Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Både glad och ledsen!

Skrivet av Åsa
Glad för att sonen har börjat komma igång något otroligt med talet. Varje dag härmar han åtminstone 3-4 ord som man säger. Visserligen med uruselt uttal men det märks ju att han verkligen har fått ett intresse för det här med att prata. Det är så kul! Idag frågade jag om han visste vad mamma heter - och det är inget som vi har pratat om speciellt mycket. Och då sa han Åda. Det värmde mitt modershjärta!!!
Ledsen för att vi var till Ikea igår. Sonen som fyllde 3 år för ett par månader sen såg de andra barnen leka i bollhavet och ville in dit. Han har aldrig tidigare intresserat sig för det stället. Vi tänkte att jag kunde ju stanna där med honom och se hur det går, medan maken tog med sig minstingen in och handlade det vi skulle ha. Jag tog av honom skorna i väntan på att tjejen som stod där skulle ta hand om oss. Men då visade det sig att barnet måste kunna säga vad de heter (kan han nästan), hur gammalt det är och vad föräldern/föräldrarna heter. Och det klarade han ju inte alls av. Jag sa att jag hade ju tänkt sitta precis utanför hela tiden men han fick ändå inte komma in. Jag fick tårar i ögonen för det känns så otroligt jobbigt ibland att han inte kan prata och att han dessutom ska behöva lida för det.
När jag skulle säga att han inte fick komma in så blev han ju naturligtvis jätteledsen och ville inte sätta på sig skorna etc. Bar iväg honom till en soffa och satte mig där med ett skrikande barn och väldigt nära till gråten själv. Hur gör de om ett barn är dövt eller stumt? Och kan de inte sätta upp skyltar om att dessa krav finns? Blev så otroligt besviken, mest för att sonen blev så besviken...
Jag var bara tvungen att gnälla av mig. Men idag kunde han ju nästan säga mitt namn så vi får lägga och i hårdträning med åldern!
Svar på tråden: Både glad och ledsen!

Diskriminering!

Hej! Jag förstår att å ena sidan är det säkert nån slags säkerhetsgrej, att man ska kunna fråga barne vad föräldrarna heter o på det viset efterlysa dem i affären ifall nåt händer. Men jag tycker baske mig att det är diskriminering! För som du själv sa, hur gör man om barnet är dövt el har nåt annat handikapp, får inte de vara där heller! Ingen bra reklam för IKEA precis! Tycker gott att du borde få en soffa som kompensation eller nåt sånt!:-) Räcker det inte med att man har ett id-band på barnet? Där kan man ha nödvändig info! Det ska jag själv fixa, för den här situationen kan ju uppstå även för mig o sonen! Grattis till talintresset förresten! Hoppas själv på en sån utveckling efter Elias op som blir nån gång i vinter. Lycka till, Ullis
Skrivet av    Ullis m Elias -02 (gomspalt)

Bra skrivet!!!

Jag håller med om att jag borde ha fått en soffa :-) Men visst är det diskriminering. Jag förstår ju också att det har med säkerheten att göra men eftersom jag skulle sitta precis utanför grinden hela tiden så tycker jag nog att de hade kunnat släppt in sonen. Smart idé det där med id-band! Jag ska också ta och fixa det till sonen, för nu har han kommit på att man inte behöver gå precis bredvid mamma eller pappa, utan att det är jätteroligt att springa omkring mellan klädställningarna på affärerna. Och då går det snabbt att man tappar bort de små liven! Hoppas att det kommer att lossna med talet för Elias efter operationen. Hoppas också att ni inte behöver vänta så länge på den, operationen alltså.
Skrivet av    Åsa

usch

gud va elakt stackars din lilla kille... Du skulle ju sitta där utanför och vänta på honom så det var väl inga fara för personalens del. Nej verkligen superdåligt!!!!! Du har all rätt att gnälla... Jag brukar lämna min kille i lekrummet på ica maxi och det har aldrig varit några problem fast dom inte alltid förstår vad han säger. Lycka till med träningen!
Skrivet av    tiffan

jag skulle ringa

till Ikea-chefen och informera om språkstörnigen och berätta hela historien, så får det absolut inte gå till!!!!
Skrivet av    Katah

Verkligen dåligt av IKEA

Men gäller tydligen inte överallt. Vi lämnade vår tjej på bollhavet på IKEA i Örebro och det var ingen som frågade om hennes språkfärdigheter. Hon är 3 år och kan inte säga sitt namn eller våra. Vi fick ett litet formulär där vi fyllde i barnens namn samt våra. Så enkelt kan det vara så jag förstår inte argumentet att det skulle vara av säkerhets skäl. Håller med ovanstående att du ska kontakta varuhuschefen och klaga.
Skrivet av    Susanna m Magdalena -02

Men min dotter får vara där...

..hon har också jättesvårt med språket (även om det börjat lossna) Vi har alltid berättat att hon har svårt med talet, men det har inte varit några problem. Förvisso har hon alltid haft sin storebror med sig, kanske har hon fått vara där pga honom då?
Skrivet av    Wondergirl

Så är det hos oss också...

..min dotter får också vara där.
Skrivet av    Wondergirl

Tack för alla respons från er!

Det är ju konstigt att vissa IKEA inte tycker att det är något problem alls, medan det ska behöva vara så hårt här. Jag sa ju att sonen inte kunde prata men det var liksom inget att göra åt. Konstigt eftersom de är så noga med att ta uppgifter när barnen ska lämnas in och så får ju barnen nummerlappar på sig. Så jag har svårt att förstå att det ska kunna vara så farligt att barnet inte själv kan lämna uppgifterna om namn och ålder. Men nu har jag i alla fall blivit peppad av att läsa allt ni skrivit så jag ska ringa och prata med IKEA och förklara hela situationen, så kanske man kan hjälpa andra som kommer dit med sina barn.
Skrivet av    Åsa

Vår pojk var fem år,

första gången han var på Ikeas barnpassning. Jag berättade lite om hans språkstörning, och de lovade att kalla via högtalaren om det var något. Berätta gärna vad du får för förklaring om du orkar konfrontera Ikea med deras barnpassningspraxis.
Skrivet av    Samiralva

Det var inga såna krav för oss

men vi väntade tills han var 5 innan vi lämnade honom för att inte utsätta honom för något han inte skulle klara. På vårt Ikea får de en nummerlapp på sig och så fyller föräldrarna i en lapp med namn m.m.
Skrivet av    Karin E

Artiklar från Familjeliv