Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Asiatisk längd/viktkurva

Skrivet av Ingis
Hej!

Vet att jag tidigare hade en länk med asiatiska längd- och viktkurvor, men jag har slarvat bort den. Är det någon som har den?
Svar på tråden: Asiatisk längd/viktkurva

Här hittar du...

....kurvor för kinesiska barn. http://www.fwcc.org/growthchart.html
Skrivet av    Mamma till två

Tack!

Precis den jag letade efter! Nu ser jag att dottern ligger över och sonen under dessa kurvor. Han kommer att bli jätteliten, en doktor som vi var hos gissade på 166cm. Vart tycker ni smärtgränsen går för att försöka få hjälp? Jag vet att det är en svår fråga, man ska inte mixtra med sånt, det är ju meningen att han ska blir kort, hans föräldrar var väl helt enkelt korta. Men ändå! Att inte bli längre än 166cm är inte kul för en kille! Hjälp, råd & synpunkter mottages tacksamt.
Skrivet av    Långa mamman

Känns helt normalt

med 166 cm för en man, om han det är hans naturliga längd och hans kropp i övrigt är anpassad för det. Han blir nog en av de kortaste killarna i klassen, man nån ska ju vara det också. Alla är vi olika, och 166 cm uppfattar jag inte som nån extrem litenhet. Jag tycker absolut inte ni ska gå in och mixtra med nåt som är helt naturligt. Jag kan tillägga att min svenskfödde man är 170 cm lång och jag har aldrig tänkt på honom som liten, har jag satt nån etikett har det snarast varit \"inte långt\", men jag har aldrig tänkt på honom som kort och han har aldrig lidit av det heller. Fyra centimer kortare kan inte spela nån roll. Vad gäller att träffa tjejer som är längre (fortfarande finns det ju många tjejer som är kortare än 166 cm också) så tror jag att det blir ett problem bara om man gör det till det. Allt sitter i huvudet, och vem är så ytlig att man väljer partner efter längden? Jag tror att det bästa för er son är att sluta se hans längd som ett problem. Han är den han är, helt enkelt, och längden kommer inte vara avgörande för hur hans liv kommer att se ut. Släpp det! Det blir bra.
Skrivet av    Jennifer med J

Håll koll

Om jag var du skulle jag i alla fall hålla koll på sonens kurva. Det är inte ovanligt att adopterade kommer in i puberteten för tidigt, dvs tidigare än vad som är normalt i det land han kommer ifrån. I så fall kommer tillväxtspurten i samband med pubertetsinträdet tidigare och han kanske inte heller kommer upp i förväntad längd. Precis som Jennifer med J har jag en man som bara är några få cm längre än din son förväntas bli. Även om han gärna skulle ha blivit några cm längre tycker han inte att han haft problem av sin litenhet. Inser att med mindre självförtroende kunde det ha känts annorlunda. Jag tror att 1.65 ligger invid den nedre gränsen för vad som kan komma att kännas OK. Vår dotter är liten och kan förväntas bli kort. För en tjej är det kanske mindre problematiskt. Däremot vill jag inte utsätta henne för att komma in i puberteten för tidigt med allt det innebär av humörsvängningar, känsla av utanförskap och kanske bristande förståelse för behovet av att sköta sin hygien som i sin tur skulle kunna få kompisar att reagera etc. Dessutom hör jag till dem som tror att adopterade ofta extra väl behöver sin barndom. Att hamna i puberteten tidigare än man hade gjort i sitt ursprungsland på grund av miljöförändringen blir ju indirekt en onaturlig påverkan på kroppen. Vi försöker vara uppmärksamma på pubertetstecken och väger och mäter henne ofta för att kontrollera att hon ligger kvar på sin kurva. Skulle hon visa tecken på att börja närma sig puberteten kommer vi att ta kontakt med specialister för att diskutera igenom för- och nackdelar med olika val. Sen får vi se vilket beslut vi fattar. Har en kompis som är nästan 1.90. Hon kan fortfarande i vuxen ålder inte förlåta sina föräldrar för att de inte sökte läkarhjälp för att försöka stoppa hennes längd.
Skrivet av    Mamma till liten och nätt

Hur gör man då?

Om man vill skjuta upp puberteten? Går det? Och vad kan man se som tidiga tecken på pubertet? Min dotter på 8 år har till exempel börjat få fett hår. Vi har i vårt adoptionsgäng en kille på 11 år som har kommit in i puberteten ordentligt. Hans föräldrar fick honom undersökt, i vilket sammanhang kommer jag inte ihåg, och då kom dom fram till att han sprutade av testosteron. Han börjar alltså redan nu vid 11 se \"grov\" ut, och har fått hår runt könsorganet och kommit i målbrottet. Inte så kul. För övrigt var min lilla kille på 4-årskontroll och han följer exakt sin kurva, den som är näst längst ner. Hoppas verkligen att det där med att dubbla 2-årslängden inte stämmer, för då skulle han bara bli 161cm. Följer man däremot BVC-kurvan så landar den på 165-167 cm. Jag kommer att kolla hans längde återkommande, även dotterns, för det vore ju hemskt om barnen blev bittra på en för en sån sak.
Skrivet av    Långa mamman

Det behöver inte stämma

Om bvc kurvor stämt och om dubbla 2-årslängden hade stämt på min man som är adopterad från Korea så hade han blivit 150 cm. Det är han inte utan 176 cm. De koreanska kurvorna som jag sett på nätet följer de svenska kurvorna fram till 13-årsåldern. Då verkar flickorna komma i puberteten för efter 13 år så stannar kurvorna av. Det är ju dock induviduellt liksom hos svenska barn. Min man kom inte i puberteten förrän han börjat gymnasiet. Jag själv kom i puberteten när jag var 11-12 år, en annan klasskamrat växte inget efter vi gick i trean iofs var hon 172 cm då och hade mens. En annan var länge kort men hon är nu 180 cm och hon fick inte mens förrän i gymnasiet. Med biologiska barn så kan man se på sig själv och anta att deras utveckling kommer vara något liknande. Om ni vet något om dina barns biologiska föräldrar så kan det ge en indikation på hur långt barnet kan förväntas bli. Om du vill ha koreanska kurvor så finns det på http://www.adoptkorea.com/Post-Arrival_Issues/growth.htm Jag har även sett thailändska, vietnamisika och de skiljer sig alla lite åt, men jag tror att de kinesiska var de som det var störst skillnad på mot våra. http://www.comeunity.com/adoption/health/growth.html Har för mig att jag tidigare har sett tillväxtskurvor just för adopterade barn i Usa och då var det olika beroende på länder de kom ifrån. Man kan ju inte jämföra de kurvorna som är från deras födelseländer då kosten oftast är väldigt olika. Tyvärr hittade jag inte dessa nu, men om jag kommer på var jag såg dem så lägger jag ut en länk här.
Skrivet av    Emma med Tova

Artiklar från Familjeliv