Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ska jag ta med dottern när hunden ska avlivas?

Skrivet av Blå Änkan
Hej.
Jag behöver lite råd, höra era funderingar om detta med att ta med dottern när hunden ska avlivas.

Jag är ensamståënde med en 4½ årig dotter. Hennes pappa dog när jag var gravid, så hon har aldrig träffat honom. Vi pratar en del om döden, men vi har haft lite tur, ingen annan nära har dött under denna tid.

Men nu är hunden, 9½ år, sjuk i canser. Det är en fråga om veckor förhoppningsvis innan det är dags att låta henne somna in. Jag är av den uppfattningen att barn ska få vara med i det som händer, och att eftersom även hon kommer att sörja sin kompis så borde hon vara med vid avlivningen, att även hon ska få ta farväl, och att hon ska förstå att död, det är man på riktigt, inte bara ett litet tag, att hunden inte kommer tillbaka.

Vetrinären är lite tveksam till det. Hur ser ni på det?
Svar på tråden: Ska jag ta med dottern när hunden ska avlivas?

Att lata dottern ta farval

av sin van efterat nar hunden har somnat in ar nog bra men jag hade nog anda valt att inte lata mitt barn se sjalva avlivningen. Det kan nog vara lite otackt att se sprutan. Om du inte tanker ta med dej hunden hem ingen och ordna med begravning sjalv kan du kanske be en kompis aka med och halla din dotter sallskap i vantrummet sa att hon kan fa ta farval dar. Trakigt att er lille vovve ar sa sjuk...
Skrivet av    Hermelinen

Vad tråkigt

med hunden. Och med hennes pappa också!!! Jag kände direkt att jag nog skulle ta med henne, så som du känner. Men sen började jag fundera på om hon inte blir sprut-rädd själv efteråt? Men om du vet, som känner henne, att hon inte skulle bli det, då skulle jag nog låta henne vara med. Kramis
Skrivet av    mammis

Är veterinären tveksam?!!

Som veteriär har man ingen rätt alls att besluta om vem som ska vara med på en avlivning! Jag tycker absolut att din dotter ska vara med vid avlivningen. Då ser hon hur det går till (det är i regel en mycket lugn händelse) och hon får sitta hos sin vän och säga farväl. Jag har haft med många barn vid avlivningar, och jag tycker att barnen ofta tar det på ett mycket bra sätt.
Skrivet av    Sara m. Viggo

En sak bara.

Precis som Sara skriver så är det i regel en mycket lugn händelse när ett djur somnar in av en spruta. Oftast (nästan alltid) så somnar de bara, inga hemskheter alls. Men jag vill ändå poängtera att det faktiskt sker att det inte alls går så lungt till väga, en del hundar börjar att krampa efter att de fått sprutan. Jag har varit med om många djur som somnat in (båda mina egna och vänners hundar) och i nästan alla fall har det varit lugnt. Men två gånger har djuret börjat att krampa och det är en mycket obehaglig händelse att se. Min väns hund började tyvärr att göra det och det var fruktansvärt, framför allt för min vän/hundens matte. Hunden krampade mycket kraftigt och väldigt mycket fradga uppstod. Nu poängterade veterinären att detta är väldigt ovanligt men jag vill ändå berätta att det KAN ske.
Skrivet av    Me

Beror nog på

att dottern har haft lite svårt att sitta still när vi varit där förut..
Skrivet av    Blå Änkan

tyvärr vart det akut i morse

hunden föll ihop och kunde inte resa sej längre, så det blev avvlivning lite tidigare än jag anat. Nej, dottern följde inte med. Vi satt hemma och pratade, grät och klappade om hunden, men när jag frågade dottern så ville hon hellre gå till dagis, och säga adjö hemma.
Skrivet av    Blå Änkan

klok dotter!

Vilken fin och klok dotter du verkar ha! Ni klarar säkert även denna sorg - ni har ju varandra... Många kramar från en som också fått ta bort sin bästa vän.
Skrivet av    styrkekram

Artiklar från Familjeliv