Kan man äta smörgåstårta som gravid?

Kan man äta smörgåstårta när man är gravid? Vi reder ut!

Huruvida man kan äta smörgåstårta som gravid eller ej är en fundering som många ställer sig. Här reder vi ut hur det ligger till, och om du som gravid kan hugga in i den krämiga rätten eller ej. Läs mer här! 

Smörgåstårta är en rätt som många tycker är riktigt god och som ofta bjuds på olika tillställningar som dop, kalas och studentfiranden. 

En smörgåstårta kan komma i olika former och med olika innehåll. Det kan till exempel vara en smörgåstårta med leverpastej och skinka, eller en smörgåstårta med lax- och räkor. Den kan också innehålla rostbiff. 

Kan man äta smörgåstårta när man är gravid? 

Men kan man äta smörgåstårta när man är gravid? Vi reder ut hur det ligger till. 

I och med att smörgåstårta kan innehålla olika saker så finns det olika svar på den här frågan. Du som gravid kan till exempel äta räkor, men om det finns andra saker som en smörgåstårta med räkor kan innehålla. 

Smörgåstårta med kallrökt lax 

Vad gäller till exempel kallrökt lax bör du som gravid endast äta gravad och rökt fisk som varit förpackade högst en vecka, enligt Livsmedelsverket

Smörgåstårta med leverpastej med skinka eller rostbiff

Leverpastej går att äta när du är gravid. Däremot ska man vara försiktigt med skinka, skivad kokt och rökt sådan. Precis som med laxen ska man hålla koll på förpackningsdatum på paketet, och skinkan får vara förpackad i högst en vecka. Även rostbiff bör vara nyförpackad. 

Ha koll på förpackningsdatumen 

Andra ingredienser i smörgåstårta som majonäs, grönsaker och bröd är ingen fara att äta som gravid. 

Om du vet när livsmedelsprodukterna som används i smörgåstårtan är förpackade kan du göra en bedömning om du kan äta smörgåstårtan eller ej. 

Lästips: 

Kan man frysa leverpastej? Här är svaret! 

Brygga kaffe utan filter: 7 tips att använda istället för kaffefilter!

Istället för bakplåtspapper – 4 tips på vad du kan använda i skarpt läge

Istället för ströbröd: 10 goda tips

Powered by Labrador CMS