Hur länge har man foglossning efter förlossningen? Vi reder ut
Foglossning är vanligt förekommande hos kvinnor som väntar barn. Men vad är det egentligen som händer i kroppen och hur länge sitter besvären i? Vi reder ut allt du behöver veta.
Graviditeten är en fantastisk resa fylld av förväntan men också en hel del oväntade överraskningar. Plötsligt kanske du upptäcker att det känns som om höfterna har börjat leva sitt eget liv, och promenaderna som tidigare var så lätta nu känns som ett maraton. Jodå, du är inte ensam – foglossning är ett av de mest omtalade (och ibland mest frustrerande) inslagen i gravidresan. Men vad är det egentligen som händer i kroppen och hur länge håller besvären i sig?
Vad är foglossning?
Foglossning, eller graviditetsrelaterad bäckensmärta, är kroppens sätt att förbereda sig för den stora dagen då bebisen ska komma ut. Under graviditeten utsöndrar kroppen ett hormon som heter relaxin, vilket gör leder och ligament i bäckenet mjukare och mer flexibla. Det här är en helt naturlig process som ska göra plats för bebisen och underlätta förlossningen.
Men ibland blir de där lederna och ligamenten lite väl avslappnade, vilket kan leda till att bäckenet känns instabilt och gör ont. Smärtan kan dyka upp i nedre delen av ryggen, kring höfterna, över blygdbenet eller stråla ner i ljumskarna och benen. Vissa beskriver det som molande, medan andra upplever en mer skarp eller ilande känsla – en riktig gravidbonus med andra ord!
Även om foglossning inte är farligt, kan det vara ganska besvärligt och påverka vardagen. Men med rätt hjälpmedel och lite smarta knep kan du minska belastningen och göra det mer hanterbart.
Symtom på foglossning
Foglossning kan upplevas på olika sätt beroende på hur mycket leder och ligament påverkas. Vanliga symtom är bland annat:
- Smärta i bäckenet: Oftast kring blygdbenet, höfterna eller ländryggen.
- Strålande värk: Smärta kan sprida sig till ljumskarna, låren och ibland ända ner i benen.
- Svårigheter att röra sig: Vissa kvinnor kan känna sig ostadiga eller uppleva att det gör ont att gå, stå, vända sig i sängen eller gå upp för trappor.
- Klickande känsla: En del beskriver en känsla av att något “klickar” eller “glider” i bäckenområdet.
Behandling av foglossning
Även om foglossning inte kan “botas” under graviditeten, finns det många sätt att lindra besvären:
- Sjukgymnastik: En sjukgymnast eller fysioterapeut som är specialiserad på graviditetsrelaterade besvär kan hjälpa dig med övningar som stärker bäckenbotten och magmusklerna.
- Bäckengördel: En stödjande gördel kan stabilisera bäckenet och minska smärta vid rörelse.
- Smärtlindring: Paracetamol är oftast det läkemedel som rekommenderas under graviditeten, men rådgör alltid med din barnmorska eller läkare först.
- Värme eller kyla: En värmedyna eller kylpåse kan lindra smärtan, beroende på vad som känns bäst för dig.
- Akupunktur: För vissa kan akupunktur ge lindring, så det kan vara värt att testa om du är öppen för det.
Tips för att lindra foglossning
Med några små justeringar i din vardag kan du minska belastningen på bäckenet:
- Undvik tunga lyft och ojämna rörelser som att vrida överkroppen medan du står.
- Ta små steg när du går, särskilt på hala eller ojämna underlag.
- Sitt ner när du klär på dig, t.ex. när du tar på byxor eller skor, för att undvika att balansera på ett ben.
- Använd en kudde mellan knäna när du sover på sidan – det avlastar höfterna.
- Variera positioner ofta och undvik att sitta eller stå för länge.
- Be om hjälp! Du behöver inte klara allt själv – partner, familj eller vänner kan stötta dig när vardagen känns tung.
Hur länge har man foglossning efter förlossningen
I Allt för föräldrars forum är det en person som tampas med foglossning under graviditeten och söker efter råd om när besvären försvann för andra kvinnor. Inlägget lyder:
"Jag har haft foglossning nästan hela graviditeten och den har blivit värre och värre ju längre det gått. Just nu är den inte av denna världen, men bf närmar sig, så jag försöker stå ut. Måste bara få fråga er som haft foglossning; Hur snabbt efter förlossningen blev ni bättre? Hur lång tid tog det tills den var helt borta"
Och flera personer beskriver sina upplevelser och besvär efter förlossningen:
"Efter första förlossningen hade jag i princip bara ont ett par dagar och sedan försvann det helt vilket var jätteskönt för jag hade fruktansvärda foglossningsproblem hela den graviditeten. Nu efter andra förlossningen kvarstår problemen än och det är över en månad sedan. Iofs väldigt lindrigt, typ när jag vänder mig i sängen osv. Jag hade dock knappt några problem vid denna graviditet, bara lagomt ont, som jag brukar säga.", skriver en person.
"Jag har problem fortfarande 2 år efter senaste förlossningen. Inga allvarliga problem, men de hindrar mig från att göra vissa saker. Jag kan t.ex. inte ligga raklång på ett hårt golv. Då kan jag inte ta mig upp sedan för allt låser sig."
"Min foglossning har i stort sett försvunnit direkt efter förlossningen (ja eller ett par dagar efter)... Men om den inte skulle försvunnit tills ett par månader efter förlossningen skulle jag höra av mig igen så skulle sjukgymnasten hjälpa mig att bli av med foglossningen... det skulle inta alls vara några svårigheter att bli av med den efter förlossningen"
"Tyvärr så hade iallafall jag nästan lika ont ca 2 månader efter förlossningen sen började det sakta bli bättre. Idag snart 1 1/2 år senare är det inte riktigt bra än..."
Det skiljer sig alltså rejält från person till person om hur länge problemen med foglossningen kvarstår – för vissa försvinner besvären strax efter förlossningen medan andra har långvariga problem.
Svaren ovan kommer från forumtråden Foglossning efter förlossningen. Läs mer och vad med och bidra med dina upplevelser du också!.