Gravid

10 saker att packa ner i BB-väskan
10 saker att packa ner i BB-väskan

10 saker att packa ner i BB-väskan

BB-väskan är något som kan va bra att ha

färdigpackad veckorna innan bebis är beräknad - ni kommer garanterat ha fullt upp med annat när det verkligen är dags att köra till sjukhuset!

Vad man väljer att packa är självklart individuellt, kanske har du något speciellt föremål som bringar tur eller så vill du glida in i din favorit morgonrock under förlossningen. Glöm inte heller att ta med din legitimation och förlossningsbrev, om du har något.

Här är 10 tips på vad ni kan ha med er i BB-väskan:

1. Amnings-bh och amningsinlägg - välj en amnings-bh utan byglar och med sköna sömmar som inte skaver. Köp en stor storlek, större än du tror, brösten växer rejält när mjölken rinner till.

2. Bröstvårtskräm - sår på brösten kan göra ont i början, en bra bröstvårtskräm kan därför hjälpa till. Ett annat knep som är bra för såriga bröstvårtor är att smörja dem med bröstmjölk efter varje amning och låta dem lufttorka innan du stänger bh:n eller drar över linnet. Bröstmjölk är nämligen en universallösning på det mesta, det kommer du lära dig på BB.

3. En spellista med din favorit musik - lite musik kan behövas på sjukhuset, speciellt om du åker in för att bli igångsatt. Det kan som bekant ta tid och då är det bra att ha med sin telefon eller kanske till och med en laptop/surplatta där ni kan kolla serier tillsammans innan värkarna drar igång. En spellista med musik är också bra om du vill ha musik under förlossningen, välj musik som peppar dig och gör att du känner dig stark.

4. Mjukt toapapper - sjukhusets toapapper är inte speciellt mjukt och kan göra ont när du är öm eller svullen.

5. Sköna och bekväma kläder till mamma och pappa - Exempelvis en mjuk morgonrock, en mjukisdress och ett par innetofflor. Du vill inte gå på sjukhusgolv utan skor, tro mig!

6. Ditt favoritsnacks eller mat - lite extra energi kan behövas under förlossningen. De flesta förlossningskliniker har mat till dig som föder, hur det ser ut för partner/medföljare är olika. Men snacks och godis är alltid bra att ha med i väskan. Många känner sig inte hungriga alls när de är i värkarbete, men energi behövs och därför är godis och choklad perfekt.

7. Mjuka kläder till bebisen - glöm inte mössa! Friska, fullgågna bebisar mår som bäst om de får ligga hud mot hud på en förälder. De håller värmen bättre, håller blodsockret stabilt och det främjar både anknytning och amning. Så tiden på BB kommer mestadels spenderas hud mot hud i bara blöja. Men kläder för hemfärden är bra och då även en liten mössa även om det är sommar. Nyfödda bebisar förlorar mycket av sin kroppsvärme genom huvudet så därför är det bra med en liten mössa utomhus - även på sommaren.

8. En stor neccesär fylld med tandborste och andra hygienartiklar - du kommer vilja ha din egen duschcreme och ditt eget schampoo. Inga starka dofter, din bebis behöver känna din kroppslukt och doften av bröstmjölk om du tänkt amma. Sen kan det också finnas allergiker på sjukhuset och därför är det bra att inte dofta starkt.

9. Glöm inte mobil och laddare! Se till att fota och filma så mycket ni bara kan - jag lovar att ni kommer uppskatta det i många år framöver.

10. Babyskydd för hemfärden! Taxi tillhandahåller inte bilstolar för de allra minsta. Om ni ska åka egen, eller annans, bil hem måste ni ha ett babyskydd.

LÄS ÄVEN:

Detta kan ditt förlossningsbrev innehålla

Så vet du att förlossningen närmar sig

Foto: Pexels.com

Powered by Labrador CMS