Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur gör man?

Skrivet av Maria
Har ett barn på 1,5 år och ett i magen. Är nu på väg att separera. Han ville inte ha bebisen, försökte tvinga mig till abort, har sen inte brytt sig överhuvudtaget. Han ska inte med på ultraljud osv, har sagt att han inte ska ta ut en enda pappadag m.m.

Jag tänkte då att tar jag ensam vårdnad om bebisen, så får väl jag automatiskt alla föräldradagar. Om den större har vi delad vårdnad.

Men nu sa han att han skulle ha gemensam vårdnad om "ungen", jag skulle inte få en enda dag.

Hur går jag vidare nu?
Svar på tråden: Hur gör man?

Antar att ni inte är gifta?

I så fall får du automatiskt ensam vårdnad när barnet föds eftersom du är en ogift mor. Sen kan ni skriva på papper om gv hos familjerätten när han skriver på faderskapet. Men detta är inget du måste skriva på, du kan välja att bara skriva på faderskapet. Vill han sen ha gemensam vårdnad, mot din vilja, får han stämma dig i tingsrätten. (Eller så kan ni bara gå och skriva på ett papper om det hos fr eller skicka in själva om du ändrar dig och vill ha gv senare.) Jag skulle nog rekommendera att du inte skriver på gemensam vårdnad om han hotar att inte ge dig en enda dag. Vet inte hur hög fp du har, men i värsta fall står du där utan en krona och utan fpdagar kvar med en 6 månaders bebis.
Skrivet av    Lilly7

Åh, en tung

sten föll från mitt hjärta. Tack! Nä, vi är inte gifta. Med det äldre barnet var det så självklart att vi skulle ha gemensam så jag kom inte ihåg hur det var, men vet att vi skrev på papper på socialkontoret/familjerätten innan bebben kom. Exakt, han lär ju ej vilja ha bebisen hemma heller och med förra ammade jag längre än 6 månader. Det blir nog till att vrida på varenda krona med min föräldrapenning.
Skrivet av    Maria

Skriv inte på någonting...

Gör du inte det kommer du att ha enskild vårdnad om den nya bebisen. När väl bebisen är född kommer du att få en kallelse till soc, för fastställande av faderskap. Det är inte samma som gemensam vårdnad. De kommer nog försöka att få dig att skriva på om Gv också. Gör inte det är mitt råd, eftersom har redan verkar vara ingång och hota dig. Låt honom stämma dig på umgänget istället är mitt råd. Ta hand om dig och försök låta blir att oroa dig för det praktiska. Du har alla trumf på hand just nu, men det behöver du ju inte upplysa honom om är mitt tips.
Skrivet av    Annelie

Nä,

jag ska inte skriva på, då jag vet att han inte är glad över bebisen och att han inte brytt sig ett dugg om graviditeten m.m. Han vet inte ens när den ska födas, ändå bor vi ihop och lever ett \"vardagsliv\" tillsammans...han har liksom lagt locket på och det är endast om det är bråk i luften han överhuvudtaget nämner babyn.
Skrivet av    Maria

Förutom övriga svar

Så har du enskild vårdnad så ta ut så måmga fp-dagar som möjligt av SGI dagrna och spara engarna. För skulle han stämma dig om vårdnaden och få gemensan så får han sin hälft av dagarna. Säg att du sparar på Sgi dagarna för att få dem att räcka i 1,5 år så stämmer han dig på vårdnaden och får igenom gemensam vårdnad när bebisen är 10 månader, då har du gjort av med lite drygt din hälft av dagarna oh han får det som är kvar av hans hälft omgående (rätta mig om jag har fel) Vilket gör att du står med en 10-månaders och inte en enda fp dag kvar och unga sparade pengar då du verkligen gnetat för att kunna vara hemma 1,5 år. Om du istället tar ut 7 dagar i veckan och sparar pengarna som du får mer än om du sparar på dagarna så har du en sparad buffert att ta av tills barnet fyller ett år.
Skrivet av    Maria med 4

Räknat lite

Gnetar du hinner du ta ut drygt 140 dagar på 10 månader (om du vill få dem att räcka 18 månader) och tar du ut 7 dagar i veckan så blir det lite drygt 300 dagar du hinner ta ut.
Skrivet av    Maria med 4

Smart tänkt

Tänkte inte på det, men ta ut så mycket du kan i dagar. Spara pengarna på ett konto istället om de inte går åt i vardagaen. Om han börjar bråka har du en bufftert, men det är inte säkert. Mitt ex har allt i från dödshotat mig och barnet och hotat med stämning, men än efter fem år har inget hänt. Så ta det med ro.
Skrivet av    Annelie

Troligen kommer det inte...

... att behövas. Det tar tid att driva igenom sådana här ärenden så när det väl är klart så kommer det inte att finnas några fp dagar kvar att bråka om... Men du kan ju göra så ändå för säkerhets skull! Och kom ihåg att stå på dig angående vårdnanden för det kan hända att de går åt dig rätt hårt på familjerätten att du ska skriva på gv. Men kom ihåg, de kan inte tvinga dig att skriva på någonting! Säg bara lugnt och sakligt att du tänker inte skriva på pga detta med fp dagarna.
Skrivet av    Lilly7

Håller med...

stå på dig. Har du bestämt dig, ändra dig inte. De kommer att försöka få dig att ändra dig, var beredd på det. Som ovanstående skrev, de kan inte tvinga dig. Håll fast!
Skrivet av    Annelie

Ja, tack

skulle dock tro att jag får ta ut fullt ändå, utan att kunna spara...men hur som helst kan det vara värt att tänka på. Har lite dagar kvar på den äldre också som han säkert kommer att försöka få tillbaka, han har skrivit över allt han kan, men är än så länge omedveten om att han kan ta tillbaka dem. Tänkte ta dem i kombination med bebisen men det kanske är bättre att försöka plocka dem innan. Ja ja, det löser sig nog. Han har ett barn sen innan också, som han varit på familjerätten och haft samtal om. Han gillar inte att gå dit och tycker inte om \"tanterna\" som jobbar där. Jag tänkte att jag kanske kan prata med dem innan och säga hur jag känner så jag slipper ta allt med honom med mig. Får se hur det går.
Skrivet av    Maria

Är det sant?

Att en pappa genom GV kan försätta en mamma och ett barn i situationen där han har fp-dagarna, men inte tar ut dem och vägrar att skriva över dem så att mamman kan stå där utan försörjning och utan barnomsorg? Förmodligen har ni tyvärr rätt och jag skulle själv aldrig i så fall skriva på någon GV om jag var det minsta i tvivel om pappans vett i frågan. Jösses, vad är det här för regler?! Skriv till socialministern!
Skrivet av    Malinau

Ja, det är tyvärr sant.

Har själv varit i den situationen så jag diskuterade detta med en advokat. Hon berättade om helt horibla fall där mammor varit tvungna att söka socialbidrag för att överleva. Det är en himla fälla man hamnar i för det går ju inte att gå tillbaka och jobba när barnet är 6 månader eftersom man inte får någon barnomsorg så tidigt. Det är ju inte speciellt lämpligt att lämna barnet till någon annan när det är så litet heller, troligen så ammar man ju fortfarande också. Och hur många känner man som kan vara hemma och ta hand om ens barn gratis???
Skrivet av    Lilly7

Fula ord

Är det enda jag kommer på som kommentar till det. :-)
Skrivet av    Malinau

Jag hade tur..

för hade sonens pappa velat jävlas med mig så kunde han behållt sina dgr och tvingat mig till att antingen söka socialbidrag lr börja jobba när sonen var 6 månader... (Vi har haft gem vårdnad sen sonen föddes) Tyvärr så finns det rötägg som utnyttjar det och sätter mamman på pottkanten. Tror det är därför som vi ensamma mödrar råder andra blivande att ha ensam vårdnad från början, just för att klara sig undan rävsaxen.
Skrivet av    Tweedy

Jo, det var ju du...

...som förklarade detta för mig minns jag :-)
Skrivet av    Lilly7

Nähä?

Var det verkligen det? I så fall tog jag nog reda på det just då och glömde bort eländet snabbt som ögat. Sådant obehagligt vill man ju inte tänka på! :-D
Skrivet av    Malinau

Menade Tweedy...

...,inte dig, fast du har ju tipsat mig om annat :-)
Skrivet av    Lilly7

*s*...rörigt värre...

bidde det....
Skrivet av    Tweedy

*ASG*

Oj, det blev ju helt fel. Jag tänkte väl, kände inte alls igen det där... Missade liksom Tweedys inlägg. Sorry.
Skrivet av    Malinau

Aja baja!...

*s*..hur kan du missa mig??!! ;-)
Skrivet av    Tweedy

Självupptagen?

:-D
Skrivet av    Malinau

Neee...inte du inte!

Din tes kör jag över på direkten! Tror \"Lilly7\" håller med! :-)
Skrivet av    Tweedy

Japps!

Kan tillägga att ni är bra tipsare och \"peppare\" båda två! :-)
Skrivet av    Lilly7

Tänk bara på

Tänk bara på att du är tvungen att ta full fp efter bebisen fyllt ett år, om du ska kunna behålla din sgi. Så att ta ut så många dagar som möjligt är ju bra på ett sätt, men om du sedan sänker din sgi så blir det kanske inte en bra lösning långsiktigt. Svårt, skulle tänka över detdär både en och två gånger, räkna och kolla in vasd som händer på längre sikt med olika alternativ.
Skrivet av    MamaMu