Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Behöver råd snabbt

Skrivet av anonym
Har precis fått veta att jag är gravid i vecka 17 med tvillingar. Har tagit två grav. tester som båda varit negativa, men idag fick jag söka akut för magsmärtor, och de berodde på graviditet.
Till saken hör att jag har en parvel på 2 år, och tvillingar på 7 mån. Kan en normal människa klara av 5 så små barn? Känner att vi egentligen inte kan orka mer, men hela kroppen skriker nej vid tanken på att ta bort dem, med tanke på hur långt gången jag är. Vad gör man i en så här omöjlig situation, någon som varit i samma sits? Tacksam för alla tips och råd.
Svar
hej
jag är övertygad om att ni klarar det! man klarar juh det man måste på nåt sätt! helt klart kommer det bli tufft som sjutton i perioder, det ska man juh inte blunda för. har ni hjälp a någon, typ familj eller vänner? som kan rycka in och avlasta lite nu och då. ta kontakt med er kommun, vissa har så att man kan få hjälp om man får typ trillingar osv. kanske kan ni platsa in med dubbla tvillingpar! ni måste helt klart sätta er ned och prata igenom detta! skriv en lista med för- och nackdelarsom ni sedna begrundar noga! hoppas att allt löser sig för er, lycka till! kramar från oss (viskar ändå grattis till bäbismagen)
Skrivet av    Myzan o Co
föräldrarlediga tillsammans?
Kan ni vara föräldrarlediga tillsammans? Om du fortsätter ta föräldrardagar för era nuvarande 7 månaders och så tar pappan ut föräldrardagar på de kommande tvillingarna?
Skrivet av    Oxen m 2
Wow!
Nästan ofattbart att lyckas med att pricka in tvillingar igen... så snart efter att redan ha fått tvillingar! Och dessutom få grav.test som visar positivt! Förstår att du är förvirrad!! Det är ju svårt nog när det gäller ett barn och tidigt i en graviditet, att ta ett sånt beslut tycker jag. När det gäller två barn och så långt gånget så hade det bara funnits ett alternativ för _min_ del. Men det där måste man ju känna själv! Fundera, tänk, prata, fundera igen. Tänk er in i situationen om fem år... hur ser den ut i de båda fallen?? Vilken bild ser mest tilltalande ut? Man klarar ju allt... även om det ofta kan kännas omöjligt innan och tom under tiden. Fast det klart... det kan ju gå mer eller mindre bra! Men jag tror... att bara man ger sig 17 på att fixa det bra, så gör man det! Visst blir det svårt och tufft mellan varven. Men jag har den uppfattningen att man höjer ribban till en lagom nivå. Så även om fem så små är jobbigare än tre.... så upplever man det nog inte så mkt jobbigare tror jag. Den uppfattningen har iaf vad gäller ett eller tre barn. Med bara ett barn så var det urjobbigt ibland. Skrek han så var jag i paniktillstånd nästan. Nu är jag nöjd och glad om \"bara\" ett barn skriker. Nu tycker jag att det vore busenkelt med bara ett barn. Men det är ju nu med facit av tre barn i handen... så det räknas ju inte! Ett barn för en som bara har ett barn... känns ju övermäktigt mellan varven! Men inte är man i mer upplösningstillstånd bara för att man har fler... Man höjer ju helt enkelt bara ribban. Som Oxen säger, så verkar det ju bra om ni kan vara FL ihop! Om du kanske blir sjukskriven nu... för att det är en högriskgraviditet (jag vet inte om det funkar så men det vet nog du bättre själv) så har du ju dessutom en del dagar kvar... så att ni kan vara FL ett bra tag tillsammans. På ett sätt så känns det jättemysigt när jag ser eran familjebild framför mig. Men visst ser jag en hel del jobb oxå. För att inte tala om när dom blir tonåringar!!! Men, jag såg en dokumentär en gång om ett par som hade sjulingar som nu var tonåringar... bara tjejer! Sju tonåringa tjejer i huset samtidigt! Och det funkade! Det viktiga är att fundera på vad ni vill utefter den situationen som är! Vad känns bäst för er? Vad känns viktigast för er? Eller egentligen först och främst du! För det är ju du som går igenom det fysiska!! I båda fallen! Avundas dig inte att behöva fatta det beslutet du står inför! Önskar dig (er) all lycka till och hoppas att ni kommer fram till nåt som känns någolunda ok för er! kram kram!
Skrivet av    Linn m. N-0110, R-0304 & J-0501
Grattis
Oj, det var en överraskning. Det finns väl minst 2 par på Tvillingar och fler som har fått dubbla par tvillingar. De kan säkert ge lite råd. Själv så skulle jag inte kunna göra abort, om det inte var allvarlig risk för min eller barnens hälsa. Det blir säkert tufft att ha en 2,5 åring, två 1 åringar och två nyfödda. Men funkar gör det nog. Det största problemet blir nog vilken vagn man ska ha. Ja man kan ju inte råda direkt, men prata igenom det ordentligt med din man, och följ ert hjärta.
Skrivet av    Annika o Amy 29-3-06
grattis ,
vad roligt,*avundsjuk* men jag tror du behöver mycket hjälp, för att orka med. kontakta komunen och hör med hemhjälp, barnhjälp,efter som situationen e så pass unik*ler* borde det gå att få hjälp så börja bearbeta dem redan nu. jag har som du en stor tjej och tvillingar.
Skrivet av    andromeda
Jodå det kan man nog klara
visst blir det jobbigt Men rutiner dvs förbereda dagen innan man ska iväg lägga fram allt på kvällen så man har allt iordning på morgonen det underlättar ju en hel del. Sambon/maken kan kanske vara hemma en del man kan ju ta föräldra dagar på varsitt barn och vara hemma båda två ett tag tills de små blivit lite större och vardagen lite lättare. om din kropp skriker nej till abort ska du absolut inte göra aborten. Jag tror man ångrar det massor sen. Du är stark och du kan klara det lite svett och tårar men mycket glädje kommer det att bli. Stor kram tjejen
Skrivet av    X-tjejen med 3 små busungar
Pepp-kramar!
Det är klart att du/ni måste vara totalt förvirrade just nu! Men en sak är säker, ni har nu 3 barn, klart ni klarar 5! Självklart kommer det att komma en del slitningar och mycket kommer säkert att vara superjobbigt. Men alla som jag känner säger att dom får också så enormt mycket glädje och lycka tillbaka! Det är klart att det är svårt för mig att sätta mig in att bli fembarnsmor men om du känner det minsta tvekan till abort så tycker jag absolut att du ska sakta upp och verkligen försöka ta reda på vad _du_ vill! Inte någon annan. Det är _du_ som ska leva med ditt/erat beslut resten av livet. Det finns ett snack här på Aff som heter 4barn+. Fråga där inne hur det är att ha många barn? Eller bara känn efter där = ) Jag ger dig massor av pepp-kramar!!! Gör det som känns rätt för DIG! Kram!
Skrivet av    cerlise
Wow!
grattis även om det måste vara lite skrämmande, vet inte riktigt vad jag skall säga....Jag önskar tvillingar, fast dubbla, det har jag nog aldrig hört om! Försök att påminna dig om att det är de första åren som är lite jobbiga, sedan får du nog igen mångdubbelt, dom har ju alltid varandra! !!!Lycka till!!!
Skrivet av    Annika med 2
Hoppla!
Klart Ni klarar det!! jag lovar. Om jag ska vara ärlig & inte låta allt för hård. Tror jag du ångrar dig om du tar bort dem.. STOR kram & lycka till!!!!
Skrivet av    ::Hannanon m 5::
Nämen..
Urs vad mina rader lät konstigt..Förlåt..
Skrivet av    ::Hannanon m 5::
Oj
förstår att det är ett svårt val, gå in på tvillingar och fler under familj & relationer för där finns det ett några tjejer som haft den ofattbara turen att få tvillingar två gånger. En tjej har fått tätare än er också, runt 9-10 månader och hon hade också fött ett barn tätt innan det första tvillingparet. Där kan du nog få mycket stöd och ett bra bollplank för att kunna komma fram till hur du vill göra. Att ta bort dem när de är så här stora är nog också oerhört svårt. Ni borde absolut kunna få hjälp av kommunen men det är förstås olika i olika kommuner. Hoppas du kommer fram till ett beslut som känns rätt, lycka till.
Skrivet av    Sara med flicktriss
Grattis!!
vad coolt, fast jag förstår dig, jag hade fått panik i samma situation, men hade behållit barnen. Visst det blir tufft med 5 små barn men det är ju en begränsad tid och tänk sen vilket utbyte dom kommer att ha av varandra och unikt att få två tvillingpar och så tätt. Tänk vad barnbarn ni får................. lycka till kram
Skrivet av    Sussi m. Emma&Elin
Grattis!
En normal människa kan klara mycket speciellt med viss hjälp av make,dagis.föräldrar/svärisar etc.svår situation du kommit i-jag skulle se över ovanstående hjälp och försöka se till att du får in de 3 barn du har i barnomsorgen innan tvillingarna kommer-kanske lite mer än 15 timmar (dagis och kommunen kan nog förväntas förstå dig!!!)Att få lite ándrum på detta sätt kan nog vara nödvändigt i längden tror jag.Att själv med maken ta hand om allt hela tiden själv skulle inte jag klra i alla fall men med hjälp går allt!!! Lycka till och hoppas du kommer fram till ett beslut som du känner dig tillfreds med!!
Skrivet av    mae bf 25/8+3 busbarn