Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Har A-kassan samarbete med universiteten?

Skrivet av Fred
Jag är arbetslös och får enligt a-kassan (htf) studera 10 poäng / termin. Men om jag studerar mera - får a-kassan reda på det då? Kan de ta del av infon om mig på min institutin - ex om jag klarat tentor, vilka kurser jag är inskriven på etc?

Har ju hört att a-kassan, soc & CSN har ett samarbete som gör att du inte kan fuska.
Svar på tråden: Har A-kassan samarbete med universiteten?

Skärp dig!

Ta studielån och plugga ordentligt som alla andra. A-kassan är en försäkring och ska funka som en sådan. Fuskar många så blir försäkringen till slut eländigt dyr och till slut brakar den samman. Nåja, nog med moralpredikan. Självklart kan a-kassan ta del av information från institutionen. Och de kollar den också, var så säker.
Skrivet av    Rättskavararätt

Fast du vet ju inte vad som ligger bakom...

När jag blev gravid mådde jag dåligt i början och gjorde inte en tenta, och pga av andra omständigheter så får jag inte CSN-lån förräns jag har gjort den. Jag tycker bara att det är idiot-regler på A-kassa - de borde inte lägga sig i vad jag gör på min fritid, dvs kvällarna. Om jag sitter och söker jobb om dagarna och skriver uppsatser på kvällarna så borde väl jag få göra det?
Skrivet av    Fred

Jag har aldrig fattat det där...

Ringer de runt till alla institutioner som de kan komma på? Jag hade för mig att institutionen _inte_ får lämna ut någon info, men det är ju tydligen fel.
Skrivet av    Anyanka

Anledningen är ju

för att a-kassa inte ska betala studier och för att du inte ska tacka nej till jobb för att du studerar och du ska vara till arbetsmarknadens förfogande. De där 10 poängen räknar de med att man kan fortsätta med även om man får ett jobb. Reglerna är snåriga och inte alltid så lätta att förstå men det finns en mening med det mesta.
Skrivet av    Signe

fast om jag anmäler mig till en

omtenta och pluggar på kvällarna 2 veckor inför den går det ju inte precis ut över mitt jobbsökande....
Skrivet av    Fred

Missunnsam?

Min a-kassa tillåter plugg upp till 75% med bibehållen a-kassa. Är det det som stör dig- att vi är några som faktiskt får något ut av vår ofrivilliga arbetslöshet utan att behöva betala för det (förutom med dålig självkänsla, förlust av identitet och allt annat)? Håller med Fred; vad man gör de övriga 16 timmarna på dygnet har egentligen inte a-kassan med att göra; jag tycker det är ren idioti att de ska få bestämma vad man gör på den tid som inte är tänkt att ägnas åt jobbsökeri och dylika aktiviteter. Fred, jag tror faktiskt inte att a-kassan kollar upp alla som pluggar. Men för att vara säker så ta inte mer än de poäng du fått godkända.
Skrivet av    CS

min a-kassa

tillåter att man läser 50% på dagtid och vad jag gör på kvällarna är helt upp till mej.
Skrivet av    MiaLiza

tycker nog

att man ska ta studielån om man pluggar. A-kassan är en försäkring för de som inte kan få jobb och vi är många som pluggat på högskola som söker... Fattar inte varför du har inställningen att a-kassan inte ska lägga sig i vad du gör de resterade 16-timmarna. Det är ju faktiskt så att det finns jobb med oregelbundna arbetstider och de ska man ju också kunna ta och då kan man inte plugga.
Skrivet av    Em

Du har inte alla fakta

Precis. Och det är därför man i sin ansökan om detta till a-kassan lovar att avbryta studierna om de skulle inkräkta på ett arbete man kan få! Jag förstår ärligt talat inte varför du och ev. andra tycker att man ska sitta och håva in pengar från a-kassan utan någon möjlighet att öka sina chanser till jobb? Det blir ju inte bättre av att man INTE skulle kunna höja sin kompetens. Det är ju liksom inte så att du kan läsa in en examen på högskolenivå med a-akssa i stället för att ta studielån utan det rör sig om korta kurser och man får bara *lov* en termin i taget, sedan omprövas beslutet.
Skrivet av    CS

tyvärr verkar det som att jag inte får

plugga, då jag pluggade precis innan jag blev föräldrarledig. Jag blev uppsagd från jobbet, därav arbetslösheten. Men idag sade a-kassan att jag inte fick plugga för att jag inte hade avslutade studier. *suck*
Skrivet av    Fred

alla fakta?

...det är inte så att man \"håvar\" in pengar från a-kassan. Tror inte det finns någon som vill vara arbetslös eller leva på a-kassa men som många säger är det i princip ett heltidsjobb att söka jobb. Sen kan man faktiskt kompetens höja sig själv utan att leva på a-kassa och då menar jag inte arbetsförmedlingens kurser. Vad är det som gör att du inte tar studielån?
Skrivet av    Em

Någon som vet om de har ett samarbete

eller inte? Jag har nämligen fått två olika svar från a-kassan idag. Ena sade att de inte kunde ha koll på alla som pluggade utan CSN (de och a-kassan samkör ju sina register), emedan den andre sade att visst höll a-kassan kontakt med de olika institutionerna. Vem av dem har rätt? Snälla - någon som vet?
Skrivet av    Fred

Mig menar du?

Jag tog av olika anledningar inte 10 p + att jag har min c-uppsats färdig men inte disputerad, skulle behöva göra omtentorna men behöver inte gå på föreläsningarna då jag redan gått på dem. Kan inte ta studielån för de kurserna igen.
Skrivet av    Fred

nix

menar inte dig utan CS!
Skrivet av    Em

Min anledning?

Du frågar mig varför jag inte tar studielån? För att lagen säger att man under sin arbetslöshet har rätt att med -akassa läsa kortare utbildningar så klart! Studielån tar jag om jag vill gå en längre utbildning och/eller studera på heltid- vilket jag har gjort. Vi är många akademiker som är arbetslösa. Hade det inte varit tillåtet att studera med a-kassa skulle jag förstå din ifrågasättande attityd men det gör jag inte nu. Du får väl vända dig till AMS om du vill protestera mot att man faktiskt får studera med a-kassa :-)
Skrivet av    CS

Ingen vet väl riktigt

Om inte de själva vet riktigt så kan nog ingen här veta heller :-) Det är väl så att det finns en möjlighet att de samkör och att de kan upptäcka att du pluggar. det finns också en möjlighet att de inte upptäcker det. Det är bara du som ska leva med ditt samvete och tycker du att det här är en rätt liten sak så gör ett val utifrån det. Men tänk på vad konsekvenserna kan bli om du faktiskt blir uppkollad.
Skrivet av    CS

fattar

inte varför du verkar så arg, det var bara en fråga. Visste inte om denna regel!! Så lycka till med studier och jobbsökande.
Skrivet av    Em

Nä då

Varför tror du jag är arg? Jag har ju t.o.m en smiley i slutet på mitt svar :-) Jag tycker det är du som verkar onödigt ifrågasättande; det framgick ganska tydligt av mina inlägg hur reglerna är. :-) :-)
Skrivet av    CS