Vilka slags hudvårdsingredienser ska man undvika när man är gravid och när man ammar? Vi reder ut med hjälp av hudvårdsexperten Malin Björlin.

Hudvård att undvika under graviditet och amning – ingredienser att ha koll på

Under en graviditet jobbar kroppen för fullt med att skapa ett nytt liv och med det kommer också vissa förändringar. En graviditet bidrar nämligen inte bara till att livet i stort förändras, utan också till att kroppen och huden gör det.
Allt för föräldrar har pratat med Malin Björlin, auktoriserad och specialiserad hudterapeut samt vice ordförande vid Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, om vilka ingredienser man bör undvika under graviditet och amning. 

Den som är gravid växer i takt med att barnet i livmodern gör det och ju mer du och det lilla livet i magen växer, desto närmare kommer ni den stora dagen då ni äntligen får se varandra för första gången. 

Under en graviditet uppstår ofta en hel del nya känslor och tankar. Många vill göra alla rätt och det kan kännas överväldigande att ha koll på allt som bör göras under en graviditet, och allt som bör undvikas. 

Hudvård under graviditet och amning

De allra flesta har koll på att det finns vissa livsmedel som man enligt Livsmedelsverket bör avstå från när man väntar barn, men visste du att det även finns hudvård man bör undvika som gravid samt när man ammar? 

För att ta reda på vilken slags hudvård och vilka ingredienser man bör undvika när man är gravid och när man ammar har vi pratat med Malin Björlin, auktoriserad och specialiserad hudterapeut samt vice ordförande vid Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation. 

Hudvård att undvika som gravid

Vilken slags hudvård bör man undvika som gravid? 

– Kroppen påverkas väldigt mycket under en graviditet och därmed såklart huden. Huden blir känsligare och därmed bör starka ingredienser som till exempel AHA, BHA eller A-vitamin (retinol) undvikas, säger Malin Björlin. 

Smörj in dig lite extra 

Hon slår även att slag för att smörja in kroppen lite extra under graviditeten, och poängterar även att solskydd är mycket viktigt. 

– Även om vissa justeringar bör göras är detta en tid att skämma bort dig och din hud. Satsa på skonsamma rengöringar, återfuktande produkter och glöm inte solskyddet. Börja gärna tidigt med att smörja in mage, lår och bröst för att hålla den växande kroppen smidig och elastisk.

Tips: Välj parfymfritt 

– Många gravida blir också känsliga för dofter och ett bra alternativ är därför att välja parfymfritt. 

Hudvård när man ammar 

Efter att man fött barn väljer många att amma. Men finns det hudvård att undvika även då? Ja, menar Malin Björlin. Hon förklarar att de ingredienser man bör avstå från när man är gravid bör man även hoppa över när man ammar: 

– Samma ingredienser som man ska undvika när man är gravid gäller även när man ammar. Nu även speciellt eftersom man ofta har sitt spädbarn nära kroppen och deras hud är känsliga och man vill undvika att barnet får på sig dessa produkter. Precis som under graviditeten är det bra att fortsätta använda milda produkter och gärna parfymfritt.

Powered by Labrador CMS