Matförgiftning under graviditeten: Vad du behöver veta
Matförgiftning och graviditet är ingen trevlig kombo. Här kommer information för dig som är gravid och får matförgiftning.
Matförgiftning när man är gravid kan vara besvärligt och obehagligt, men det är vanligtvis inte farligt för barnet i magen. Det är viktigt att ta försiktighetsåtgärder för att minska risken för matförgiftning.
Marförgiftning när man är gravid
Matförgiftning kan orsakas av att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter [3]. Symtom på matförgiftning inkluderar kräkningar, diarréer, illamående, magsmärtor och feber. Om du är gravid och tror att du har matförgiftning är det viktigt att du kontaktar din läkare eller barnmorska för råd och behandling.
Minska risken för matförgiftning när du är gravid
För att minska risken för matförgiftning är det viktigt att tvätta händerna ofta, speciellt före matlagning och efter att ha hanterat rått kött eller kyckling [2]. Det är också viktigt att se till att maten är ordentligt tillagad, att man undviker mat som har passerat bäst-före datumet och att man förvarar maten på rätt sätt.
Om du blir matförgiftad
Om du är gravid och har matförgiftning, är det viktigt att du håller dig hydrerad genom att dricka mycket vatten och undviker koffein och alkoholhaltiga drycker. Det är också viktigt att vila och ta det lugnt tills symptomen förbättras.
Som gravid kvinna är det viktigt att ta extra försiktighetsåtgärder för att undvika matförgiftning. Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du hjälpa till att skydda både dig själv och ditt ofödda barn från matförgiftning. Om du har några frågor eller oro angående matförgiftning under graviditeten, tveka inte att kontakta din läkare eller barnmorska.
Källor:
- Livsmedelsverket. Matförgiftning. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/matforgiftning
- Livsmedelsverket. Mat att undvika. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/mat-att-undvika