Konstant illamående och gravid? Här är 12 tips som hjälper

Är du gravid och konstant illamående? Stackars dig! Här kommer vi med 12 tips på hur du kan lindra illamåendet.

Att må illa under graviditeten är vanligt, särskilt under de första 12 veckorna. Det är både ansträngande och svårt att dölja ifall du inte vill avslöja graviditeten riktigt än. Här kommer lite tips på vad du kan testa att äta och dricka för att bota illamåendet.

Varför blir man illamående av graviditeten?

Illamåendet du får av graviditeten kommer av hormonerna. Det är olika från person till person hur illamående man blir. Om du väntar tvillingar kan ett extremt illamående ha att göra med att du väntar mer än ett barn. Med det sagt behöver inte ditt illamående heller vara ett tecken på att du väntar tvillingar! En del menar att illamåendet tyder på att du väntar en flicka, men hur det är med den saken är det många som är oeniga om.

Läs också: 9 tecken på att du väntar tvillingar

Illamåendet kan komma olika tider på dagen

Mår du illa även på dagen och kvällen? En del tror att man bara "ska" vara illamående på morgonen som gravid, men det stämmer inte. Du kan må illa när som helst, och illamåendet är delvis kopplat till ditt blodsocker. Genom att småäta lite här och var och dricka ordentligt kan du hjälpa kroppen att trycka undan illamåendekänslorna.

Konstant illamående under graviditeten

Mår du konstant illa? Då kan du rådfråga med MVC. Det kan nämligen vara så att du lider av hyperemesis gravidarum, vilket innebär att du har konstanta kräkningar och illamåenden under din graviditet.

Läs också: Hyperemesis gravidarum: När gravidillamåendet inte går över

Är det dåligt att inte må illa?

Gravidillamående ter sig väldigt olika från person till person. Vissa mår illa konstant under dagen, medan andra känner endast av illamåendet under morgonen. Vissa kräks flera gånger om dagen, medan andra aldrig gör det. Det är dock inte farligt att må illa och kräkas då och då så länge du inte får extrema besvär eller går ner i vikt, men det kan vara nog så jobbigt. Det är inte heller farligt att INTE må illa.

Lindra konstant gravidillamående: 12 tips

1. Åksjukeband

Åksjukeband är en bra grej att testa om du är gravid. Det är också smart att ha på sig om du är på jobbet och behöver komma till bukt med illamåendet under arbetstid. Fråga efter dem på apoteket!

2. Åksjuketabletter

Du kan också testa receptfria läkemedel mot åksjuka som finns att köpa på apoteket. Rådfråga alltid med MVC om du är osäker.

3. Småät

Håll bukt på illamåendet genom att småäta lite då och då. Dels hjälper det kroppen att hålla illamåendet i schack, men det är också ett bra sätt att få i sig näring på om du inte klarar av att äta större portioner.

4. Vila

För många gravida är just de 12 första veckorna riktigt jobba. Du mår illa, känner dig svullen och humöret är kanske inte alltid på topp. Många blir dessutom väldigt trötta och kan somna lite var som helst. Flyt med och vila när du kan!

5. Drick ordentligt

Se till att dricka mycket, helst vatten. Det kan lindra illamåendekänslorna och göra att det känns bättre en stund.

6. Kolsyrade drycker

En del tycker det hjälper att dricka kolsyrat. För att undvika för mycket socker under graviditeten kan du köpa kolsyrade vattendrycker med citronsmak!

7. Vitamin B6

Vitamin B6 kan hjälpa kroppen att trycka undan illamåendet och hålla kroppen i balans.

8. Citronvatten

Citronvatten används även av många som inte är gravida men som vaknar illamående på morgonen. Testa om det funkar på dig med!

9. Frukt och bär

En del frukter kommer du märka att du föredrar framför andra. Vilka känns okej?

  • Clementin?
  • Banan?
  • Äpple?
  • Jordgubbar?

10. Unna dig en isglass

En isglass kan funka mot illamåendet och tillfälligt få upp blodsockret lite. Ta en du med!

Läs också: Fler isiga godsaker som stillar illamående

11. Ta frisk luft

Sitter du och jobbar på kontor eller något annat stillasittande? Ta en vända med frisk luft (och passa på att tugga i dig ett äpple!) så känns det kanske bättre.

12. Spy

Är du lite rädd för att spy och försöker så gott det går att undvika det? Försök att mildra din spyrädsla en aning och spy. Det kan faktiskt göra att det känns bättre. Kom ihåg att försöka kompensera det med vatten och något lätt att äta.

Powered by Labrador CMS