Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Konflikt ang. namn och annat muslim/svensk

Skrivet av Mina
Jag och min sambo som är muslim/algerier (jag är svensk) har hamnat i en jättekonflikt som gjort mig helt nere och deprimerad och ledsen. Vi har fått vår andra son för 4 v sedan och har sedan innan en 3-åring. (han har även en 13-åring sedan innan) Båda barnen har franska namn samt hans efternamn. Nu har han börjat bråka intensivt att den nya bebisen ska ha muslimskt namn. Jag vägrar! Han ska väl ha ett franskt namn som dom andra. Men han påstår att han tänker separera om jag inte går med på detta, vilket jag inte kommer göra. Dessutom KRÄVER han att mina pojkar, 3 år och 4 veckor, ska omskäras. Han har blivit helt besatt angående detta. Jag totalvägrar det med. INGEN ska skära i mina friska pojkar. Är förtvivlad. Jag anser att varje människa själv ska få välja sin tro och religion (eller att avstå) när dom själva blir vuxna. Man har ingen rätt att påtvinga sina barn sin egen religion. Särskilt inte när jag som mamma är svensk och icketroende. (tror på att alla får tro på sina egna övertygelser utan att påtvinga dom på andra). Hjälp någon, hur ska jag få min sambo att förstå. Vår son kommer bli namnlös pga vår konflikt. Jag har ju avstått mitt efternamn samt mina släktingars önskan om döpning samt svenska namn. Borde inte han som nu skaffat barn med en svensk (som han dessutom bott med i 9 år) avstå också han från sådana här krav.
Svar på tråden: Konflikt ang. namn och annat muslim/svensk

har han blivit mer religiös?

Det går ju en stark väckelse genom den muslimska \"världen\" och många tidigare ganska sekulariserade muslimer har ju blivit mer engagerade i sin tro. Kan det vara så? I så fall får du nog acceptera att detta är viktigt för honom och att han får svårt att kompromissa... Du får ju i din tur förhålla dig till om du kan leva med det.. Hoppas att jag inte skrämmer dig för mycket... Har en väninna som varit med om just detta och det var MYCKET jobbigt ett tag.
Skrivet av    gurkan

Hej!

Tråkigt att höra att det e så! =( Tycker att man kan kompromissa! Det är ju trots allt era barn och inte hans egna!!! Jag e ju halv marockan (mamma e svensk) å min gubbe e helmarockan. Han ville åxå ha typ Mohammed, Ali Omar osv som namn till våra söner. Men jag vägrade. Mitt krav va att det skulle vara ett namn som funkar i båda länderna! Jag vet själv hur jag hade det när jag var liten (efternamnet). Så det blev Adam å Elias. Det funkar ju bra både här OCH där och på många andra ställen åxå! Dessutom är dom ju åxå \"religiösa namn\". Isak e åxå ett sådant! Det finns massor! Försök att få honom att förstå att det e för erat barns skull! Lycka till!!! *kramar om*
Skrivet av    MiMA me Adam & Elias

Är själv muslim..men kvinna..

vissa män blir mer religösa när de gifter sig med kvinnor som inte har samma religon som dem, pga av att de ska visa omgivningen att en kvinna inte kan förändra deras syn på deras religon, sen kan jag tänka mig att han kanske kan känna sig en aning pressad, pga att han säkert att någon ställa honom denna frågan om omskärelsen, typ vänner av samma religon eller släktingar, har ni inte pratat om det innan ni skaffa barn hur det skulle bli???
Skrivet av    rael

det är inte lätt...

Jag har själv haft ett liknande problem. Jag är svensk men gift med en utländsk man. Innan vår son föddes, gick han med på att barnet kunde ha två förnamn ett tilltals namn och ett andra namn (har själv det). Men när vår son föddes och vi skulle skriva på om namnet totalvägrade han att barnet skulle ha ett andranamn och erkände knappt att han hade \"lovat\". Lika så var det med efternamnet. Jag ville att barnet skulle ha mitt efternamn som mellannamn och hans efternamn som \"riktigt\" efternamn. Han tyckte det var ok men det här var innan jag ens var gravid. Men sedan ändrade han sig och totalvägrade att hans son skulle bära mitt efternamn som mellannamn. Det passade inte honom och så gjorde man inte i hans hemland. Jag gick med på det ville inte bråka. Jag kan fortfarnde känna mig besviken och överkörd.
Skrivet av    konstigt

I sverige

så är det väl inte tillåtet att omskära barn, så jag tycker att du ska stå på dig. Min sambo är från bosnien och är muslim. Han ville att våra barn skulle ha bosniska namn men jag tvärvägrade. Sa till min sambo att vi bor i sverige och då ska de ha svenska eller internationella namn,. Så vi hittade namn som är internationella. Eftersom ni har två pojkar som har franska namn så är det självklart att den tredje också ska ha det. våra barn har mitt efternamn och är döpta. Där var jag stenhård. SAmbons släkt kan inte förstå varför de inte heter hans efternamn för så är det i fd jugoslavien. ATt vi döpt barnen har vi bråkat en del om man jag har inte gett mig utan fått min vilja igenom.
Skrivet av    jessica med Melanie 050202 och melissa 020731

bra gjort

Jag hade själv velat vara så stark men då hade han valt att skilja sig eller gå vidare med saken till folkbokföringen för att få hjälp där om hur vi ska gå till väga. Känner mig ganska dum nu att jag inte var lika stenhård som dig.
Skrivet av    konstigt

Det är

inte förbjudet att låta omskära pojkar i Sverige. Kravet är att ingreppet måste ske på sjukhus. Dessutom måste man själv bekosta det. I övrigt tycker jag att väldigt mycket av dina \"viljor\" verkar ha gått igenom fast ni är två om barnen. Att kompromissa tycker jag är en bra utgångspunkt, oavsett det gäller en - eller flerkulturella förhållanden.
Skrivet av    Yalla

Omskärelse...

Jag är en svensk kvinna och jag känner tyvärr ingen som är muslim. Men jag skulle vilja fråga ang omskärelse... Varför ska barn omskäras???? Mitt resonemang är... Om nu människan är Guds avbild, ska då människan ändra på Guds skapelse (genom omskärelse)? Är inte Gud ofelbar och fullkomlig om man är troende och tror på Gud/Allah..??? Är inte troende själv.. men nyfiken på resonemanget? Vad säger din man vad det är för anledning till omskärelse?
Skrivet av    Bea

Artiklar från Familjeliv