Kan man äta kräftor när man är gravid?
Det börjar vankas kräftskivor. Är du gravid och funderar på huruvida du kan äta kräftor på festen? Vi har svaret!
Att vänta barn är en spännande tid fylld av förväntan. För förstagångsmödrardyker det ofta upp frågor kring kosten under graviditeten, vad kan man egentligen äta?
Vissa livsmedel har sedan länge varit på listan över saker man inte bör äta och är mer eller mindre självklart för de flesta, så som vissa ostar, rå lax och chark – men andra livsmedel råder det mer osäkerhet kring.
Kräftor, en delikatess som många uppskattar under sensommaren, är ett livsmedel som inte är helt klart huruvida man kan äta eller inte. Så, kan man verkligen njuta av dessa skaldjur under graviditeten?
Kan man äta kräftor när man är gravid?
Svaret på frågan är helt enkelt: Ja, man kan äta kräftor när man är gravid.
I Livsmedelsverkets forum ställer en person en fråga huruvida man kan äta kräftor som gravid, i och med varningar kring PFAS i svenska kräftor.
Varpå Livsmedelsverket svarade att de mängder PFAS som uppmätts i svenska kräftor trots att de är högre än andra länder, fortfarande är relativt låga. Och för att man ska komma upp i osunda värden, även när man är gravid, behöver man äta dessa kräftor varje vecka en hel livstid.
Eftersom vi äter kräftor i små mängder totalt sett. Det gör att det inte finns någon anledning att avstå från att äta kräftor under graviditet.
Däremot kan du med fördel undvika kräftsmöret om du är gravid, detta på grund av att det är där de flesta av miljögifterna i kräftor samlas. Men på grund av de låga halterna, är det inte heller farligt för varken mamman eller fostret.
Läs mer: Gravid på kräftskivan - detta kan du äta
Kan man äta skaldjur när man är gravid?
De flesta typer av skaldjur går alldeles utmärkt att äta under graviditeten, det är både gott och nyttigt. Även skaldjur i olika röror går bra att äta.
Var dock försiktig med att äta råa ostron och musslor som kan orsaka matförgiftning eller röror gjorda på rökt eller gravad fisk som kan innehålla listeriabakterier.
Källa: Livsmedelsverket, Knodd