Så vet du om du är gravid – 12 tidiga tecken

Undrar du om du är gravid eller skulle kunna vara gravid? Här är 12 av de vanligaste tecknen på graviditet – från de mest kända till de mindre uppenbara.

Alla graviditeter ser olika ut. Vissa upplever tydliga förändringar i kroppen redan några dagar efter befruktningen, medan andra inte märker av några symptom alls förrän mensen inte kommer. Här är 12 tidiga tecken att hålla utkik efter!

12 tidiga tecken på att du är gravid

1. Utebliven menstruation

Det mest uppenbara tecknet på graviditet för de flesta kvinnor är när menstruationen inte kommer som förväntat. Menstruationscykeln kan dock vara oregelbunden av andra skäl, som stress eller sjukdom, så detta tecken på egen hand är inte alltid tillförlitligt.

2. Ömhet i brösten

Hormonella förändringar och ett ökat blodflöde till brösten kan leda till att brösten är ömma, svullna eller ökar i storlek.

3. Illamående

Illamående och kräkningar är mycket vanligt tidigt under graviditeten. Symptomet brukar börja ungefär en månad efter befruktningen och kan inträffa när som helst på dagen.

4. Förändringar i aptiten

Många kvinnor upplever en förändrad aptit, vilket kan innebära antingen ökat eller minskat sug efter vissa livsmedel.

5. Ändrade toalettvanor

Hormonella förändringar kan orsaka att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Under graviditeten produceras mer urin, vilket gör dig mer kissnödig.

6. Trötthet

Många gravida rapporterar ökad trötthet i de tidiga stadierna av graviditeten på grund av de ökade nivåerna av progesteron.

7. Lätt blödning

Några dagar efter befruktningen kan det lilla ägget fästa sig vid livmodersväggen, vilket kan orsaka en liten blödning.

8. Förändringar i humöret

Hormonella förändringar kan även påverka humöret, vilket gör att du känner dig mer emotionell eller irritabel än vanligt. Du kan uppleva att du både gråter och skrattar mer än vanligt.

9. Förändrat luktsinne

Det är vanligt att uppleva en ökad känslighet för lukt under graviditeten. Du kan till exempel reagera på lukter som du annars aldrig har tänkt på.

10. Förstoppning

Hormonella förändringar kan sakta ner matsmältningen, vilket kan leda till förstoppning.

11. Förändringar i kroppstemperaturen

Efter ägglossningen kan kroppstemperaturen öka något och förbli förhöjd under den tidiga graviditeten på grund av ökad progesteronproduktion.

12. Mild krampande smärta

Vissa kvinnor upplever en lätt krampkänsla, liknande menstruationskramp, tidigt i graviditeten när det befruktade ägget implanteras i livmoderväggen.

Det är viktigt att notera att dessa symptom inte nödvändigtvis garanterar graviditet, men de kan indikera en möjlig graviditet i kombination med andra tecken. Det bästa sättet att bekräfta en graviditet är genom ett graviditetstest och att konsultera en läkare eller barnmorska.

Lästips: 11 tecken på att du är i klimakteriet

Powered by Labrador CMS