Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Dela rum eller inte?

Skrivet av Eleonor m Cesar 040107 & Bianca 050504
I september flyttar vi till villa med våra tätisar och jag har börjat fundera på detta med rum. Sambons mamma tycker absolut att vi så småningom ska låta barnen sova i samma rum. Hon hade 21 månader mellan sina och tyckte att det var så praktiskt när man kunde natta båda två samtidigt osv. Jag har hela tiden tänkt att våra barn ska ha varsitt rum, vad tycker ni? Stör de inte varandra om de sover ihop, och tänk när den ena blir sjuk och skriker på natten etc... ? Å andra sidan är det ju bra och mysigt att ha en gemensam nattningsrutin med saga etc. för båda barnen. Och så har de ju varandra om de skulle bli otrygga...
Svar
Vi klurar också!
Vi får vårt hus på måndag *myser* och har efter mycket funderande kommit fram till att barnen nog ska få dela sovrum. Vi har tre sovnum på nedervåningen på 12, 10 och 6-7-8 kvm. Tjejerna ska få det största att sova o leka i, vi vuxna det mellersta och så blir det minsta rummet lekrum. Visserligen så somnar oftast inte barnen samtidigt, men så småningom kanske man kan få in någon rutin med godnattsaga och små barn som somnar sött och lätt. *drömmer* Dessutom hoppas jag att barnen får dagiseffekten, dvs om nåt annat barn ligger still kanske de gör likadant och somnar! :) Om de stör eller blir sjuka, så tror jag att det blir vi som får ställa upp med plats i vår säng, eller att vi roterar och sover en vuxen ett barn i varje rum. Dessutom vänjer de sig nog snabbt vid varandras skrän... Jag röstar för att de ska få dela! :D
Skrivet av    Åsa m Agnes-02 o Edith-03
Dela rum
Jag funderar oxå lite på detmed att dela rum. Just nu har trollisarna varsit rum, men jag tror att de inom snar framtid kommer flytta in i samma rum. Nu när vi var på semester delade de rum, de tyckte att det var jätte kul att somna och vakna i samma rum. Jag tror att det blir smidigare med alla leksaker oxå, man slipper hålla på att dela upp leksakerna, vilka som ska vara i vilket rum. Jag röstar för att dela rum
Skrivet av    N och S mamma
min erfarenhet
Jag hör inte hit (ännu...) för jag har 25 månader mellan mina flickor men tjuvläser till november ;) Iaf så delar mina flickor rum och stortrivs med det. en stora tjejen har svårt att sova själv och den lilla vaknade när vi gick och la oss (de är födda 0203 0ch 0404). Nu lägger vi dem nästan alltid samtidigt, läser en bok i den storas säng, stoppar ner lillasyster i spjälsängen och säger godnatt. Visst händer det att de busar men oftast lägger de sig snällt och somnar. Vi får se hur saker och ting utvecklar sig när barnen blir större. Om de två små (blir väl ca 19 månader mellan dem om allt går bra) delar rum eller om de stora fortsätter, tror att det kommer att gå i omgångar. Har också några kompisar som gjort ett sovrum och ett lekrum. I sovrummet finns bara gosedjur och böcker och sådana lugna saker medan lekrummet är leksaksparadis ;)
Skrivet av    Anonym
Jag har ju erfarenhet av att dela rum
och det är toppen, oavsett om det är förkylningar eller annat. Den andra sover ändå, för de är vana vid lite liv och rörelse. Dessutom tyckte jag det var praktiskt att de fick somna tillsammans på samma tid. När de sedan delade rum, så var det med blandade känslor. Visst var det skönt med eget rum, men efter ett tag så: \"Mamma, kan vi inte ha ena rummet som sovrum och det andra till lekrum?\". Då var tjejerna ... *räknar* ...6 och 7 år gamla. Men så har de också haft väldigt mycket leksaker ihop också, så det har varit praktiskt. Din sista mening skriver jag under på. För de blir trygga av att ha sitt syskon så nära, höra när den andre snosar eller rör sig i sängen. Det har gjort att båda tjejerna har jättelätt att sova ihop med många andra samtidigt, de somnar först av alla. Hehe, nästan som militärer som somnar stående på sin post. :) Så börja med samma rum, det kommer du att tjäna på i längden.
Skrivet av    Lena_O
Våra har var sitt rum
för de stör varandra annars. Så småningom får de gärna dela rum, för de har stor trygghet i varandra, men just nu funkar det inte.
Skrivet av    Annika m R, L & N
Våra kommer få dela
När trean kommer i januari kommer det skilja 13 månader mellan de yngsta. Vi har tänkt att de skall dela rum till att börja med. Vi har 2 sovrum på nedervåningen varav vi har det ena och tätisarna får det andra. Storebror bor redan på övervåningen. När vårat mellersta barn blir större har vi tänkt att han får flytta upp i det andra sovrummet på övervåningen. Men detta är bara vad vi tänkt, sen får vi väl se om trean blir en \"gaphals\" och stör storebrorsan på nätterna. Då får vi tänka om :)
Skrivet av    Oxen m 2
mina killar
delar rum och det funkar toppenbra :) just nu klurar vi på hur vi ska lösa rumsfördelningen. har juh en dotter som är 6 mån snart. hon har sovit hela nätter från början typ så eg behöver hon inte sova inne i vårt rum alls. problemet är att vi bara har 2 sovrum - killarnas (typ 18 kvm) och så vårt. kanske blir det så att lillasyster får flytta in hos bröderna... hoppas ni kommer på en bra lösning, kramar från oss
Skrivet av    Myzan o Co
mina tätisar
har samma rum, och det har de haft sedan lillasyster var halvåret. Vi tycker det är bra, och tjejerna tycker det är bra. De har alltid varandra och slipper känna sig ensamma. De leker tillsammans på kvällen innan de somnar och de leker tillsammans när de vaknar. Vi kommer inte dela på dem förrän de ber om det. Det är en trygghet att sova tillsammans med någon. Lillasyster som nu är halvåret kommer få ett eget rum eftersom det blir väldigt trångt om alla ska sova i samma rum, och för att det är praktiskt att hon inte har samma rum som dem iom deras småsaker..... Vi har platsen. Än så länge sover hon i vårt sovrum. Vissa perioder har det inte gått att söva dem tillsammans, men då har vi sövt dem efter varandra. De har inte vaknat av varandra på nätterna.
Skrivet av    Cayenne
Här delas det
Aimee flyttade in till Colin när hon var 6mån och han 2år. Det har funkat jättebra från början. Dom vande sig snabbt vid att vara i samma rum och dom stör nästan aldrig varann. När Aimee var mindre och vaknade på natten hände det nog aldrig att Colin vaknade av det. Nu verkar dom känna en trygghet i att ha varann i samma rum. Så för oss funkar det jättebra :)
Skrivet av    -Nina & Co-
Tack för alla svar!
Verkar som att de flesta valt att ha barnen i samma rum. Vi får se hur vi gör. Just nu är faktiskt problemet att Cesar (storebror) sover väldigt oroligt om nätterna, imorse vaknade han t.ex. tokskrikandes vid kvart i fem och Bianca (som sover i vårt rum) vaknade. Fortsätter det så kommer det ju inte gå att låta dem dela rum. Bianca sover hela nätter, ironiskt nog... Ska de dela rum så blir det nog längre fram, när sömnen stabiliserat sig. Förstår era tankar om att det är positivt att de har varandra och att de lär sig att sova bland andra människor etc. Är själv ensambarn och har alltid haft svårt att sova tillsammans med andra. Dock har jag aldrig varit rädd för att somna själv. Tror ni inte det kan bli ett problem om man låter barnen vänja sig vid att alltid somna med varandra, att de inte kan somna själva sedan? Har en kompis med fem syskon som fortfarande alltid måste sova med någon för att kunna somna (hon är singel så det blir lite jobbigt ibland)...
Skrivet av    Eleonor m Cesar 040107 & Bianca 050504
Mina tjejer ska dela...
De sover fortfarande i vårt sovrum men stör inte varandra nämnvärt så jag tror inte att det kommer bli några problem i höst när vi fått ordning på deras rum. Jag delade själv rum med min 4 år yngre syster under hela min uppväxt och visst var det jobbigt ibland men nu i efterhand är det positiva känslor som präglar minnet. En väldig trygghet att ha sitt syskon nära och mysigt att ligga och viska när mamma och pappa hade sagt god natt ;-)
Skrivet av    Tinalill m. B 0207 & V 0310
Dela rum
Just nu renoverar vi tjejernas rum men när vi har blivit klara så kommer vi att låta tjejerna att dela rum. Tidigare har stora syster haft ett eget rum vilket har gått jätte bra. Lilla syster har haft sin spjälsäng i våra rum. Men snart blir det ändring. Det ska bli spännande att se hur det går! = )
Skrivet av    cerlise
våra
tjejer delar rum funkar jättebra och de får dela tills de ber själva om något annat :)
Skrivet av    Jenny m Thea & Moa
Vi har förslagit att
dom skulle få varsit rum, men det vill absolut inte 4 åringen, hon vill bo med lillasyster på 2 år. ibland tror jag att dom sitter ihop, vi var på grönan och stora ville inte åka karusell men lilla ville, efter en stund började lilla att gråta och tyckte inte det var kul, då började stora grina och blev helt förstörd. så när lilla ville åka mer karusell fick hon inte för storasyster, men tillslut så fick hon åka men bara om storasyster åkte med ha ha. så dom kommer att forsätta dela rum även när vi flyttar till större, sedan får det ge sig själv när det är dags för varsit rum. kram
Skrivet av    Sussi m. Emma&Elin
När jag var liten
så hade jag och syrran först var sitt rum, och då nattades vi ändå samtidigt, varannan kväll i mitt rum, varannan kväll i hennes. När sagan var slut och det var dags att sova gick man in till sitt. När vi var ca 7 och 9 år fick vi delat rum, och det fungerade också bra. Jag tror nog att alla varianter är bra. Tänk bara på att ett delat rum bör vara ganska stort. Lycka till!
Skrivet av    Sara