Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

syskon svartsjuka

Skrivet av Malin med 2 sötnosar
Hej och hjälp...
Jag är i behov av råd... Har precis fått mitt andra barn och det skiljer ca 1år och 11 mån mellan.. Det är mysigt och jag är jätte glad. Problemet är att Storasyster inte alls är speciellt snäll med lillasyster...hon visar väldigt tydligt att det är jobbigt för henne att hon fått ett syskon bla så kommer alltid fram när jag ammar och försöker slå lillasyster i huvudet ibland har jag inte hunnit ta fast hennes arm och hon får in en riktig smäll i huvdet :-( jag har försökt att vi ska lässa en saga medans jag ammar mm Stotasyster får även vara med när vi byter blöja och badar och allt annat man gör...Hur ska göra när hon gör så här?Har ni några erfarenheter om detta? kom med råd snälla....
Svar
har precis samma
problem och sambon är bortrest sen i ons. Idag har jag förlorat humöret och nypit henne hårt i kinden flera gånger!, hon blev jätteledsen och jag skäms som en hund!Nu gråter hon i sin säng.Har stått och ammat idag så att hon inte kan slå honom.Vill ha råd vad man gör i \"stridens hetta\".Kort stubin
Skrivet av    Helene Noella Moltas
Svårt...
Vår Cesar är inte direkt svartsjuk, han gillar sin syster väldigt mycket, men har är hemskt hårdhänt ibland och då blir jag så arg! Flera gånger har han bitit henne (inte av elakhet, han skrattar och ler mot henne samtidigt så jag tror mest det är för att han tycker att de där benen ser så mjuka och gosiga ut) och då MÅSTE man ju markera att det inte går! Problemet är att Cesar blir så förtvivlad när man blir arg på honom och då lillasyster gråter, kanske för att det egentligen inte var meningen att göra henne illa. Han är inte så verbal än och då blir det ännus svårare för honom att förmedla vad han vill. Jag är mest rädd att han ska få en massa förbud och bli hämmad för att det mesta just nu är \"nej, nej, nej\" och att han ska känna att han är i vägen. Han är i en känslig ålder också tror jag. Har verkligen jättemycket dåligt samvete över det här, och hoppas att det löser sig med tiden. Inga råd alltså, mer än att man inte får lägga FÖR mycket ansvar på det äldre barnet som ju faktiskt inte är så stort... (Fast din tjej är ju lite äldre än min grabb förstås).
Skrivet av    Eleonor m Cesar 040107 & Bianca 050504
Dricker hon välling?
Kan du testa att göra en flaska välling till den äldre och ha båda i famnen samtidigt? Alternativt att du ge henne en flaska med vatten, eller en skål med fruktbitar. Men att du har båda i famnen samtidigt. Jag tror att hon kanske är lite avundsjuk på närheten som lillasyskonet får vid amningen. Så om du ägnar den äldre uppmärksamhet samtidigt, kanske tom håller fast henne med andra armen för att hon ska sitta där samtidigt så är det inte lika intressant längre. Själv har jag 15 månader mellan tjejerna, och jag hade ju inte någon avundsjuka vid amning. Men jag hade båda i famnen samtidigt och storasyster satt kanske i 1-2 minuter max, för det är ju ändå mer spring i benen på den äldre.
Skrivet av    Lena_O
vet inte om det kan hjälpa men...
Jag har 18 mån. emellan mina tre barn och när jag skulle amma trean så hittade de andra två på allt som gick att göra ( och retade upp mig till den grad) jag har lärt mig nu i efterhand att men måste få barnen att \"förstå\" att de inte får göra så ( ex. slå bita eller dyl.) för om dom inte slutar blir det \"straff\" (ex. sätta dem i trappan,givetvis inomhus eller att de får sitta på sitt rum eller dyl. något du vet att barnet absolut känner som ett straff. ( Men aldrig slå eller hota om det) Här har det faktiskt fungerat bra jag tar bort det som betyder mest för dem ( ej snutte eller napp) Du måste alltid tala om det i lugn och normal samtalston vad som händer om de inte slutar till slut fungerar det. ( Men jag har blivit tunnhårig på kuppen efter allt slitande i håret för att få dem att lyssna *ler*)
Skrivet av    sara med 4:e på väg