Gravid

Så vet du att förlossningen närmar sig

Ett barn föds normalt 280 dagar, eller 40 veckor, efter senaste menstruationen, plus eller minus två veckor. När det närmar sig förlossning förbereder sig din kropp på olika sätt.

Däremot är det viktigt att veta att alla kroppens förberedelser inte alltid kommer i samma ordning eller att de ens är märkbara för alla. Dock kan de i de flesta fall hjälpa dig att veta när det är dags för dig att föda ditt barn till världen.

Livmoderhalsen mjukas upp

En nödvändig kroppslig förberedelse är att livmoderhalsen mjukas upp. En "omogen" livmoderhals hårdhet brukar liknas vid en nästipp, medan en "mogen" livmoderhals känns mjuk som läppar. Det är dock inget du som blivande mamma kan känna själv.

Värkar

Under hela graviditeten drar livmodern ihop sig då och då. Dessa sammandragningar är en träning av muskulaturen i livmodern som ska arbeta hårt under förlossningen. När det närmar sig förlossning ändrar sammandragningarna karaktär.

De blir mer regelbundna och känns ofta som värk eller kramp i ryggen och ner mot ljumskarna.

Slemproppen stöts ut

Slemproppen är den slemansamling, som ligger som en skyddande hölje i livmoderhalsen under graviditeten. Slemproppen är dock ingen "propp" som faller, utan mer eller mindre sekret som kan avgå ibland flera dagar innan förlossningen startar, ibland í samband med förlossningsstart. Slemproppen utgör ett skydd mot infektionsangrepp under graviditeten.

Får du en blödning skall du omgående kontakta din förlossningsavdelning. Blödningar i samband med att förlossningen startar är ofta ofarliga, det är oftast ett tecken på att livmoderhalsen börjar öppna sig. Du bör dock som sagt alltid kontakta din förlossningsavdelning för säkerhets skull.

Fostervattnet går

Förlossningen kan ofta starta med att fostervattenavgång, det vill säga att fosterhinnorna brustit och att en del av fostervattnet rinner ut genom slidan. Du märker det genom att du plötsligt blir blöt. Fostervattnet består vanligen av ca 1 liter vätska, men det är ofta bara en liten del som rinner ut när fosterhinnorna brister.

Det bildas också hela tiden nytt fostervatten och det kommer att fortsätta sippra ut vatten tills barnet är fött. Om vattnet går, så ring din förlossningsavdelning. Du kommer uppmanas att komma in till förlossningen för att konstatera att det verkligen är vatten du noterat, samt att du och barnet mår bra.

Om allt är väl får du åka hem igen och vänta på att förlossningsarbetet ska komma igång på riktigt. Man väntar dock aldrig längre än 48 timmar från det att vattnet gått. Om förlossningen ej startat inom 48 timmar kommer man hjälpa till att starta din förlossning på medicinsk väg.

Även det minsta lilla hål i hinnorna utgör en infektionsrisk för dig och barnet. Studier har också visat att vänta mer än 48 timmar inte leder till fler spontan förlossningar.

Under tiden hemma får du leva som vanligt. Du får dock inte bada eller föra in något i slidan. Du skall också kontrollera din temperatur morgon och kväll under de här dagarna du är hemma. Om temperaturen överskrider 37.5 grader eller vattnet ändrar färg (brunt, grönt) bör du kontakta förlossningen på nytt.

Ni kan dessutom behöva förbereda en del praktiska saker inför förlossningen. Förbered på jobbet att ni snabbt måste kunna åka iväg, barnvakt för eventuella syskon, planera vägen till BB, ha klart med alternativa BB om det inte finns plats på den förlossningsklinik ni tänkt er etcetera.

När är det dags?

När värkarna blir regelbundna och täta. Det vill säga att det kommer tre till fem värkar på tio minuter. Om du är omföderska kan det vara aktuellt att kontakta BB något tidigare eftersom öppningsfasen ofta går snabbare då.

Ring alltid först till den förlossningsklinik ni planerar att åka till och prata med en barnmorska. Om värkarbetet tycks ha satt igång eller om fostervattnet gått råder hon er troligen att åka in. Ibland kan man vara lite osäker, då kan samtalet göra att ni slipper åka in för tidigt.

Text: Eva Gärdsmo Pettersson, Gisela Zeime

Texten är faktagranskad av Eva Itzel förlossningsläkare på Södersjukhuset

Källa: Trygg-Hansa

Foto: Shutterstock

Powered by Labrador CMS