. Men när han var under 1 år så fick han alltid gröt, ett extra mål en stund innan läggdags på kvällen. Han har alltid varit smal nämligen och är det fortfarande. Han kan äta vad som helst utan att det syns. Och vår dotter som är nästan 6 mån äter gröt till frukosten, lagad mat vid lunch, gröt till mellanmål, gröt då vi äter middag och när hon lägger sig för natten får hon en flaska välling för det är enda gången som hon vill ha vällingen. Tanken är att hon ska äta middag med oss senare.
Skrivet av    A

det beror väl på när

ni äter i övrigt lixom... min son äter frukost lunch midag och någonstans däremellan lunch midag blir det mellis oxå något litet sedan på kvällen precis innan läggdags äter han macka eller fil eller så.. om midagen inte blir FÖR sent blir midag kl 17-18 blir det kvällsmat oxå han sover kl 20 jag åt när jag gick i skolan frukost lunch midag kvällsmat HELA skoltiden lixom ibland även nattmål :) så kvällsmat är inget jag tycker man slutar med bara för att.. äter ni midag tex kl 16 och han sover kanske kl 19 e d lite långt för att klara sej hela netten till kanske 7 på morgonen :) gå efter tiden mellan målen inte efter något annat
Skrivet av    Ayhanza

Glömde

ju skriva att vi äter middag redan 16-17-tiden. Han lägger sig 20-21-tiden. Märker att vi resonerar lika, tycker också att det blir länge utan mat om man skippar kvällsmaten.
Skrivet av    Carola

Jag är uppvuxen...

...med kvällsfrukt och har själv fortsatt med det som vuxen och nu äter min 4 åriga son även det vid 19 tiden sedan lägger han sig vid 20. Jag kom dock inte ihåg när vi bytte från kvällsgröt till frukt men kanske vid 2 års ålder. Middag äter vi vid 17-17.30.
Skrivet av    Vera

Beror på när man äter middag

Som Ayhanza säger beror det bla.a på när man äter middag. Vi äter vid 17.30 och vår äldste kvällspigge son hade länge mycket svårt att somna när han la sig kl. 20. om han inte fått en smörgås innan. Men han knubbade till sig lite väl mycket i 7-årsåldern, så då gick vi över till kvällsfrukt. Men jag känner många barn som slutat med kvällsmat redan i 2-årsåldern, trots att familjen äter middag ganska tidigt. De barnen är ofta kvällströtta och blir inte så hungriga på kvällen. Jag tror att kvällströtta och morgonpigga barns kroppar och därmed ämnesomsättning går ner på lågvarv tidigare på kvällen än de kvällspiggas. Vår kvällströtte son behövde sällan kvällsmat som liten men åt massor till frukost.
Skrivet av    ullen61

Vi äter inte kvällsmat

utan middag vid sex-tiden. Sedan får vår äldsta se Bolibompa, och sedan går han och lägger sig. Tror inte man ska ge kvällsmat om man äter middag relativt sent.
Skrivet av    Sol

Alla hemma tar det vi kallar...

...kvällsfika. Ungarna tar macka med o\'boy eller yoghurt och jag kan koka några ägg. Ibland äter vi fruktsallad men vi tar alltid någon innan vi lägger oss oavsett när vi ätit middag.
Skrivet av    maria65:a

jaa klart

han ska ha kvällsmat om ni äter så.. jag har aldrig ens tänkt tanken att kvällsmaten SKALL bort lixom :)
Skrivet av    Ayhanza

Ja

det tycker ju jag också. Hade aldrig tänkt på det överhuvudtaget förrän min väninna frågade...
Skrivet av    Carola

Tack för alla svar! (imt)

.
Skrivet av    Carola

Jag har aldrig serverat kvällsmat

När dottern var liten, upp till runt 3 år, fick hon kvällsvälling vid sänggåendet. Sen dess har hon möjligen ätit någon frukt på kvällen efter middagen, men inte mer. Barn är olika. Har man barn som är svåra med maten och är lagda åt det tunna hållet bör man kanske erbjuda dem ett kvällsmål. Har man i stället matglada barn med lite rundare former är det kanske vettigare att avstå från kvällsmålet och i stället ta en morot eller ett äpple?
Skrivet av    Birgitta, since 1997

Kvällsmat behöver...

...väl alla barn, som inte dricker välling på kvällen? Vi brukar ialla fall ge våra pojkar kvällsmat innan de ska sova. Det beror i och för sig på när man äter middagen. Äter vi middag efter kl 18 så tycker vi inte att det behövs nåt mer innan de ska sova. (De lägger sig ca 19.30). Men äter vi runt kl 16 så får de varsin macka och lite fil eller yoghurt till kvällsmat. Ibland vill de ha gröt. Det är olika. Oftast får de välja själva vad de vill ha. Mina pojkar är drygt 2,5 och 4,5 år. Min stora pojk har oxå alltid varit jätteglad i mat, medans den lille pojken knappt äter nånting.
Skrivet av    carina_b

Kvällsfika kan man ju inte hoppa över

Vi i vår familj äter middag vid 17:15....sen vill dottern som är 4,5 ha kvälls fika vid 19:00 macka eller frukt ...är det så en kväll att middagen har varit lite försenad så blir det jätte konstigt för henne ifall hon inte får kvälls fika. Till saken hör också att jag jobbar inom äldre omsorgen..där äter de gamla middag vid 16:00 sen ger vi dem kvälls fika vid 19:00 just för att annars blir det så många timmar utan frukost. Så ge barnen kvällis Kram
Skrivet av    71an

fel

Så många timmar utan mat ska det stå =)
Skrivet av    71an

Hela livet...

Jag kan själv inte sova på tom mage, utan vill gärna ha någon macka, frukt, yoghurt eller annat innan jag går och lägger mig. Vi äter middag vid 17-tiden. M, som snart är 3 år, går och lägger sig vid 19.30 och strax innan får han alltid välling eller en macka.
Skrivet av    Nea

Klart att barn behöver mat, även kvällsmat

Konstig fråga! Likväl som vuxna äter frukost/lunch och middag (kvällsmat) ska väl även barn äta så, inklusive mellanmål. Vad är det för fråga? Svara din väninna att barn äter kvällsmat som vuxna tills man dör. Oavsett man växer eller inte behöver man mat, även kvällsmat!
Skrivet av    Mamma

Lite korrigering/förtydligande

___Svara din väninna att barn äter kvällsmat som vuxna tills man dör.__ Ska vara: ____Svara din väninna att barn äter kvällsmat från det man föds tills man dör.
Skrivet av    Mamma

Artiklar från Familjeliv