Gravid

Vad händer i kvinnans kropp under graviditeten?

Det här händer i kroppen under en graviditet – månad för månad

Som gravid påverkas hela kroppen av graviditeten och den växande bebisen. Vecka för vecka, månad för månad händer mycket och kroppen förändras i takt med att magen växer. Här följer vi vad som sker från månad ett till nio.

9 månader, 40 veckor eller 280 dagar. Så länge varar en graviditet. På Mammasidan kan du följa vad som händer i din kropp från befruktning till förlossning varje vecka, under hela graviditeten. Mycket händer både i kropp och knopp när du skapar ett liv.

Gravid månad 1

De flesta märker ingenting ännu medan en del får tidiga graviditetssymptom som trötthet, illamående, ömma bröst och metallsmak i munnen. Ungefär vid beräknad mens, eller något tidigare, ger ett graviditetstest positivt utslag.

Gravid månad 2

I stort sett alla organ påverkas och förbereder sig för det växande fostret. Det är inte konstigt om du känner dig trött och behöver sova mer än vanligt. En mängd graviditetshormoner är aktiva. De kan ge illamående, humörsvängningar och finnar. Man kan bli känslig för vissa lukter eller smaker. Livmodern och dess ligament växer vilket känns ungefär som mensvärk. Flytningar är vanligt, dock ej illaluktande utan vita. Brösten blir större och ömmar. Lågt blodtryck är vanligt vilket kan ge yrsel.

Kanske stramar byxorna redan nu? Det beror på att tarmarna arbetar långsammare och svullnar lite vilket orsakar förstoppning, i värsta fall under hela graviditeten. Det är vanligt att känna sig lite nedstämd. Tankar som: ”Vad ger jag mig in på, kommer jag att klara det här?” är naturliga och det är meningen att du som gravid ska stanna upp och reflektera nu. Början av en graviditet är omtumlande. Prata gärna med barnmorskan om dina tankar.

Gravid månad 3

Blodmängden i kroppen ökar och fram till vecka 30 kommer den att öka med en till en och en halv liter. Det kan göra att du som gravid lätt blir andfådd. Eftersom livmodern växer och trycker mot urinblåsan blir du kissnödig ofta, även nattetid. Efter vecka 12 minskar risken för missfall ordentligt. Nu brukar även illamåendet ge med sig.

LÄS ÄVEN: NUB-teorin: Så kan du se om du väntar en pojke eller en flicka

Gravid månad 4

När illamåendet avtagit brukar även tröttheten ge med sig. Aptiten kommer tillbaka och många är konstant hungriga. Sug efter grädde och andra mjölkprodukter kan bero på att bebisen samlar på sig kalcium. Midjan försvinner och en mörk strimma kan synas mitt på magen. Den ökade blodmängden gör att du som gravid svettas mer än vanligt och slemhinnorna svullnar och blir extra känsliga. Tandköttet blöder lätt och näsan täpper igen. Hjärtat har 20 procent högre kapacitet för att klara syretillförseln till dig och det växande barnet.

Gravid månad 5

Dags att ta fram gravidkläderna! Bröstvårtor och vårtgårdar har antagligen mörknat nu. Efter vecka 20 kan järnvärdet minska och järntillskott kan behövas, din barnmorska har koll om du behöver extra järntillskott. Nu brukar det också vara vanligt att börja känna fosterrörelser. På ultraljudsundersökningen får ni ett beräknat förlossningsdatum vilket ersätter det ni fick vid inskrivningen beräknad på datum för sista mens.

Gravid månad 6

Nu kan ingen missa den lilla kulan på magen! Många mår toppen: är pigga, glada och fulla av energi. Hyn strålar och håret är glansigt. Vissa får ökad sexlust under den här perioden, andra inte. En del känner sina första sammandragningar, livmodern drar ihop sig och magen blir hård. När magen växer och trycker mot magsäck kan halsbrännan komma. Röda strimmor kan synas på mage och bröst. Bebisens rörelser känns tydligt och syns även utanpå magen. Vissa gravida kan få foglossning, det vill säga ont i bäckenet/ländryggen.

Gravid månad 7

Råmjölk kan börja läcka ur brösten. Kramp i ben och klåda på magen är vanligt, liksom åderbråck och svullna ben. Magen börjar kännas tung. Nu är det hög tid att tänka igenom och förbereda sig inför förlossningen. En förlossningsplan kan vara bra att skriva tillsammans med partnern eller barnmorskan.

Gravid månad 8

Nu känner du dig nog stor och otymplig, är kissnödig i stort sett jämt och har svårt att hitta en skön sovställning. De flesta är ganska trötta och blir lätt andfådda vid minsta ansträngning. Bebisen ligger fortfarande högt och trycker mot lungorna. Kanske en tung tid för många, men nu är det inte långt kvar. Det är vanligt med mycket sammandragningar då livmodern tränar sig inför förlossningen.

Gravid månad 9

Nu är det antagligen svårt att sitta, stå och sova. Ingen ställning är skön och det är lätt att känna sig som en pustande flodhäst. Det är verkligen inte långt kvar, även om det kan kännas så. Dagen D är närmare än någonsin. Är förlossningsplanen skriven och väskan packad? Se till att vila och äta ofta. Barnet trycker mot bäcken och slida vilket kan kännas ganska obehagligt. Kroppen är förberedd på att föda. Förlossningen kan börja.

LÄS ÄVEN: Så vet du att förlossningen närmar sig

Visste du att du kan få hem vårt Gravidpaket helt gratis? Inom några veckor efter registrering får du vår tidning hemskickad tillsammans med värdecheckar och rabattkuponger. Klicka här för att beställa Gravidpaketet.

Powered by Labrador CMS