Det kan vara svårt att veta hur man kan stödja någon som hanterar ofrivillig barnlöshet. Här är några tips.
Det kan vara svårt att veta hur man kan stödja någon som hanterar ofrivillig barnlöshet. Här är några tips.

Saker du inte borde säga till någon som har svårt att skaffa barn – så kan du hjälpa till

Att hantera ofrivillig barnlöshet kan vara en känslomässigt utmanande process för många par. Det är viktigt att närstående förstår vad de bör och inte bör säga för att ge bästa möjliga stöd. Här är några råd för att navigera i dessa känsliga samtal.

Det här ska du undvika att säga

  1. Förslag på lösningar: Kommentarer som "Har ni provat detta?" kan verka triviala och ignorera det faktum att paret redan har försökt många metoder eller att deras barnlöshet har specifika medicinska orsaker.

  2. "Bara slappna av": Att säga till någon att bara slappna av är inte hjälpsamt. Stress eller negativt tänkande orsakar inte ofrivillig barnlöshet.

  3. Jämförelser med andra: Varje persons erfarenhet av barnlöshet är unik. Att jämföra någons situation med andras kan skapa stress och känslor av otillräcklighet.

  4. Undvik att förminska deras känslor: Kommentarer som "Ni kan ta det lugnt" eller "Det kommer att hända snart" minimerar parets smärta och sorg.

  5. Undvik att prata om dina egna barn: Att prata om egna graviditeter eller barn kan vara smärtsamma påminnelser för den som kämpar med barnlöshet.

Hur man stöttar någon som har svårt att skaffa barn

  1. Respektera deras känslor: Många kvinnor med barnlöshet delar inte med sig av sina känslor. Att fråga hur du bäst kan stödja dem kan öppna upp för en hjälpsam dialog.

  2. Ställ öppna frågor: Att kontinuerligt gissa eller fråga om graviditet kan vara störande. Ge dem utrymme och möjlighet att dela i sin egen takt.

  3. Var lyssnande snarare än talande: Ett effektivt sätt att stödja någon är att lyssna och erkänna deras känslor utan att tränga in på deras privatliv eller stressa dem med frågor.

Det är av yttersta vikt att visa känslighet och förståelse i dina interaktioner. Att undvika trivialiserande kommentarer, jämförelser med andra och onödiga förslag är viktigt. Istället bör fokus ligga på att respektera deras känslor, ställa öppna frågor och vara en lyssnande och stödjande närvaro i deras liv.

Läs mer:

Powered by Labrador CMS