Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jobb med lägre lön mellan två barn=sänkt SGI??

Skrivet av Fundersam
Hej
Jag har varit arbetslös under hela min gravidit och gått på a-kassa,planerar nu att vara hemma i runt 20 månader med första barnet. Tanken är sedan att skaffa ett syskon ganska tätt (18mån till 24mån om möjligt) men skulle ändå vilja börja söka jobb under föräldraledigheten då pappan gärna vill vara hemma också men detta inte bli möjligt om jag inte har något jobb. Min fråga är nu, om jag skulle få ett jobb innan födelsen av barn nummer två och detta jobb inte är heltid eller ger sämre betalt än mitt gamla jobb, kommer jag då få en sänkt SGI till nästa barn eller gäller min gamla SGI sålänge jag föder inom 2,5 års regeln?
Lite krångligt blev det men jag hoppas ni förstår?
Svar på tråden: Jobb med lägre lön mellan två barn=sänkt SGI??

Jo, det kan vara lite krångligt...

Du får sänkt SGI direkt, MEN din \"FGI\" är skyddad om du får barn inom regeln. Med FGI menar jag \"föräldrapenninggrundande inkomst\". Detta betyder att du får samma fp som vid första barnet, men om du blir sjukskriven, baseras sjukpenningen på den nya SGI:n. Hoppas att du förstod.
Skrivet av    Cicci

Om inte...

det nya jobbet med lägre lön är en fast tjänst, då tror jag att även FP:n kan bli lägre även om du föder inom 2,5-årsregeln. Har en bekant som råkade ut för det, så kolla upp det med din FK för säkerhets skull om du skulle bli erbjuden en fast tjänst mellan barnen! /Malin
Skrivet av    Malin S

Varför kan inte pappan vara hemma?

Du skriver att pappan inte kan vara hemma om du inte får något jobb, är det enbart av ekonomiska skäl i så fall? För du vet väl att du kan stäpla om han är hemma och är föräldraledig? /Malin
Skrivet av    Malin S

Nix, föräldrapenningen är skyddad...

om man blir gravid inom 1 år och 9 månader. Måste finnas något annat skäl till sänkningen i så fall. Däremot sjukpenningen åker ner direkt.
Skrivet av    Cicci

Tror att

man behåller sitt SGI om man anmäler sig som arbetslös och är beredd att ta arbete över de procent som anställningen är på.
Skrivet av    Em

Artiklar från Familjeliv