Kvinna med restlss legs.
Restless legs är vanligt förekommande hos gravida kvinnor.

Restless legs: Gravid och känslan av det kryper i benen

Restless legs kan vara irriterande som det är och kommer ofta när man ska sova. Här är tips på lindring.

Graviditet kan påverka kroppen på många sätt och en vanlig hälsoproblem som kan uppstå är restless legs syndrome (RLS) eller rastlösa bensyndrom. RLS kännetecknas av stickningar och krypningar i benen, vilket leder till ett oemotståndligt behov av att röra på benen. Besvären kan vara särskilt irriterande under kvällen eller natten, vilket kan störa sömnen.

Vad orsakar Restless leggs under graviditeten?

Det är inte känt exakt vad som orsakar RLS under graviditeten, men det finns flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av tillståndet. Enligt en artikel på doktor.se [1] kan hormonella förändringar under graviditeten, liksom järnbrist och stress, spela en roll för utvecklingen av RLS. Andra faktorer som kan förvärra symtomen inkluderar att sitta stilla eller ligga ner under längre perioder.

Vad kan man göra för att lindra RLS-symtomen under graviditeten?

Det finns flera åtgärder som kan hjälpa till att lindra symtomen på RLS under graviditeten. Man kan ta hand om sig själv genom att få tillräckligt med vila och undvika stress och trötthet, eftersom dessa faktorer kan förvärra symtomen. Vi föreslår också att man kan prova att sträcka, massera eller använda varma eller kalla omslag på benen för att lindra symtomen. Dessutom kan läkare ordinera järntillskott om en järnbrist misstänks som en bidragande faktor till Restless legs när du är gravid.

Restless legs är vanligt när man är gravid

Sammanfattningsvis är RLS ett vanligt hälsoproblem under graviditeten som kan orsaka obehag och störa sömnen. Hormonella förändringar, järnbrist och stress kan bidra till utvecklingen av tillståndet. Det finns flera åtgärder som kan hjälpa till att lindra symtomen, inklusive att ta hand om sig själv, använda varma eller kalla omslag på benen och ta järntillskott om det behövs. Det är alltid bäst att rådfråga en läkare för att få en korrekt diagnos och en lämplig behandling.

Powered by Labrador CMS