Kan man äta ölkorv när man är gravid?

Får man äta ölkorv när man är gravid? Vi har svaret 

När man är gravid finns det en uppsjö av saker man inte får förtära, det kan därför vara svårt att hålla koll på vad som är okej och inte. Allt för föräldrar reder ut om det är säkert att äta ölkorv under graviditeten, eller inte. 

När man är gravid dyker det ofta upp många frågor om vad som är säkert att äta och vad man bör undvika. En fråga som många blivande mödrar ställer sig är: ”Kan jag äta det här nu när jag är gravid?”

Vissa livsmedel har sedan länge varit på listan över saker man inte bör äta och är mer eller mindre självklart för alla, så som vissa ostar, rå lax och chark – men andra livsmedel råder det mer osäkerhet kring. 

Ölkorv är ett populärt snacks som många älskar, men är det säkert att äta det när man är gravid? 

Vilka korvar kan man egentligen äta när man är gravid?

Läs mer: 

Kan man äta smörgåstårta när man är gravid? Vi reder ut!

Kan man äta bacon när man är gravid? Vi har svaret

Får man äta ölkorv när man är gravid? 

Huruvida det är säkert för fostret om man äter ölkorv som gravid råder det en viss tvekan om. I Allt för föräldrars forum diskuteras frågan i tråden: Ölkorv??

”Inte okej vad jag har hört. Man ska undvika kallrökt mat t.ex salami, ölkorv.”, skriver en användare. 

Medan en annan person har rådfrågat sin barnmorska och fått ett helt annat svar. 

”Jag frågade min barnmorska om rökt korv och hon sa att hon inte hört att det skulle vara någon fara...”, skriver en forumskribent. 

Livsmedelsverkets råd – kan man äta ölkorv som gravid? 

Så hur ligger det egentligen till? Allt för föräldrar tagit hjälp av Livsmedelsverkets forum, där frågan också kommit på tal under åren. I forumet får experter på Livsmedelsverket chansen att svara på användarnas frågor. 

På frågan om man kan äta rökt korv som gravid, svarar Livsmedelsverket: 

”Om korven är varmrökt som till exempel falukorv, grillkorv, prinskorv så går det bra att äta som gravid. Det samma gäller julkorv. Vad gäller kallrökt korv som till exempel ystadkorv med flera så bör du frysa den i 3 dygn innan du äter den. Efter det kan du äta den under hela hållbarhetstiden. Om du upphettar korven innan du äter den behöver du inte frysa den först.”

En annan person har ställt frågan om specifikt ölkorv är okej att äta: 

”Med tanke på listeria så går det bra för gravida att äta ölkorv, men det finns möjligen risk för toxoplasma. Gravida bör därför frysa ölkorv i tre dygn för att kunna äta korven.”

Kan man äta varmrökta korvar som gravid? 

Det finns en mängd olika korvar i delikatesshyllan och om korven är tillagad på rätt sätt vid tillverkningen, det vill säga om den har blivit värmebehandlad, är den redo att äta direkt från butiken. 

”Alla varmrökta korvar är ok att äta utan att man först fryser dem.”, skriver Livsmedelsverket. 

Här kan du se Livsmedelsverkets hela lista över livsmedel som man som gravid bör undvika. 

Lästips: 

Skojiga lekar för barn mellan 3 och 5 år

Får man vabba när den andra föräldern är ledig?

Powered by Labrador CMS