Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Om barnet redan kan läsa?

Skrivet av Nova
Hejsan!
Jag undrar om någon utav era barn kunde läsa när de började lekis?
Hur blev det mottaget utav barnets lärare?
Fick de utvecklas utifrån sina kunskaper?
Våran lekisfröken säger att de inte har någon lästräning på lekis utan bara lär sig bokstäver. Hon får vänta tills hon börjar skolan med att läsa.

Min flicka vill ju fortsätta lära sig där hon är nu och det vill jag också.

Nova
Svar på tråden: Om barnet redan kan läsa?

Min son

kan läsa och skriva. Han kan dessutom räkna bra och skriva alla siffror. Han är nog kunskapsmässigt minst ett år före sina jämnåriga. Jag ser det inte som ett problem med att 6-årsverksamheten erbjuder annat än den traditionella skola. Här har de mycket rörelse, skogsvandringar, musik,simskola, bild och lek. Detta är ju viktiga bitar som min son behöver och tycker är roliga. Vi köper pysselböcker och roliga tidningar till honom att läsa och skriva i hemma. Sonen gillar att pyssla med bokstäver och siffror och frågar ibland efter \"riktiga\" skolan men jag tror att det räcker bra att han kommer in i den biten om ett år.
Skrivet av    Cecilia med trollungarna

Är lekis detsamma som 6-årsverksamhet?

När min son började 6-års var det väldig spridning mellan barnens läsförmåga. En del läste kapitelböcker och andra övade bokstäver. Jag tror de flesta lärare är måna om att låta barnen få en stimulerande skoltid så din dotter kommer säkert få material som passar henne. Om skolan säger att de inte kan ge henne passande uppgifter tycker jag du ska se om du kan byta skola istället. Lycka till!
Skrivet av    Monica

Inte ovanligt

här läser flera av barnen i F-skoleklassen. Men då de inte har \"skola\" alls utan mer rörelse, ut i natur och mark osv är det inte konstigare än att vissa barn läste redan på dagis. Föskoleklass är ju en förskoleverksamhet ( samma som dagis i princip) och här är det väldigt mycket så vilket gör att de inte ens tränar bokstäver utan fokuserar mer på annat lärande, sociala biten osv. Min son som läser men inte speciellt bra har läst på den nivån sedan dryga 4år. Han hade säkert läst flytande om han blivit lite mer uppmärksammad kring detta. Samtidigt ser jag en risk att han missat en del annat.
Skrivet av    Åsa

Andra sidor

Om din dotter redan kan läsa så tror jag inte att förskolepersonalen kommer tvinga henne att sitta med i bokstavsinlärnignen om hon inte vill. Men många barn tycker att detta är ganska kul även om de redan kan läsa. Jag tror däremot inte att de kommer att lägga så mycket tid på att utveckla hennes läsning. Den tiden lägger de troligen (och förhoppningsvis) på att hjälpa henne att utveckla kunskaper och egenskaper som hon inte har kommit fullt lika långt med. (Förskollärarna är inte utbildade för att undervisa i läsning, men de är mycket duktiga på annat som oftast behövs hos barnen i den åldern)
Skrivet av    Sofia*

Jag tycker

att alla elever ha rätt att få fortsätta den utveckling de påbörjat oavsett vilket område det är. Mina tvillingar har just börjat förskoleklassen också och en av dem läser redan flytande. Pga av den kultur vi har i Sverige kommer det inte att bli mycket av lästräning, men lite. Nu har de t.ex. fått en bok med månadsverser. De ska rita en bild till varje månad. Min dotter fick också läsa versern. Ett litet tips om idéer för att stimulera läsningen är en diskussionsgrupp: http://groups.yahoo.com/group/barnlaserochskriver/
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Läs hemma

Hejsan, jag förstår inte varför så många reagerar på att barnen inte får lästräna och utvecklas på förskola/dagis i sin läsning (vilket i och för sig är en skam. Barn skall stimuleras när de är mottagliga för det, då lär de utan att behöva anstränga sig och detta sker under barnens första 6 år). Har barnen inga föräldrar? Träna på att skriva, läsa och räkna hemma så mycket som barnen vill och har intresse för men inte så det blir tråkigt och för svårt. Sätt sedan barnen i en skola där de kan utvecklas i sin takt och inte behöver \"vänta\" på sina kompisar. Jobbar själv på en Montessoriskola och det finns inget så skönt än barn som lärt sig läsa och skriva när de kommer till oss, jisses vilka utmaningar man kan ge dem då. Vill bara säga att det inte kanske helt ligger på förskolan att lära barnen allt de behöver kunna, föräldrar får gärna vara med och hjälpa till. Eller har ni inte tid? Fy vad gnälligt detta blev......ta det på rätt sätt ?!?
Skrivet av    Toffen

och vad är rätt sätt?

I vårt hem stimuleras även läs- och skrivutvecklingen utifrån barnets intressen. Sista terminen på förskolan tyckte min äldsta dotter att det var tråkigt. Hon uttryckte det så här: \"Det är ju roligt att vara med kompisarna men vi gör ju liksom inget\" På förskolan pågick mcyket verksamhet av det slaget som brukar förekomma, pyssel, skapande mm. Men hon var just då mycket intresserad av läsning. Och vill göra det på förskolan också, fast inte jämt förståss... Vad gäller att sätta barnen i \"rätt\" skola så finns det många i Sverige som har det som vi - en skola att välja på. Tog jag det på rätt sätt?
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Förhoppningsvis...

Vad det verkar så får dina barn möjlighet att utveckla sin språkutveckling hemma vilket är skönt att höra. Tyvärr är det många som helt tycker att det är skolans sak att lära barnen allt. Har man oturen att inte kunna välja skola/förskola(dagis) och hamnar på en där allt går ut på att \"passa\" barn så är det ju fullt tillåtet att \"leka\" skola hemma. Barnen skall ju inte behöva stå tillbaks i sin utveckling bara för personalen inte tycker att det är deras sak att lära barn läsa, skriva och räkna. Känns som många är så osäkra på att vara föräldrar och göra fel så de helt förlitar sig på skolan (eller så anser de sig som sagt inte ha tid). Barnens reaktion visar om man gjort rätt. Våga, tycker barnen det är kul så kör på! Sen går det ju alltid att försöka prata med personalen, kanske märker och vet man sånt om sina barn som aldrig kommer fram till personalen. Kanske har de tid att lägga in nånting för dessa barn. Skall inte lägga mig i debatter i fortsättningen på fredagkvällar.... ;-) Ha det så bra!
Skrivet av    Toffen

Låt henne

börja i första klass istället. Klart att hon behöver stimulans på de nivå hon befinner sig. Ta ett snack med lärarna om det inte är så att hon kan börja i ettan istället. Det brukar funka jättebra.
Skrivet av    Protan

Ok

Då tror jag att vi tycker lika. I vårt fall pratade vi med personalen och det blev lite bättre.
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Inga utmaningar på många år...

Det är vad som tycks vänta min pojke. Han kunde läsa riktigt bra när han började förskoleklassen. Det var ett jättebra år med fantastiska pedagoger, men just läsningen utvecklade han nog inte nånting där. Dock var han helt ny i klassen, och vi menade att han inte behövde mer träning i det han redan var så bra på - däremot att bli trygg och lära känna de andra. Jag tycker också att sexåringarna ska ha skolförberedande verksamhet i lekform - mycket rytm, sagor, musik, skapande, rörelse osv. osv. Nu har han börjat ettan och det är en bokstav i veckan som gäller tills alfabetet är gjort. Hemma läser han kapitelböcker. Han behöver iofs träna på att skriva bokstäverna bättre, men han tycker att det är lite tråkigt i skolan och att läseboken är tråkig - trots att den finns i tre svårighetsgrader. Matteboken är också väldigt enkel och han kommenterade: XX (storebror) måste ju FUNDERA på sina läxor, men det här är bara skitenkelt\" Tråkigt är det att det går går att individualisera lite mer, och jag är ledsen över att vi av olika skäl tvingades välja bort montessoriskolan i vårt område. Jag hoppas att det ska bli bättre här ändå.
Skrivet av    Villemo

Artiklar från Familjeliv