Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad göra? *långt*

Skrivet av Sussus
Min 15-månaders kille började äta mat tidigt och åt allt och bara gapade när skeden närmade sig munnen.
Strax innan året var han sjuk flera gånger; var det inte ruskig förkylning så var det magsjuka 2 ggr.
Sedan dess har han inte varit sig lik i matvanorna; jag kan förstå att just magsjukan gjorde honom lite rädd och fick svårt att svälja maten men nu har det gått över 4 mån och vi har provat allt- tror jag!

Först åt han inte min hemlagade mat; så då köpte vi bara burkar som han verkligen tyckte om, men då var problemet att det han tyckte om ena dagen tyckte han inte om nästa. Så jag köpte väldigt varierande rätter och gav honom olika i 3-4 dgr för att sedan börja om igen. Inte ens det fungerade.
Vissa dagar matvägrade han så totalt att han fick välling varje mål för det åt han minsann!
Jag har aldrig velat "tvinga" i honom mat för att det kan ge konsekvenser i framtiden.

Jag kom på ett sätt då jag "lurade" i honom maten; så länge han fick hålla en leksak som var tillräckligt rolig så gapade han och fick i sig all mat.
Detta fungerade i en månads tid men nu tröttnar han på alla leksaker han får vid bordet och kniper igen munnen efter halva tallriken!

När han bara åt halva burkmaten så fick han "provsmaka" våran mat från min tallrik och det gick jättebra och var spännande.
Så nu äter han min lagade mat och vi äter tillsammans Gabriel & jag.
Vissa dagar går det jättebra och han äter kanonbra, men sen kommer det ett bakslag igen.

Just nu har jag jätteproblem med att få i honom maten och det enda som fungerar är när han får äta det jag har på min tallrik; och då äter han kanske 4-5 gafflar.
Han småäter alltså.
Välling fungerar fortfarande kanon och vissa dagar får han det för att han måste ha i sig näring.

Visst; barn äter när de blir hungriga men vi har lite press på oss från BVC och har haft sedan han var 3 mån.
När han var tre mån så gick han inte upp i vikt som han skulle och BVC tyckte att han åt för lite och för ofta ( fri amning )så de tyckte att vi skulle börja med tillägg för annars skulle han bli " en liten spinkis " ( ja; BVC sa så..)När vi började med tillägg gick han visserligen upp i vikt och det var jättenoga att han åt på regelbundna tider, typ 3 eller 4 timmar emellan målen.

I kroppsformen är min lille grabb lång och smal men det accepterar ju inte BVC, vid hans ettårkontroll så tyckte sköterskan att han gått upp så lite i vikt på 2 mån att de nästan skulle tillkalla läkare ( han var magsjuk och hade väl gått ner ca 1 kg men tagit igen det tack vare välling på en vecka; med sånt ser de ju inte på siffrorna..)
De poängterade hur viktigt det var med maten och därför är jag väl aningen hispig över detta och vill att han ska få i sig rätt mängd varje dag och jag vill inte att han ska "leva" på välling utan vill ge honom en allsidig kost; för när han väl äter så äter han ju allt!
Jag kommer att ta kontakt med BVC om denna problematik men jag vill vara säker på att jag testat allt jag kan.

Så här ser en typisk matdag ut för Gabriel när den fungerar, har satt en stjärna bakom de mål han "strular" med och även graderat dem:

0700: Välling ( dricker halva flaskan själv )
0900: andra halvan Välling ( söver honom med den )
1300: Lunch- lagad mat ***
1600: Mellanmål, banan eller annan frukt ( har han ätit dåligt till lunch så försöker jag med lagad mat igen )*
1800: Kvällsmat ** ( gröt eller smörgås )
2100: Nattningsvälling ( 250 ml )

Kan ni som orkat läsa så här långt ge mig några råd eller förslag?
Jag hoppas att jag fått med all väsentlig information och troligtvis en hel del onödigt..

Tack på förhand!
Svar på tråden: Vad göra? *långt*

Hej!

Vad tror du om att prova lite mer riktig mat, jag tänkte främst på frukost - istället för välling? Han kanske skulle få in \"matvanan\" lite mer det fanns ytterligare en gång på dagen då det var riktig mat, att plocka med. I ditt matschema finns inte middag med! Är det för att han vägrar äta middag eller ger ni helt enkelt honom inte någon? Du skrev att han äter bäst om han får plocka från din tallrik - blir det inte samma resultat om han får en egen tallrik att plocka från, eller måste det vara just din? 4-5 gafflar är inte så tokigt, tycker jag! Uppmuntra gärna att han äter själv, små gurkbitar (skalade) och majskorn, paprika i bitar, det är lite aptitretande så det kan han gärna få plocka med medan ni förbereder resten av maten. Min son är lika gammal som din och han äter såhär, ungefär: Först en massa amning fram på morgontimmarna... 08.00 - Frukost. Ofta havregrynsgröt eller rågflingegröt med en smörklick och lite bär. Mjölk. Ibland en macka med smör att mumsa på. Kanske en ostbit att hålla själv och gnaga på. 10.00 Mellanmål, ofta smoothie på grekisk yoghurt (den är fet och bra för småbarn), banan, bär. jag har en 3åring också så måltiderna anpasas ju lite efter honom, ettåringen får haka på! Ibland hinns inte mellanmål med men då ammar jag istället. Kan också bestå av en frukt och kanske en macka. 12-13.00 lunch, lagad mat, han äter samma som vi. Med treåringen var vi mer försiktiga och tänkte ofta \"nja men det här tycker han nog inte om, vi ger honom en burk!\" och tog bort sås etc på hans mat, nu är han SUPERKRÄSEN, vet inte om det har med det att göra men vi försöker i alla fall få ettåringen att äta exakt det vi äter. Försöker inte bry oss så mycket om vad han får i sig, vi presenterar maten och så får han äta om han vill. Han äter själv så det blir kladdigt ibland. Ibland en frukt eller liten mellis mellan lunch och middag. 17: Middag, lagad mat, se lunch. 19: Kvällsmat. Yoghurt (alltid osötad), flingor. Amning flera gånger per natt...
Skrivet av    Cat med K & S

Hej! Jag förstâr precis hur

orolig du blir när din son inte vill äta! Min son, som nu är 3 âr, ât extremt dâligt mellan 1 och 2 âr. Han vägrade att äta det som vi lagade hemma, ât bättre färdiglagad mat och ât väldigt bra välling, yoghurt och fruktkompotter. Han äter nu bättre, men lângt ifrân allting. Jag tycker t.ex det är jättebra att din son i alla fall vill smaka det du har pâ tallriken! (Det ville aldrig min son, han vägrade helt enkelt att smaka.) Det betyder ju att Gabriel tycker om det och att det förmodligen bara är trots när han inte vill äta om du gör annan mat till honom. Jag tror inte att du behöver vara orolig om det vissa dagar blir sâ kallade bakslag. Försök att inte visa din son hur orolig du blir de gângerna utan säg bara \"ok, du behöver inte äta mer den här gângen. Du äter säkert mer nästa gâng\". Jag vet hur svârt det är att inte visa hur orolig man blir, men ju oroligare man blir, desto mer sâ spelar barnet pâ ens känslor och blir ännu trotsigare. Särskilt i den âldern Ganriel är. Jag tror även det är bra om du inte ger honom välling varje gâng som han inte äter den lagade maten. Han är ju inte dum och föstâr att det i alla fall blir välling, även om han inte ätit nâgonting annat. Du kanske kan försöka med nâgonting annat som han tycker om i sâ fall(yoghurt, frukt, bröd e.d.), eller helt enkelt skippa att ge honom nâgonting annat. Det lönar sig nog att vara konsekvent och inte ge honom välling vissa gânger och inte andra. Sâ tror jag även som Cat med K&S att du borde ge honom lagad mat pâ kvällen. Men framför allt, visa inte din oro! Hur svârt det än är. Jag tror att din son är i trotsâldern och maten är en av de lättaste sakerna att trotsa med. Lycka till! Johanna
Skrivet av    Johanna

Tack!!

Det här låter verkligen som att det kan fungera; tackar och bockar för alla bra tips!
Skrivet av    Sussus

Tack!

Vilka aha- upplevelser jag fick när jag läste vad du skrivit! Tackar & bockar för svaren och råden!
Skrivet av    Sussus

Jag tror att...

... din grabb är smart nog att ha lärt sig att om han inte äter mat får han välling i stället! Sånt snappar de fort, de små liven. När miin dotter var i den åldern åt hon ungefär så här (cirkatider beroende på när hon vaknade och sånt): 6-7 Välling 8-9 Frukost med gröt och smörgås 11.30-12 Lunch med lagad mat 14-15 Mellanmål, ofta fil med mosad banan eller liknande 17 Middag med lagad mat, ibland efterrätt 19 Kvällsvälling Jag tycker du ska erbjuda två lagade mål mat per dag. Förstärk gärna med lite extra smör så energimängden ökar. Ge honom inte välling som ersättning för mat och inte heller kex och annat mellan måltiderna. Vad BVC säger tycker jag du ska ta med en nypa salt. Så länge barnen växer på längden är de inte undernärda! Och barn som erbjuds mat regelbundet svälter inte...
Skrivet av    Birgitta, since 1997

Artiklar från Familjeliv