Kan man bli gravid med delad eller tvådelad livmoder?
Kan man bli gravid med delad eller tvådelad livmoder?

Graviditet med tvådelad eller delad livmoder

Delad eller tvådelad livmoder? Vad innebär det att vara gravid och ha en livmoder som är delad eller tvådelad?

Vad innebär en delad livmoder?

Om man har en livmoder som är delad har man en skiljevägg som delar livmodern mer eller mindre. Den delade livmodern kan alltså antingen ha en lite kortare skiljevägg eller en längre sådan.

Graviditet med delad livmoder

En livmoder som är delad kan bidra till att man har svårt för att bli gravid eftersom ägget inte har möjlighet att fästa i skiljeväggen som går genom livmoderns mitt. Det är vanligt att man drabbas av missfall om man har en delad livmoder, men det är inte omöjligt att bli gravid.

Vad är tvådelad livmoder?

Om livmodern har en skiljevägg som går hela vägen genom livmodern är den tvådelad. Det som håller ihop livmodern är livmodertappen. Man kan också ha två livmodertappar vid tvådelad livmoder.

Graviditet med tvådelad livmoder

Eftersom man med tvådelad livmoder har två minde livmödrar istället för en stor löper man större risk att föda för tidigt. Att ha en fullgången graviditet när man har tvådelad livmoder är alltså ovanligt. Det är även vanligt med missfall tidigt i graviditeten då det kan vara svårt för ägget att fästa.

Om man som gravid har en tvådelad livmoder är det vanligt att förlossningen slutar med kejsarsnitt. I magen kan fostret ligga antingen i höger eller vänster livmoder.

Vad orsakar delad eller tvådelad livmoder?

När fostret ligger i magen utvecklas livmodern, detta sker tidigt under graviditeten. Fostrets livmoder är till en början tvådelad, men ska så småningom växa ihop. I vissa fall gör den inte det och det blir då en missbildning av livmodern som antingen leder till delad livmoder eller tvådelad livmoder.

Powered by Labrador CMS