Stark mat är en favorit hos många men kan det påverka graviditeten?
Stark mat är en favorit hos många men kan det påverka graviditeten?

Äta stark mat under graviditeten – är det säkert?

Det finns många myter och missuppfattningar om att äta kryddstark mat under graviditeten. Är det säkert för både mamman och barnet? Här hittar du svaret. 

Graviditetscravings kan vara starka och oförklarliga, och ibland inkluderar de en längtan efter kryddstark mat. För den som undrar om intag av sådan mat är säkert under graviditeten ger experter lugnande besked.

Är det säkert att äta kryddstark mat under graviditeten?

Det är allmänt säkert att äta kryddstark mat under graviditeten. Shandra Scruggs, RN, en födelseläkare, doula och grundare av Simply Birthed förklarar för Parents:

– Det finns inga bevis som tyder på att måttlig konsumtion av kryddstark mat utgör en betydande risk för det utvecklande fostret, men varje graviditet är unik, och individuella känsligheter kan variera.

Trots att kryddstark mat inte påverkar det utvecklande barnet direkt, kan det enligt Babycenter utlösa vissa obehagliga sidoeffekter hos den gravida, såsom halsbränna eller matsmältningsproblem. Dessa biverkningar är generellt inte farliga, men det är bäst att äta kryddstark mat i måttlig mängd.

Vad betyder det om jag är sugen på kryddstark mat?

Graviditetscravings är vanliga, och forskning visar att 50 till 90 procent av gravida upplever dem vid någon punkt. Att längta efter kryddstark mat i synnerhet är inte kopplat till specifika hälsoproblem. 

Fördelar med att äta kryddstark mat under graviditeten

Att införa kryddstark mat i din graviditetskost har kopplats till positiva resultat för både förälder och barn enligt Parents, inklusive:

  1. Introduktion av nya smaker till ditt barn. Forskning har visat att fostervatten smakar av maten som äts under graviditeten, och barn är mer benägna att acceptera smaker som liknar dem de stött på i livmodern.

  2. Förstärkt immunförsvar. Att äta kryddstark mat kan stärka ditt immunsystem. Capsaicin, som ger hetta till peppar, har antiinflammatoriska egenskaper. Kryddstark mat kan även sänka "dåligt" kolesterol, vilket teoretiskt kan minska din risk för hjärtsjukdomar och stroke.

Biverkningar av att äta stark mat

Att äta kryddstark mat när du är gravid är säkert, men att ge efter för dessa cravings kan orsaka några obehagliga biverkningar under graviditeten:

  1. Halsbränna och sura uppstötningar. Under graviditeten flyttas dina organ för att ge plats åt din växande livmoder, och hormonella förändringar slappnar av ventilen som separerar magen och matstrupen. Detta kan leda till en ökad risk för halsbränna, som kan förvärras av kryddstark mat.

  2. Magont. En annan förändring som kommer med graviditet är att din matsmältning saktar ner, vilket kan leda till buksmärtor vid konsumtion av vissa livsmedel, som kryddstark mat.

  3. Ökat morgonillamående. Att äta kryddstark mat kan förvärra graviditetsillamåendet. Kräkningar är inte trevliga i sig, men när det är kryddstark mat är det ännu mindre så.

Om kryddstark mat var en del av din kost före graviditeten, bör fortsatt konsumtion inte förvärra dessa effekter lika mycket. Men att lyssna på din kropp är avgörande. 

Kan kryddstark mat inducera förlossning?

Vissa hävdar att att äta kryddstark mat kan inducera förlossning, men är det verkligen sant? Inte riktigt, enligt Aneesh Chawla, doktor och gynekolog vid Barnes-Jewish Hospital.

– Att konsumera kryddstark mat, särskilt i större mängder, kan resultera i gastrointestinal irritation som resulterar i bukkrampar liknande sammandragningar, säger han till Parents.

Trots att det finns anekdotiska bevis som verkar stödja kryddstark mat för förlossning, finns det inget definitivt som stödjer detta. 

– Anekdotiska rapporter om kryddstark mat som kan hjälpa till att inducera förlossning är just det, tillägger Dr. Chawla och fortsätter:

– Det finns inga direkta bevis på att äta kryddstark mat resulterar i att inducera förlossning.

Sammanfattningsvis är kryddstark mat generellt sett säker att konsumera under graviditeten, men individuella skillnader och hälsotillstånd bör beaktas. Det är alltid rekommenderat att rådgöra med en hälsovårdsspecialist för personliga råd och vägledning.

Läs mer:

Powered by Labrador CMS