Kan man ta hostmedicin när man är gravid?

Vår expert Lotta har svarat på frågan om man kan ta hostmedicin när man är gravid.

Experten svarar på vilken hostmedicin man kan ta som gravid

I vårt forum kunde man tidigare ställa frågor till vår expert Lotta. En fråga som dök upp flera gånger var om man kan ta hostmedicin när man är gravid. Nu när det är vinter är frågan aktuell igen.

Fråga: Kan man ta hostmedicin när man är gravid?

Svar från experten Lotta:

Hej! Att ha hosta och vara gravid är inte roligt, speciellt inte när magen börjar bli större.Att ha hosta är en normal reflex då kroppen vill göra sig av med slem och bakterier som kan finnas i luftrören. Att bota hostan går inte, däremot så kan man underlätta symtomen vid hosta, dels genom att dricka något varmt. Det löser upp slemmet och gör det lättare att hosta upp det.Om man har jobbigt slem som är svårt att lösa upp så kan man prova en slemlösande hostmedicin.

Bisolvon och Bromhexin passerar över till bebisen, men studier har visat att det troligtvis inte påverkar barnet. Det rekommenderas dock inte de tre första månaderna, och att det fortsättningsvis skall användas med försiktighet under graviditet, så som för alla läkemedel. Så om du känner att du har en jobbig slemhosta skulle jag rekommendera dig att först rådfråga din barnmorska eller läkare så kan de göra bedömningen just för dig, om du kan använda något av dessa läkemedel.

Om du däremot har torrhosta eller rethosta, som det också kan kallas, som tex håller dig vaken på nätterna, så skulle du kunna prova Noskapin som är en hostdämpande medicin. Den går bra att använda under graviditet. Jag rekommenderar dock att du bara tar den till natten, för på dagen är det bra om du inte dämpar hostan utan försöker hosta upp slem som kan finnas i luftrören.

Hostmedicin vid graviditet

Hostmediciner som köps utan recept skall bara användas i högst 3 veckor. Om den inte blivit bättre under den tiden så skall du söka läkare. Jag rekommenderar dock att om du har en jobbig hosta som är kombinerad med feber eller att du känner dig sjuk och hängig så sök läkare tidigare än så.

Hälsningar Lotta

Här kan du läsa fler frågor som Lotta besvarat.

Powered by Labrador CMS