Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fråga ang umgängestid och hämtning

Skrivet av I behov av kloka åsikter och råd
Ska försöka göra en lång fråga kort. Jag och ex:et har ett barn på 2 år. Vi har gjort avtal på famrätten som gäller tillsvidare. I detta gäller varannan helg från fredag 15.30 till söndag 17.00. Då var det tänkt att pappan skulle hämta på dagis. Nu är jag ist arbetslös och barnet går ej på dagis på fredagar. Pappan vill ist hämta hos mig varierande tid vid ca 10-11-tiden. Nu är det så att han jobbar på fredagar, även om han oftast inte vill tala om detta. Tycker det känns mkt konstigt att när jag är hemma och arbetslös ska lämna bort henne till pappan som i sin tur lämnar henne till sin nya för att han jobbar? Har jag rätt eller fel? Vad hade ni gjort? Tack på förhand!
Svar på tråden: Fråga ang umgängestid och hämtning

Svar

Har själv två barn vv-boende sedan 13 år. Det är bara att vänja sig vid att exets nya tar hand som barnen, för min del har det känts bra eftersom exets nya män alltid varit lätta att komma överens med och bättre på att ta hand om ungarna än vad hon är. Mitt och ungarnas problem har väl snarare varit mängden nya män. Det är många år sedan de knöt an till någon av hennes män, de tycker att den eller den är helt OK, men ingen betyder egentligen så mycket längre. Antagligen är det enklare för ditt ex att hämta fredag fm, men om det inte känns bra så kan du väl föreslå att han hämtar senare på fredagen och lämnar på dagis måndag morgon istället. Det är väldigt bra om bägge föräldrarna kommer hämtar och lämnar.
Skrivet av    Lasseman

Om det inte är väldigt

obekvämt för dig att lämna vid 10-11-tiden, tycker jag att du ska gå med på. Vad han gör under sin umgängestid kan du ha synpunkter på under förutsättning att ni annars har en god kommunikation och att han kan se det positiva att du bryr dig. Annars tycker jag att du ska slå det ur hågen. Hur han hanterar sin umgängestid är inte ditt bekymmer så länge barnet inte far illa. 2 dagar/14 dagar tycker jag personligen är ganska lite, du har ju resten, så de extra timmarna är bra för barnet att lära känna \"sin andra familj\" på.
Skrivet av    Wallander

Ni har ju ett avtal

via familjerätten gällande tider... Jag förstår din känsla av att det känns konstigt att lämna till x:ets nya medan han jobbar, barnet är ju bara 2 år och behöver stabilitet, jobbigt nog att byta hem. Vet inte hur ny situationen är för barnet eller hur väl hon/han känner den nya.. Är det så att x:et är ledig, så visst, då kan man omförhandla, för tiden med umgängesföräldern är viktig. Jag skulle ta upp det igen med x:et och om han nu helst inte vill prata prova med familjerådgivning, att ni båda vet vad barnet gör och mår är viktigt speciellt med ett så litet barn som själv inte kan berätta! Precis som att det är viktigt för barnet att känna att föräldrarna vet vad som händer på dagis, att hela tillvaron hör ihop, lika viktigt att du och x:et kan prata. Om du inte redan känner/har träffat den nya skulle jag gärna vilja träffa den nya, om hela ansvaret för mitt barn skulle läggas i händerna på en människa jag inte känner skulle jag vara mkt orolig. Hoppas det löser sig, ibland får man svälja stolthet och mkt annat för att barnet ska må bra men din \"känsla\" för vad som är bra för ditt barn som förälder ska inte ignoreras.
Skrivet av    Katarina

Jag hade bett pappan...

...att hämta barnet hemma hos mig kl 15.30 som vanligt. Tycker att det är bättre för barnet att vara med sin mamma än sin pappas nya. Det är ju pappan och inte henne som barnet har umgänge med.
Skrivet av    Lilly7

Artiklar från Familjeliv