Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Syskon till den som kräver extra vård?

Skrivet av Jessika
Jag undrar hur syskonen till den som kräver extra vård i er familj har reagerat på det och hur ni har hanterat det?

Vår 4-åriga flicka har nyligen blivit diagnosticerad med barnreumatism och det har krävts en hel del läkarbesök och kommer väl att bli mer av detta samt sjukgymnastik, bad i varmbad m m. Hon äter också nu 3 olika mediciner varje dag som ska tas vid 4 olika tillfällen. Så just nu kretsar mycket hemma hos oss kring henne. När vi är på sjukhuset så får hon bokmärken och klistermärken för att hon tagit spruta och vi köper glass och fikar när vi måste sitta och vänta.

När vi sen kommer hem så berättar hon ju och visar för tvillingsyrran (och brorsorna, men de är så stora att de förstår mer) vad hon ätit och fått. I deras ålder kretsar mycket nu kring om den ena har fått en glass hos en kompis och den andra fick inte det hos en annan kompis. Vi försöker då att säga att det är olika och den som inte har fått hos kompisen kan inte komma hem och kräva en glass hemma bara för det.

Än så länge så verkar inte syrran bry sig så mycket om detta, hon har provsmakat medicininen och konstaterat att den var dålig och hon har även följt med någon gång till läkaren för att se hur det är där.

Jag funderar på om man ska låta syrran bli mycket involverad i hela sjukdomen eller om man inte ska prata om det så mycket med henne.

Däremot så kan hon ju behöva en extra stund med en föräldrer och göra något roligt som inte den andra får. För som hon uppfattar det så är de nog ganska roligt att vara sjuk, man får åka och bada och leka hos doktorn, och äta glass och bli buren m m.


Synpunkter tas gärna emot!
Svar på tråden: Syskon till den som kräver extra vård?

Hej!

Jag var med min familj på Ågrenska i vintras och där pratade man mycket om syskonrollen. Jag har klippt ur en del text från deras nyhetsbrev om vad de kommit fram till: Sjuksköterska Andreas Tallborn, Ågrenska, informerade på en tidigarefamiljevistelse om syskonrollen. -Vi har på Ågrenska, under många år, intresserat oss för syskonens situation och syskonrollen i familjer med barn med funktionshinder. Syskonen och deras problem uppmärksammas sällan, därför att familjen oftast är så fokuserad på barnet med funktionshindret och den familjesituation detta ger upphov till. Under familjevistelserna har vi program för syskonen i detta ingår bl a syskonsamtal. -Syskonrelationen är i allmänhet den relation man har längst i livet. Hur den ser ut, och vilka problem den medför, beror på flera faktorer, men diagnosen och dess allvarlighetsgrad spelar stor roll. Men det finns både olikheter och likheter i syskonrollen överhuvudtaget. Det är mycket syskonen uttrycker som är gemensamt, oavsett syskonets diagnos, sa Andreas Tallborn. Följande är exempel på vad syskon ofta uttrycker som viktigt vid syskonsamtalen: ¤ att bli ”sedd” för den man är och inte bara jämförd ¤ att förstå vad funktionshindret innebär och beror på -Syskonen uttrycker ofta att de vill veta mycket om syskonets sjukdom/funktionshinder. Om de inte får tillräckligt med information drar de egna slutsatser och dessa kan vara mer skrämmande än det som är verkligt. ¤ att bli ”insläppt” och delaktig, eftersom det är en familjeangelägenhet när ett barn har ett funktionshinder -Inte sällan uttrycker syskonen att de vill följa med till doktorn, till habiliteringen osv. Syskonens kunskap är en ”nyckel” till ett bra sätt för dem att förhålla sig till situationen. ¤ att få hjälpa till/ slippa hjälpa till ¤ att få uppskattning när man anstränger sig ¤ att bara få vara barn och inte ha för stora krav ¤ att själv få egen tid med föräldrarna ¤ att få vara ifred, ha sina saker ifred, inte bli störd ¤ att inte behöva känna rädsla, känna sig hotad eller utsatt ¤ att kunna ha kamrater hemma -Inte sällan uttrycker syskonen ”svåra” känslor som de försöker förhålla sig till så bra som möjligt, exempelvis skam, skuld, oro, rättvisa/ orättvisa, bekymmer/omsorg, kränkningar. Syskon vill ofta prata om hur det blir ”sedan”, när föräldrarna inte finns i livet längre. Utmärkande är också den oerhört starka lojaliteten syskon känner för den egna familjen och för syskonet med funktionshindret, sa Andreas Tallborn. I slutet på familjeveckan informeras föräldrarna allmänt om hur syskonen haft det och diskuterar hur man som föräldrar kan förhålla sig till syskonsituationen. -Det handlar då oftast om de nämnda frågorna. Många syskon uttrycker också stor glädje och tillfredsställelse med att fått träffa andra syskon i samma situation, att fått dela bekymmer och glädje med syskon som förstår utan en massa förklaringar. Det blev ett långt svar men jag tyckte jag ville dela med mig att detta för det är så intressant. Ann
Skrivet av    Ann m Fanny & Frida

Tack, det var intressant!

Det känns som om mina tankar kring det hela stämmer rätt bra, mycket intressant.
Skrivet av    Jessika

Barnhab

Hej. Fråga på barnhab om ni går där om inte dom kan ordna syskongrupper. De ska fösöka göra det i Ängelholm nu i höst och då en grupp för de lite yngre och en för de som är i tonåren. Hoppas mycket på detta.
Skrivet av    Pillan

Det ska jag göra

TAck för tipset!
Skrivet av    Jessika

Artiklar från Familjeliv