Gravid

Allt du behöver veta om din vikt under graviditeten

Du kommer att gå upp i vikt under graviditeten. En normal viktuppgång är ca 12 kg men vissa bör öka med ca 18 kg. Men vad är det egentligen som väger och ska du verkligen äta för två? Här får du svaren!

Vad är det som väger?

- Barnet väger i genomsnitt 3,6 kilo.

- Moderkakan och dess hinnor väger ca 600 g.

- Brösten ökar i vikt med kring 0,5 kilo.

- Blodvolymen ökar och väger drygt 1 kilo mer.

- Extra vätska och fostervatten väger ca 2,5 kilo.

- Kroppen bunkrar dessutom upp extra fett på ca 2,5 kilo, som energireserv inför amningen.

Äta för två?

Det är inte sant att du behöver äta för två under din graviditet. Ät som vanligt, slarva inte och ät varierat. Se också till att äta frukt och grönt till varje måltid. Ett extra mellanmål om dagen – bestående en macka, yoghurt eller frukt kan du och barnet må bra av.

Oroar du dig att gå upp för mycket? I början av graviditeten är det bra att vara extra noggrann - de kilon som du ökar fram till och med vecka tolv är oftast de som är svårast att bli av med efter graviditeten. De kilon du ökar i slutet består mest av extra vätska och är lättare att bli av med.

En bra start hjälper dig också att grundlägga bra vanor redan från början.

Läs även: Mat för gravida - här är listan!

Motionera

Se till att röra på dig som vanligt! Att vara gravid är inte att vara sjuk - promenera och simma och rör på dig så länge det känns bra.

Banta aldrig

Det är aldrig bra att banta under graviditet och amning, det kan skada både dig och barnet. Har du övervikt och är orolig för hur det påverkar din graviditet så se till att få hjälp. Din mödravård ska kunna hjälpa dig med kontakten.

Din mödravårdscentral kommer också att beräkna ditt BMI vid ditt första besök och ge dig råd utefter just dina förutsättningar.

Artikeln är granskad av sjukvårdsexpertis för överviktsbehandling vid Norrtulls sjukhus, Stockholm.

Att berätta att man är gravid kan vara riktigt kul – men också riktigt jobbigt om din vän har svårigheter att få barn. Nu öppnar influencerna Kenza och Dani upp sig om tidigare skuldkänslor och ger sina bästa tips till dig som är i samma situation. Se tipsen i videon nedan.

Powered by Labrador CMS