Åderbråck under graviditeten – så påverkar det förlossningen
Många kvinnor drabbas av åderbråck under sin graviditet. De kan dyka upp lite varstans på kroppen, bland annat i underlivet. Är det farligt? Och hur kan det påverka förlossningen? Vi reder ut.
Att vara gravid är en fantastisk resa, men kroppen går igenom en hel del förändringar. En av de mindre charmiga (men helt normala) följderna av graviditeten är åderbråck. Dessa blåaktiga, slingrande blodkärl kan dyka upp på benen, men även på andra ställen – och de kan medföra stort obehag och ibland smärta för den gravida kvinnan.
Vad är åderbråck?
Åderbråck uppstår när blodådror blir utvidgade och blodet har svårare att transporteras tillbaka till hjärtat. Venerna har små klaffar som ser till att blodet flödar i rätt riktning, men när dessa klaffar försvagas eller skadas kan blodet samlas i venerna och göra dem mer framträdande. Det är därför åderbråck ofta syns som blåa, svullna och krokiga ådror under huden.
Under graviditeten ökar blodvolymen i kroppen för att försörja både mamman och bebisen, samtidigt som hormonet progesteron gör väggarna i blodkärlen mer avslappnade. Dessutom växer livmodern och kan trycka på de stora venerna i bäckenet, vilket gör det ännu svårare för blodet att cirkulera. Allt detta leder till att åderbråck kan uppstå.
Var kan man få åderbråck?
När man tänker på åderbråck är det ofta benen som kommer upp i huvudet, och det är faktiskt där de är vanligast. Men under graviditeten kan åderbråck dyka upp på fler oväntade ställen:
- Benen – Det mest klassiska stället, oftast på vader och lår.
- Underlivet – Kallas venösa varicer och kan orsaka en tyngdkänsla eller obehag.
- Rumpan – Ja, hemorrojder är faktiskt en form av åderbråck som uppstår i och kring ändtarmen.
Åderbråck brukar förbättras eller försvinna efter förlossningen när blodflödet återgår till det normala och trycket på venerna minskar. Under tiden kan man lindra besvären genom att röra på sig, undvika att stå eller sitta för länge, samt använda stödstrumpor.

Kan man föda vaginalt med åderbråck?
Frågorna kring åderbråck är många och i Allt för föräldrars forum finns det en uppsjö av frågor. En av dessa är om man kan föda vaginalt om man fått åderbråck i underlivet.
"Går det att genomföra en vaginal förlossning utan att kärlen brister?", skriver en person.
Det är flera personer som beskriver sina upplevelser:
"Min förlossning (vaginal) gick JÄTTEBRA och ingenting hände med åderbråcket. Nu har det gått 3 veckor sen förlossningen och det är inte svullet längre. Jag kan känna konturerna av det om jag drar med fingrarna men det är inte som tidigare. Jag har inte upplevt att det svullnat igen heller."
"Åderbråcken har jag inte känt av under förlossningen."
"Inga problem alls vid förlossningen och själv kändes det ibland som om hela underlivet "pös" fram när åderbrocken satte i där nere.(var också blålila och stora blodåders-bölder) men allt försvann tack och lov efter förlossningen."
Åderbråck under graviditet är alltså inte farligt och påverkar inte födseln. Däremot kan de göra att du känner dig nedtyngd och svullen. Åderbråcken försvinner vanligtvis efter förlossningen, men om du efter graviditeten upplever att du har fortsatta problem med åderbråck kan du vända dig till mödravården eller din gynekolog, få hjälp med dessa.
Svaren ovan kommer från forumtråden: "Åderbråck i underlivet", läs mer och var med och bidra med dina erfarenheter du också!
.jpg)