Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Gå själv till skolan?

Skrivet av Catta Z
Min son som fyller 7 år om ett par veckor får gå till skolan själv och hem själv från fritids.
Det fungerar hur bra som helst.
Han har egen nyckel men hittills har han väntat utanför till någon av oss kommit med småsyskonen från dagis (vi kommer ungefär samma tid som han kommer hem).

Vi har ca 300 m till skolan och han måste på vägen dit passera en väg som går igenom ett villasamhälle.

Finns det fler som låter 7-åringar gå själv. Mig veterligt är han ensam i klassen hittills men det blir säkert fler snart.

Svar på tråden: Gå själv till skolan?

Min äldsta

fick gå själv från sexårs på vårterminen (jag var hemma då). Det är ordning och reda på honom. Han har huvudet med sig, tittar sig omkring osv. Lillebror är en helt annan unge. Virrig och uppe i det blå, springer över övergångsstället, fast man sagt till honom hundra gånger och det är nästan så man är osäker på om han hittar hem (nu kanske jag överdrev lite). Han har precis börjat ettan och han har inte fått börja gå själv än. På morgonen går de tillsammans. På eftermiddagen slutar de inte samtidigt, men jag vågar inte låta honom gå själv. Möjligtvis ringer jag och säger åt dem att han ska möta mig på halva vägen (jag har foglossning och det är en sån hemsk backe upp till skolan). En annan anledning till att jag inte velat låta honom gå själv är att det med jämna mellanrum varit incidenter med någon som velat få barn att åka med i deras bil och även försökt dra in dem. En del tror att det kan vara så att det är barnen som använder sig av en historia, som hänt en gång, för att få uppmärksamhet. I alla fall har det skrämt upp mig tillräckligt för att inte våga låta min virrige, godtrogne snart sjuåring att gå själv hem. Blev lite långt det här, men jag tycker i alla fall att det beror väldigt mycket på hur barnet är, om man vågar släppa dem själva och inte alltid på ålder och naturligtvis på hur man bor i förhållande till skolan.
Skrivet av    fru_Bill

Mina barn är yngre,

men jag är lärare, och det är ganska vanligt att barn i hans ålder och med sådan skolväg går själva. Dock vet jag att fritidspersonalen uppskattar att träffa föräldrarna någon gång (och självklart även lärarna, men de är inte lika bortskämda med det), så ni kanske kan hämta/lämna någon gång/v för att byta ett par ord, kolla extrakläder och regnkläder osv.
Skrivet av    Jessika

Min 6-åring åker buss.

Min 6-åring åker buss till förskoleverksamheten och taxi hem eller till fritids. Så jag träffar ju inte förskolepersonalen. Jag har inte funderat över att de skulle v ilja träffa mig. Jag tar för givet att de hör av sig till mig om det skulle va något problem. Och så antar jag att vi har något kvartsamtal per termin. Men jag har också tänkt att ett par gånger under hennes 6-årsverksamhet ta ledigt någon timme från jobbet för att göra ett studiebesök. Jag vill ju så gärna se hur de har det och vad de gör.
Skrivet av    Nova

Min gör det

cyklar. Nu cyklar han till skolan ofta med grannpojken och ev sin pappa som far samma väg. Hem oftast själv. Jag ringer alltid fritids och säger att de kan skicka honom då jag är hemma. Vill ha koll på när han far och att de vet att ngn är hemma då han far. Var inte dumt den ggn bilen pajjade påvägen hem. Då han jag ringa och be att han fick stanna.
Skrivet av    Skrållan

Artiklar från Familjeliv