Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Funderingar om mitt arbete

Skrivet av Tina m. 2 pojkar
Jag har två barn 3 och 6 år. Jag jobbar ganska mycket kvällar och trivs inte sådär bra med det. Speciellt inte nu när min store pojk ska börja skolan. Nu har jag fått ett ännu sämre chema än förut och det är dels väldigt långa dagar och ännu fler kvällar. Jag jobbar heltid. Nu fundera jag på att gå ner till 75% och få lite mer tid till mina barn.
Jag har hört att man kan gå ner i tid om man har småbarn men ändå behålla min heltidstjänst i botten. Alltså jobba 75% men inte behöva säga upp resterande tid, utan kunna gå tillbaka till heltid om jag känner för det. Jag har ringt mitt fack (handels) med de kände inte till reglerna kring detta. Pratade även med facktjejen på jobbet och hon visste ingenting. Jag börar jobba mitt nya chema v.36 och skulle vilja veta mina rättigheter innan dess. Någon som vet vem man tar kontakt med för information för facket är som frågetecken. De råder mig inte till att göra detta men de förstår heller inte vilket skitchema jag fått. Ska tala med min chef igen efter semstern men det verkar inte som han ändrar på något. Jag ska jobba när han vill och inte när jag vill för att få ett drägligt chema.
Svar på tråden: Funderingar om mitt arbete

borde väl facket veta?

Tycker det låter underligt att inte facket vet det. Vad jag vet så har man rätt att gå ner till 75% innan barnet/barnen fyller 8 år. Tror att Försäkringskassan har mer koll på hur det ligger till. Hör med dem. Lycka till!
Skrivet av    LottaH

ja

Du har rätt att medan barnen är små gå ner till 75% men ändå behålla din heltidstjänst, däremot kan du inte genom att gå ner i tid få välja hur du ska förlägga dina 75%. Arbetsgivaren har rätt att lägga tiderna som det passar företaget bäst.
Skrivet av    maria65:a

facket ska ju kunna sånt

... jag tycker att du ska sätta press på facket så att de får ta reda på hur det är. Man har iaf rätt till att gå ner i tid som du säger... men var detta står....hm.... det är en facklig fråga tycker jag! Lycka till!!!
Skrivet av    frastaan

Artiklar från Familjeliv