Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

4 veckor och gaser i magen

Skrivet av Joppi med Kristin och Oskar
Oskar har hunnit bli fyra veckor (föddes fyra veckor för tidigt) och växer så det knakar. Jag ammar honom ofta, var annan timma men ibland oftare på kvällarna. De sista tre-fyra dagarna har han sugit så mycket och ofta att mjölkproduktionen har lett till så myket mjölk att han aätter i halsen och sväljer luft. Särskilt nattetid får han i sig mycket luft och ligger sedan och stånkar och sparkar. Jag tror inte att hans magbesvär är något jag äter utan snarare att han får i sig luft vid amningen.

Några tips på vad jag kan göra åt detta? Det är jobbigt för honom med all luft i magen. Ammar liggandes på natten men har de sista två nätterna prövat att sitta upp utan direkta resultat.
Svar på tråden: 4 veckor och gaser i magen

för mig

Så drack jag mycket anisfrö te som jag gjort hemma och även get min son några teskedar om dagen av anisfrö te, det hjälpte mot gaser, eller så har jag lagt honom på ryggen och masserat magen (sol och måne i babymassage) Sonens farfar rekomenderade en gång att lägga honom på mina knä med sonen vänt på magen och massera lite på ryggen, inget som jag tyckte min son gillade, han hatade att ligga på magen då. Så mina metoder var anisfrö te eller massera magen... Vet inte om det kan hjälpa dig med något...men det är vad jag kan komma på just nu
Skrivet av    Katrin

Hur

gör du teet då? Köper anisfrön och lägger i hett vatten som med te och låter dra? Sol och måne har jag testat. Ska ta och testa teet. Tack!
Skrivet av    Joppi med Kristin och Oskar

Först och främst...

...så är det jätteviktigt att kolla så att han har en optimal amningsteknik, dvs tar ett riktigt stort tag, med så mycket som det bara går av bröstet inne i munnen. Han ska ligga så nära dig som möjligt, med sin haka ända in i bröstet så att din bröstvårta hamnar ända in i bakre delen av hans mun. Om taget är optimalt så minskar risken att barnet sväljer luft vid amningen. Om du inte har ont när du ammar och om bröstvårtorna är helt runda direkt efter amningen så är säkert taget stort nog. I annat fall, sök \"proffshjälp\" på närmaste amningsmottagning eller hos Amningshjälpen för att se över taget. Det är också viktigt att amma helt fritt, dvs att helt låta barnet styra och erbjuda bröstet precis så ofta som barnet verkar sugintresserat. Genom att amma helt fritt så minskar man risken att barnet hinner skrika före amning och därmed svälja mer luft. Dessutom gör helt fri amning att risken minskar för obalans i mjölkproduktionen. Väntar man för länge mellan amningarna så ökar risken att barnet är vrålhungrigt när det vl får bröstet, äter för glupskt och sväljer luft. Även nappsugande kan öka risken för obalans i mjölkproduktionen och ojämn utdrivningsreflex, särskilt om barnet suger så pass ofta på nappen att amningstillfällena glesas ut. Därför är det bra om du är vaksam på din lille killes signaler så att du kan erbjuda bröstet så fort han signalerar att han vill suga. Detta gör små bebisar genom att t ex vrida huvudet åt sidan eller från sida till sida, öppna och stänga munnen, sträcka ut tungan, \"smacka\" med munnen och försöka föra händerna till munnen. Om det känns som att du just nu producerar lite för mycket mjölk för hans behov, så kan du prova att amma från ett och samma bröst vid två eller tre amningstillfällen i följd under några dagar. Det brukar ha en dämpande effekt på mjölkproduktionen. Att mjölka ur lite grann före amning kan också hjälpa, så att mjölken inte sprutar så jättefort när barnet ska börja suga. Ett annat alternativ är att du lägger till honom som vanligt, men när du märker att han börjar stånka och får svårt att hinna svälja, så tar du kvickt bort honom, låter mjölken spruta fritt i en kopp eller något och när det värsta sprutet har lugnat ner sig så lägger du tillbaka honom till bröstet igen. Hoppas det löser sig!
Skrivet av    Kattis

jepp

precis som vanlig te, hemma så har jag lös anisfrö så jag lägger ungefär 1 tesked för varje kopp. Brukar dricka det när det är lite varm som te fast utan socker eller något, samma gäller för sonen. tycker att det är jätte gott och sonen älskar det. Har bara hört att fänkål och dill har liknande effekt, men aldrig testat det själv så jag har ingen anning hur det är med de...
Skrivet av    Katrin

Tack för tipset,

jag testade det och det var helt ok. Faktiskt så sov han bättre i natt. Men det var nog för att en ledsen storasyster krävde min uppmärksamhet och omsorg så jag inte hörde honom lika väl.
Skrivet av    Joppi med Kristin och Oskar