Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hög puls

Skrivet av dunk dunk..
Hej! Är det normalt att ca 140 slag/minut? Är på jobbet, men sitter för det mesta stilla.. Har varit och kollat sköldkörteln och den är förstorad men jag har inte struma säger de, enligt proverna.
Vad händer med hjärtat om man har så här hög puls nästan för jämnan?
Svar på tråden: Hög puls

Hög puls i sig är inget farligt

Jag har också hög puls (ca 80-100 i vilopuls) och kollade upp det för ett tag sedan hos en kardiolog. De kollade sköldkörteln och alla andra möjliga prover samt hjärtat, men allt såg bra ut. Jag är troligtvis adrenalinkänslig, blir lätt stressad. Om jag blir sjuk blir pulsen också högre. Enlig läkaren reagerar vissa så, och då kan det vara bra att undvika stressande situationer. Den höga pulsen i sig är dock inte farlig. Tycker man att det är besvärande kan man få behandling (betablockerare) som sänker pulsen. Betablockerare kan dock vara förenade med vissa biverkningar. Jag avstod, tycker inte att det är särskilt besvärande utan vill mest veta om det var farligt. Har du förstorad sköldkörtel, bör de nog ha koll på dig. Struma är tydligen inte alltid så lätt att upptäcka. 140 slag per minut låter lite väl högt för att vara inom det höga normalintervallet. Om pulsen dessutom har blivit så här hög helt nyligen tycker jag att du ska stå på dig och be om en ny utredning.
Skrivet av    Corinne

Men är det inte så...

... att en hög puls innebär en hög belastning för hjärtat? Sedan vet jag i alla fall att vilopulsen brukar gå ner om man får en bättre kondition.
Skrivet av    Animisha

Struma betyder bara att

sköldkörteln är förstorad, det säger inget om varför den är det. En av flera anledningar kan vara överfunktion. Och det kan i sin tur ge bl a hög puls, dvs förhöjd hjärtfrekvens. 140 låter lite väl högt, även om det inte är direkt eller omedelbart farligt så ger det ändå kroppen lite problem i längden. Läs lite på http://thyroid.se och se om du hittar nåt du känner igen från dig själv. Har du andra symtom som kan tyda på överfunktion, t ex värmekänsla, svettas, stressig, sömnproblem, viktnergång? Kolla upp din sköldkörtel med jämna mellanrum, det är inte alltid provsvaren stämmer med funktionen elelr hänger med s a s.
Skrivet av    tanten

Nej det är inte normalt

Jag antar att du har ett arbete där du blir stressad utan att få utlopp för stressen genom att röra på dig. Motion är jätteviktigt! Jag medicinerar mot hög puls. Jag äter betablockerare sen ett år och det fungerar så bra så. Visst sliter det på hjärtat att ha kroniskt hög puls, har man riktig otur kan det leda till hjärtsvikt. Det finns lite olika saker man kan göra för att förbättra situationen när man lider av hög puls, för mig kombineras motion, sund mat, avstressande stunder hemma (inte för mycket internet...hm..en typsik stresshöjande faktor) med betablockerare. Jag fick ha mina besvär flera år innan jag fick hjälp. Ung & frisk, tyckte dom ju då att jag var. Nu med medicinen har jag ett bra liv. Det var inte skönt att ha en tung puls i halsgropen hela tiden.
Skrivet av    Naturälskaren

Hej!

Jag har ganska många av de symptomen som de beskriver på hemsidan, men jag har tagit prover och de visade ingenting. Jag har alltid haft hög puls, även när jag tränade 4 ggr/veckan. Jag har även varit på ultraljud när de kollade sköldkörteln, och den var förstorad (det ser man också om man bara tittar på halsen), men läkaren sa att vissa \"bara har\" förstorad sköldkörtel, utan anledning. Man kanske ska ta nya prover i alla fall? Tack för alla svar
Skrivet av    dunk dunk

Artiklar från Familjeliv