Gravid kvinna med svampinfektion.
Det är vanligt att få svamp när man är gravid.

Hur man förebygger och behandlar svampinfektioner under graviditeten

Här är allt du behöver veta om svampinfektioner när du är gravid.

Svampinfektion under graviditeten är vanligt och kan orsaka obehag för den gravida kvinnan. En svampinfektion orsakas av en överväxt av svampen Candida albicans i slidan. Svampinfektioner kan orsaka klåda, irritation, rodnad och en obehaglig lukt.

Det är vanligt att man får svampinfektioner när man är gravid

Under graviditeten ökar nivåerna av östrogen i kroppen, vilket kan göra det lättare för svampen att växa. Andra faktorer som kan öka risken för en svampinfektion inkluderar användning av antibiotika, diabetes, svagt immunförsvar och användning av tajta kläder.

Det är viktigt att söka behandling för en svampinfektion under graviditeten eftersom det kan öka risken för komplikationer. En obehandlad svampinfektion kan leda till ökad risk för tidigt födande eller infektioner hos både modern och barnet.

Behandling för svampinfektion när man är gravid

Behandling för svampinfektioner under graviditeten inkluderar vanligtvis receptfria läkemedel som krämer och stolpiller som kan appliceras direkt i slidan. Det är viktigt att följa instruktionerna från din läkare eller apotekspersonal och undvika att använda mediciner som inte är säkra under graviditeten.

Kan man undvika att få en svampinfektion?

För att förebygga svampinfektioner under graviditeten är det viktigt att hålla området rent och torrt och undvika användning av parfymerade tvålar eller douching. Att ha en hälsosam livsstil, inklusive att äta en balanserad kost och få tillräckligt med sömn och motion, kan också hjälpa till att förebygga svampinfektioner.

Sammanfattningsvis är en svampinfektion under graviditeten vanligt men kan orsaka obehag och öka risken för komplikationer om den inte behandlas. Det är viktigt att söka behandling om du misstänker att du har en svampinfektion och att följa förebyggande åtgärder för att minska risken för att utveckla en svampinfektion under graviditeten.

Powered by Labrador CMS