Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Om vi båda föräldrar

Skrivet av Orolig
skulle dö, kan vi i förväg säga till polisen vilken anhörig de kan kontakta om vi båda föräldrar skulle dö? Eller bestämmer polisen själv? Det kan vara så att släktingarna inte är lämpliga att ta hand om våra barn. Det är väl så att det är polisen som kontaktar ens anhörig, som för det mesta är någon släkting, när båda föräldrar dör?
Svar på tråden: Om vi båda föräldrar

Skköter inte soc det..?

Om barnen blir ensamma brukar ju soc kicka in och ta över och bedöma var barnen ska placeras. Bäst är väl att ha något slags papper skrivet med önskemål om barnens placering utifall att, men det är inte säkert att det blir så i alla fall, allt hänger på vad soc anser vara lämpligt.
Skrivet av    Eva

Skriv ett papper

där ni båda förklarar vad ni önskar ska ske med barnen i händelse av ert frånfälle. SE till att få det bevittnat och bevara det någonstans (be tex någon ta hand om det ohc hoppas att det aldrig behöver användas) där det säkert kommer fram till sociala myndigheter OM det skulle hända något med er. Soc måste ta hänsyn till era önskemål, även om det inte går att säga i förväg att det blir precis så som ni velat.
Skrivet av    kollat upp det där

Om det är lörd/sönd

då är soc inte anträffbara. Banken är också stängd, där testamentet skulle kunna förvaras. KANSKE JAG SKULLE RINGA POLISEN OCH UPPGE MINA ÖNSKEMÅL, ALLTSÅ VEM SOM SKULLE TA HAND OM BARNEN? Ursäkta versalerna.
Skrivet av    Orolig

Men polisen kan nog inte ta det

De har nog häcken full som det är ändå, jag tror inte de har resurser till att ta sådana uppgifter. Soc är alltid anträffbara (jour), så skulle det ske en helg så kanske en idé är att be någon ni är förtrogna med att ha en kopia som de kan förmedla snabbt till dem..? Och skulle det ske en helg skulle barnen troligen hamna i en jourfamilj, om de inte fick tag på någon nära anhörig.
Skrivet av    Eva

Hur skulle den jag är

förtrogen med, som skulle få kopia av mitt testamente, få reda på att vi har dött? Står hennes namn någonstans i datorn hos polisen?
Skrivet av    Orolig

Eller skulle

de sociala myndigheterna känna till min anhörig, som inte är släkting? Hos familjerätten kan man i alla fall inte registrera sin nära anhörig, efter att jag haft ett samtal med dem.
Skrivet av    Orolig

Förvisso inte...

... men polisen kan du nog lämna därhän, för de sköter ju inte sådant här utan det är ju soc som har hand om barnen ifall ni föräldrar försvinner. Och skulle olyckan vara framme en helg så är det ju som sagt en jourfamilj eller ett jourboende som gäller tills dess att soc kan ta reda på var barnen bäst placeras om ingen hittas i den närmaste kretsen. Och på ett par dagar hinner väl vänner få reda på om ni försvunnit.
Skrivet av    Eva

Hur skulle

vännerna få reda på att vi har dött?
Skrivet av    Orolig

Orolig

jag uppfattar det som att du menar att du vil att de tilltänkta ska ta hand om barnen DIREKT och inte bara att barnen ska bo hos dem långsiktigt? Är det därför du undrar hur vännnerna får reda på vad som hänt? Jag tänker att det kanske inte går att ordna, det beror ju på HUR ni dött isåfall. Om ni vill kan ni ju meddela dem som oftast har hand om barnen (tex dagis, skola) hur ni önskar, OM det skulle hända er nåt. Men om barnen är med i bilen och bara ni föräldrar dör vid en olycka, då är det nog svårt att garantera i förväg att de blir körda direkt till dem ni valt ut- Känns det för jobbigt att de skulle vara i en jourfamilj något/några dygn innan de får komma hem till dem ni valt? Ring soc och fråga, kanske finns det något sätt!Lycka till och hoppas det ALDRIG behöver bli aktuellt!!!
Skrivet av    Jenny

Polisen kontaktar socialjouren

Det är de sociala myndigheterna som tar hand om barnen och rent akut placeras de antingen i ett jourhem eller hos släktingar. Polisen underrättar närmas anhörig om er bortgång, men inte något annat. Det kan vara förälder eller syskon vanligtvis. Mer långsiktigt så utreder sociala myndigheter vart barnen ska bo framöver. Man kan inte lämna in något testementer eller så vid någon instans. Givetvis kan man lägga ett papper i ett bankfack, men det är inte självklart att de tar hänsyn till det. Soc gör alltid sin egen utredning ändå. Varför inte tala om för närmaste vännerna hur ni skulle vilja ha det om något hände, så kan de kontakta soc och berätta? På något sätt måste de ju hyfsat snart få reda på vad som har hänt.
Skrivet av    Malinau

Jag vill inte

att mina släktingar ska ta hand om våra barn alls. Att någon lärare skulle ta hand om barnen tillfälligt är ok för mig.
Skrivet av    Orolig

Några

förtroliga vänner har jag inte, som jag kan berätta för, om mina släktingar!
Skrivet av    Orolig

Men då tänker jag så här

Om släktingarna är så olämpliga, måste väl sannolikheten vara stor att soc upptäcker det i sin utredning om vart barnen ska bo. För övrigt antar jag att barnen inte heller har någon särskilt bra anknytning och relation till släkten heller och då är det långt ifrån självklart att barnen placeras där.
Skrivet av    Malinau

Barnen har ingen kontakt

med släktingarna. Släktingarna måste vara anmälda hos polis då, om barnen inte ska hamna hos dem och jag har inte gjort någon anmälan mot dem. Dessutom finns det preskribitionstid för anmälan, hur många år den nu kan gälla?
Skrivet av    Orolig

Vad har de gjort?

Har släktingarna gjort sig skyldiga till något brott mot er familj? Vad ska du anmäla dem för? En anmälan ligger liksom inte där och skvalpar. Antingen blir det åtal eller så läggs det ner. Läggs ärendet ner, anses de med automatik också vara oskyldiga. Skyldig är man bara om man är dömd i domstol.
Skrivet av    Malinau