Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Har ni sett

Skrivet av Moa med Ella
http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,682413,00.html

JAg blir så störd, som att det verkligen var nån biologisk skillnad som avgör om man blir ett vilt barn eller inte, min åsikt är att det beror på uppfostran. Läser just nu i barnets hjärna av Lagercrantz och där bekräftar han det.
Svar på tråden: Har ni sett

Och jag som har en

en helvild tjej tror inte så mycket att det hänger på uppfostran heller utan på henne som individ. Hon har varit en liten vilding i princip från dag 1, långt innan uppfostran kommer in i bilden. Jag ser tydligt skillnaden mot min särbos tvååriga kille som är lugn som en filbunke.
Skrivet av    Mustardseed

PS

Fast jag håller fullständigt med dig i din reaktion mot kolumnen också, läste den tidigare i morse och tänkte \"vilka stollar\" ungefär. Det ÄR ju helt uppenbart att pojkar och flickor blir bemötta olika och det ser jag ju om inte annat på hur min tjejs vilda beteende bemöts jämfört med hur vilda killar bemöts.
Skrivet av    Mustardseed

Min bror har tre barn

Den älsta är visserligen gravt handikappad, så det är svårt att säga om det är därför han är vild eller inte. Andra sonen är ett friskt barn och jättevild. Tredje barnen är lugnet själv. Skillnaden på barnen är extrema. Det är alltså inte frågan om några små skillnader. Alla barn har blivit uppfostrade på samma sätt. Bott i samma hus och det mesta har varit lika för dem.
Skrivet av    mamma

Jo jag menar

inte uppfostran så som det kke såg ut,men självklart individ och mest av allt bemötande.
Skrivet av    Moa med Ella

Ja men vi pratar

om flickor och pojkar, att man är lugn beror inte på att man är en flicka och vice versa.
Skrivet av    Moa med Ella

Jag tror i och för sig INTE

att alla barn i en familj blir uppfostrade på samma sätt. Det finns ganska många undersökningar som tex visar på hur turordningen i syskonskaran påverkar hur man blir bemött osv. Jag ser tydligt på min särbos tre barn som är mellan 2.5 och 9 att det är helt uppenbart att den yngsta inte får samma uppfostran som den äldsta. Visst är värderingarna ungefär desamma som när den stora var 2.5 men omständigheterna runtom är så olika att inget blir detsamma i alla fall.
Skrivet av    Mustardseed

Om man går efter mina barn...

... så var det skillnad i temperament redan när de var bara någon timme gamla. Dottern aktiv och närvarande, sonen nöjd och lugn. Nu har jag inte läst artikeln, men gör det vid tillfälle.
Skrivet av    Nissa, R-02 och M-04

klämkäckt *suckar*! Tror inte heller på skillnader mellan kön. Utan sociala konstruktioner skapar olikheter, mina söner är dessutom så dj---vla olika att man ibland undrar om de ens är släkt. :)
Skrivet av    Sol

Fast om hon

hade haft föräldrar som tryckte ner hennes vildhet så hade det väl så småningom resulterat i en annan \"vildhet\". Tror också att individen spelar stor roll, men samhället uppmuntrar inte direkt vilda flickor till att få vara vilda.
Skrivet av    Sol

Det är väl möjligt

att det finns fler biologiska skillnader än att pojkar har snopp och flickor snippa, men inte sjutton finns det biologi som gör pojkar vilda och flickor lugna!!!? Inte heller stämmer teorin om jag ser omkring mig. Jag känner massa helvilda tjejer och massa lugna goskillar. Jag blir så himla trött på alla som förutsätter att en tjej ska vara lugn. Klart att många tjejer påverkas av de förväntningarna.
Skrivet av    Humhum

DET håller jag

fullständigt med dig om! Jag menade mest att vi inte direkt uppfostrat henne till att vara vild heller utan att hon helt enkelt är så.
Skrivet av    Mustardseed

Nej...

...jag tror varken att det beror på kön eller uppfostran, jag tror snarare att det är ett personlighetsdrag.
Skrivet av    Louise med William f. 040213

Queer.teorin

Var i ligger det farliga i att pojkar och flickor är olika? Personligheten formas under uppväxten men grunden till vem och vad vi är föds vi med. Vissa skilnader rent fysiskt måste vi ta hänsyn till för att kunna tex. ge rätt behandling och medicinering vid vissa sjukdommar. När det gäller vilda och lungna barn så har det med personligheten att göra, men pojkar mognar långsammare än flickor och därför kan det skilja en del mellan en 5 årig tjej och en 5 årig kille i mognads och intresen samt motorik. Detta måste man även ta hänsyn till vid skolstarten och när man sätter i hop grupper av barn. Vi har ett prakt exempel i vår dotter klass, killarna är alla ett år yngre än tjejerna dom klararde inte att sitta still och inte att arbeta mer en 20 min innan dom måste röra på sig, flickorna vill jobba och kan sitta still i 40 minuter och arbeta. Killarna styr klassen efter som dom kräver mer uppmärksamhet och mer direkt tillsyn av läraren. En underbar grupp för övrigt men nu efter en grundlig utredning om var barnen ligger kan vi och skolan konstatera att flickorna gick bakot förra terminen och ligger ett år efter sina jämnåriga medans killarna ligger före sina jämnåriga kompisar i paralel klassen. Vi lyckade knäcka läs koden nu i sommar med vår dotter trotts att läraren och logopeden i skolan sagt att hon ej var mogen att börja läsa eller kunde alfabetet och ljudade för dåligt. Läraren hade fult upp med killarnas problematik flickorna fick jobba skälva trotts att dom busade och bråkade, dom kunde ju jobba även och dom far runt som torra löv på rasterna och klättrar slår sig och skriker medans killarna spelar spel eller pysslar med något bygge.
Skrivet av    molle

Artiklar från Familjeliv