Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

hur mycket tid?

Skrivet av mamma
Hur ofta bor barnen hos er, ni som är kontaktfamiljer? Undrar lite hur det är på loven också.
Svar på tråden: hur mycket tid?

Det är väl olika????

Vi är inte kontaktfamilj,men har avlastning till våra f-barn..... Och för oss var det så att vi kom överens med vårt soc om hur mkt tid/månad vi skulle avlastas.För vår del är det en helg/månad som avlastningshemmet får betalt för.Och vi får själva komma överens med a-hemmet om hur vi vill lägga upp det.... 4-5 halvdagar m nån övernattning/en hel helgper månad/1 vecka per halvår eller så..... Vi har bestämt så att a-hemmet tar barnen nån eftermiddag nu och då och så får vi istället lite sammanhängande ledigt ett par gånger per år så att vi kan åka på nån liten kortsemester..... Vi är f-hem till barn med särskilda behov.
Skrivet av    EJE

va?

a-hem och f-hem. Jag hänger inte riktigt med i snacket...
Skrivet av    mamma

Ledsen....

Det blev hemgjorda förkortningar....jag hade lite väl bråttom. F-hem.... Familjehem F-barn...Familjehemsbarn A-hem...Avlastningshem A-familj.....Avlastningsfamilj
Skrivet av    EJE

hi hi

jag trodde a-hem var det första hemmet, som i abc-alfabet... Fick inte riktigt ihop det med f-hem... Men nu är jag med!
Skrivet av    mamma

Här kallas det

stödfamilj... Vi har barnet 3nätter/ månad. Hade vi kunnat /velat ha barnet en vecka under sommaren så ansöker barnets föräldrar om det hos soc, om de godkänner den extra kostnaden så är det grönt.
Skrivet av    moteld

Ja,vad heter det egentligen?

Stöd-.kontakt-,avlastningsfamilj? Stöd-,kontakt-,avlastningshem? Stöd-,kontakt-,avlastningsperson? Kontaktperson låter rätt när nån som har svårt med det sociala får en \"kompis\" att göra saker med. Kanske kan man som familj vara det åt en annan familj också...Kontaktfamilj låter heller inte så dumt. Men sen vet då inte jag.... Jag använde bara i all hast begreppet avlastningsfamilj för att det vi får till våra familjehemsplacerade barn är just lite avlastning....eller betald barnvakt? Vad tycker ni andra.....eller finns det några bestämda begrepp för vad som är vad?????
Skrivet av    EJE

Vi säger stödfamilj.

Vi tycker att det låter bäst med stödfamilj. Barnen själva säger också stödfamilj. Avlastningsfamilj tycker jag personligen att låter som ett ställe där man bara själper av ungarna, och så känns det inte för oss. Stödfamiljerna är ju ett stöd för barnen och ett komplement till oss. Barnen har fått många trevliga upplevelser tillsammans med sina stödfamiljer. För vår egen del kan det också kännas bra att ha det här stödet av en annan familj som ställer upp när det blåser starka vindar omkring barnen och vi behöver lite support inför möten med skola och dagis. Vi är också familjehem och barnen har särskilda behov. Kontaktfamilj är ju också ett bra uttryck men då tänker jag mer på familjer som behöver kontakt med andra familjer. Vi var förr kontaktfamilj till en invandrarfamilj och där är ju betoningen på kontakt mer befogad eftersom det handlar om att familjen behöver lära sig ett nytt språk och en invigas i en helt ny kultur, samtidigt som det i vårt fall var väldigt berikande att få lära dig om den andra familjens kultur.
Skrivet av    Tolmia

Artiklar från Familjeliv