Gravid

Nub teori Nub test flicka eller pojke i vecka 12 ultraljud

NUB-teorin: Så kan du se om du väntar en pojke eller en flicka

Har du hört talas om NUB-teorin? Det är en teori som går ut på att du kan se vilket kön barnet i magen har redan i vecka 12. Även om könet för de allra flesta inte spelar någon roll är många ändå nyfikna och vill veta så tidigt som möjligt. NUB-teorin kan vara ett sätt!

Vad innebär NUB-teorin?

Fram till omkring vecka 9-10 i graviditeten utvecklas embryot i magen på samma sätt, oavsett om det är ska bli en flicka eller en pojke. Omkring vecka 11 börjar det som sedan ska bli en snopp eller en snippa att utvecklas, men det är förstås väldigt litet. Däremot kan det finnas vissa tecken som visar om det blir en flicka eller en pojke.

Man kollar på ultraljudsbilden

NUB-teorin är en teori som innebär att man studerar ultraljudsbilderna för att ta reda på barnets kön. Det går ut på att fostret har en knopp, eller en "nub" där könsorganet utvecklas och genom att avgöra vinklingen på denna kan man se om det är en pojke eller en flicka.

LÄS ÄVEN: Barnmorskan svarar: Vilket kön är lättast att se på ultraljudsbilden?

Hur går det till?

Viktigt är att barnet ligger i rätt position, det vill säga så platt som möjligt på ryggen med benen uppåt. För att se vilket kön det blir tittar man på vinkeln på den utbuktning som senare blir en snippa eller snopp. Är det en flicka har utbuktningen en vinkel på mindre än 30 grader, och är det en pojke så har utbuktningen en vinkel på över 30 grader.

Vetenskapen kring NUB-teorin går isär, en person som är utbildad i att titta på tidiga ultraljud och har ett tränat öga för detta kan möjligtvis se vilket kön det ska bli så tidigt i graviditeten, annars ska det kanske mer ses som en rolig grej. Vill du säkert veta vilket kön din bebis har är det bäst att vänta till barnet är fött.

Är NUB teorin pålitlig?

Det vi säkert vet är att våra foster börjar utveckla könsorgan kring vecka 6 och sedan kring vecka 11 börjar olikheterna mellan flickor och pojkar öka vilket betyder att i vecka 12 kan absolut foster se olika ut beroende på om det är en flicka eller pojke.

Dagens ultraljudsbilder är tydliga men det kan trots det vara svårt att urskilja vinkeln mellan rygg och kön. Nub teorin kan ses som en rolig gissningslek men helt säker kan man inte vara.

Nub teorin kan ge en indikation för fostrets kön

TIPS! Få föräldraguiden gravid helt gratis

Bildkälla: Natalia Deriabina/Shutterstock

LÄS ÄVEN: Så fungerar ett KUB-test

Powered by Labrador CMS