Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Köpa grejer till skolan?

Skrivet av Mini mE m Mini
Jag har verkligen för mig att när jag börja första klass så var det så att det enda man behöde ha med sig var sin egen rygga?
Sen kanske lite bokpapper att slå in böckerna i, vilken var frivilligt...
Jo, och så bänkpappaer att ha inuti skolbänken...
NU IDAG på uppropet så fick vi en fylld a4 sida på vad alla ungar skulle ha..detta var:
*Pennfodral med innehåll av:
linjal, tejp och sax. Gärna färgkritor eller pennor oxå.
*Bänkpapper
*Bokpapper
*plastmappar
*pärm
*vaxduk för skydd när dom målar
*gympa påse(i TYG)
*innetofflor
*innegympa skor
*gympa kläder och handduk
*utegympa skor
*extrakläder
*regnkläder
*stövlar

HUR FASIKEN SKA JAG HA RÅD MED DETTA DÅ???
Hur är det i era skolor? Ska ni oxå köpa allt detta?
Sen en frukt _varje_dag...det blir några slantar i månaden..huuuuu...tänk när alla mina tjejer börjar i skolan....huuuu!
Svar på tråden: Köpa grejer till skolan?

Nja inte är ju grejorna till skolan

utan till ditt barn! Inneskor tex ta sommarens sandaler. Extra kläder, en uppsättning som ändå finns hemma behöver inte vara ngt \"snyggt\". Regnkläder måpste de ju ha när det regnar likaså stövlar. Det enda jag inte fattar är en gy påse i tyg?! Jag packar nästan alltid i en plastpåsä som jag sedan lägger i ryggsäcken, pga våta handdukar. En frukt kan också vara en morot då och då.
Skrivet av    moteld

Skolan ska vara gratis

Utbildningen ska vara gratis, därför tror jag inte de kan kräva att ditt barn har med sig pennfodral, linjal, tejp sax, färgkritor, pennor, bänkpapper, bokpapper, plastmappar, pärm, eller vaxduk. Som gympapåse kan man ha en vanlig plastpåse. Strunta i inneskor, våra killar går i strumplästen, köp begagnade innegympaskor och ta en gammal handduk och shorts och t-shirt. Köp begagnade regnkläder och stövlar.
Skrivet av    ullen61

Kläder men inte resten

Att ungarna ska ha kläder så de kan vara ute i alla väder tycker jag är en rimlig önskan från skolan. Men du behöver ju inte köpa extra, se bara till att hon har med sig varje dag. Inneskor behöver ju inte heller vara något speciellt, bara något att ha på fötterna inomhus. Gy-kläder får skolan kräva att man har med. Men det behöver ju inte heller vara något speciellt, ett par shorts och en t-shirt. Skor till utejympan kan vara vilka skor som helst som barnet kan springa i. Papper, pennor, pärmar, mappar vaxduk osv kan skolan be om, men de får inte kräva det! Undervisning och undervisningsmaterial ska enligt lag vara gratis. Möjligen skulle jag ställa upp på ett pennskrin för att hjälpa mitt barn att hålla rätt på de saker skolan delar ut. De har ju inte skyldighet att dela ut massor bara för att barnen slarvar bort. Jag tycker att du ska slänga i väg ett mail till läraren och rektorn och påpeka att detta är i mesta laget.
Skrivet av    Sofia*

OJ?!!!

Min dotter börjar nu i 0:an. Där får dom pennor, sudd & så. Dom vill att vi har med extrakläder, regnkläder, inneskor, ryggsäck, självklart jumpakläder inkl inneskor till jumpan. men vaxduk ??? alltså e verkligen DE nödvändigt??
Skrivet av    NillaN

Hoppsan!

Så mycket grejer fick inte vi \"order\" att ha med. Det som krävs här är: -gympakläder (min pojke har shorts och t-shirt, inga \"specialkläder\", samma skor ute som inne - man kan faktiskt tvätta dom), -innetofflor om man vill (vi kör med sommarens sandaler), -extrakläder (ett ombyte vanliga kläder som vi inte saknar hemma), -regnkläder och stövlar (vi har begagnat som finns i skolan). Detta tycker jag är rimliga krav från skolan. Dessutom en frukt/grönsak varje dag. Kan tyckas mycket om man räknar alla äpplen/bananer ;-) men å andra sidan äter han varken förmiddagsfrukt eller lunch hemma så det kan jag gå med på. Äter inte dina barn frukt om dom är hemma? Sen allt det där andra tycker jag verkar va överkurs. Här får dom en penna+sudd+kritor mm i skolan. Och vaxduk!!?? Låter nästan komiskt! Om jag va du skulle jag nog kolla en extra gång om det verkligen är nödvändigt.
Skrivet av    Annamaja

Ja, dyrt är det

Visst är det mycket som behövs och dyrt är det. Min dotter har utflykt varje vecka året om och då behövs extra bra och dyra kläder. Dessutom behövs det en matthermos (kostar nästan 300 kr) och annan picknickutrustning. Jag hade tänkt att dottern skulle använda sina danskläder på jumpan men nu råkar de hamna på samma dag. suck. Pennor och saxar m.m. ska skolan hålla med tror jag. Men hon behöver ju lite sådant hemma också. Jag har en pärm hemma också att samla all information man får ifrån skola, dagis och fritidsaktiviteter. På dagis så satt det en \"önskelista\" med saker som dagis behöver och som föräldrar får skänka om de vill. Många använder t.ex. vaxdukar på landet och istället för att slänga dem på hösten så kan man ge dem till dagis att måla på. Det var aldrig meningen att någon skulle köpa in nya sådanna.
Skrivet av    milla

Jo,

men inte höll väl skolan med gympakläder, extrakläder osv när du var liten ;). Men nog tycker jag att det blev lite mycket med allt det andra. Vi ska också ha en hel del av det där med oss, men inte riktigt lika mycket. Jag har mest plockat ihop av sånt vi hade hemma. Tofflor har mina ungar inte använt i alla fall, så dem hoppade jag över. Låter ju konstigt att de inte ska kunna hålla med sånt som målarunderlägg, tycker jag. Går ju iofs att hitta billigt i någon stuvlåda på tygaffären, men ändå. Men visst är det dyrt att ha barn i skolan. Sen kommer det där med skridskor också (i alla fall här). Blev en chock för mig första året, eftersom vi aldrig hade gjort det själva. Nu börjar jag få ett litet förråd med skridskor och jag har ju en radda barn som kommer att kunna använda dem, men första året kändes det bra lyxigt med ett par skridskor som användes två gånger i skolan.
Skrivet av    fru_Bill

Du hade nog...

med dig det mesta på listan när du började skolan, bara att du inte kommer ihåg, eller inte ser det så. För att gå igenom din lista: *Pennfodral med innehåll av: linjal, tejp och sax. Gärna färgkritor eller pennor oxå. Pennfodral är väl bra att barnet ha, om de ska gå bort till ett annat rum t ex för att göra något Hellre det än att ständigt tappa pennor. Du kanske har något pennfodral hemma som ditt barn kan ha? Däremot linjal m m ska skolan hålla med. *Bänkpapper Används fortfarande traditionella bänkar? Jag trodde alla satt vid vanliga bord numera. Men om ditt barn har bänk ska du givetvis köpa papper att klä den med. *Bokpapper Jag klädde mina skolböcker långt upp i gymnasiet. På lågstadiet var det INTE frivilligt. Med tanke på hur länge skolböcker återanvänds nu är det väl bra att de kläs. Låt ditt barn välja ut en rulle papper som han/hon gillar och klä både bänken och alla böcker med det. Du behöver inte två olika papper. *plastmappar Ska skolan stå för *pärm Ska skolan stå för *vaxduk för skydd när dom målar Var obligatoriskt i min skola hela lågstadiet. Mycket praktiskt. Går att få tag på billigt på Jysk t ex. *gympa påse(i TYG) Gympapåse behövs, och att den är i tyg är självklart. Du kan ju tänka dig hur en hel klass gympakläder och handdukar luktar efter en hel dag i en plastpåse. Dessutom kanske de inte tas med hem efter varje gympalektion, och då är det ännu viktigare att de är i tyg. *innetofflor Kan du nog skippa, om ditt barn ändå inte gillar inneskor. Han/hon får gå i strumplästen i stället. *innegympa skor Att det ska vara olika skor till inne- och utegympa är för att utegympaskor skitar ner och förstör idrottshallsgolvet. I längden är det billigare för dig att köpa två uppsättningar gympadojjor (dina yngre barn kan kanske ärva dem sen?) än att skatten ska höjas p g a ett svindyrt byte av golv i idrottshallen. *gympa kläder och handduk Självklart, det hade du väl själv med dig till skolan? *utegympa skor Se svaret om innegympaskor *extrakläder Tja, kan väl vara bra om det händer något. Att kläderna blir smutsiga är väl inte så farligt, men om ditt barn blir genomvåt vid lek ute på rasten t ex, då är det bra med extrakläder på skolan. Men det borde vara upp till dig att välja om du vill att ditt barn ska kunna byta om, inte något skolan kan tvinga dig till. *regnkläder Ska väl barnet ändå ha? Använd samma som han/hon har hemma, se bara till att det verkligen kommer med till skolan om det är minsta risk för regn. *stövlar Samma sak som med regnkläder, bara de är med till skolan när det behövs går det bra med de stövlar barnet har hemma. Frukt varje dag är väl okej att skicka med, och inget konstigt av skolan att kräva. Ditt barn får väl äta sin frukt i skolan, och får sen ingen hemma.
Skrivet av   

Mina barn använder sommarens

sandaler som inneskor i skolan. Det fungerar utmärkt. Till extrakläder tar vi slitna plagg hemifrån, gympakläder likaså (sommarshorten duger fint). Däremot behöver inte mina barn ha med sig pärm, mappar eller vaxduk till skolan. Inte heller bänkpapper för de arbetar vid bord istället. Hoppas ni kan hitta bra sätt att skramla ihop det som behövs! Lycka till!
Skrivet av    Monica

Extra bra och dyra kläder???

är det ett måste. Jag har bra och relativt billiga kläder som funkar alldeles utmärkt. Man BEHÖVER inte ruinera sig tycker jag, det finns alternativ.
Skrivet av    Mamma Frida

oxå fattig

jag förstår att du reagerar som du gör. våran lista från skolan var inte hälften så lång som din men jag tyckte ändå det var tufft. när det gäller frukt varje dag så tycker jag det beror på barnet. min dotter tar ett bett på frukten sen slänger hon den, så jag har slutat med att ta med frukt. hon får bara det ibland. det ända som vi skulle ta med förrutom kläder var en mapp att bära hem papper i, ett pennfodral att ha pennor i. allt annat fick hon från skolan.mappen som vi köpte kostade ca 15 kr och pennfodralet 20 kr det tyckte jag var överkommligt. mvh anki
Skrivet av    kaggen

tipsa gärna

En dag i veckan är barnen är ute i skogen under sex timmar året om. Där finns det inte någon möjlighet för barnen att byta kläder om de blir blöta. Det svåraste är att hitta kläder och skor som håller för en hel dags lek i blötsnö. Bävernylonoveraller brukar bli genomblöta till slut i sådant väder är min erfarenhet. Vad köper du för kläder som är både bra och billiga ? Tips mottages tacksamt. Dessutom moste hon ha ordentlig picknickutrustning så att hon kan få med sig varm mat och dryck (lunch och mellanmål+frukt) utan att det blir för tungt att bära.
Skrivet av    milla

Jag har köpt mycket på

Linus och Lotta. (finns på nätet). Köpte fleecefodrade byxor som är suveräna. Jag brukar köpa en uppsättning nytt och sen resten begagnat. Öppna förskolan brukar ha loppis. På Tradera kan du göra verkliga fynd. Jag har t.om köpte helt oanvända kläder där för en billig penning. Jag har inte några kläder som håller för en hel dag, men det går ju att torka dem..*ler* Picknickutrustning vet jag däremot inte nåt om.
Skrivet av    Mamma Frida

Artiklar från Familjeliv