Sömnproblem gör vardagen svårare att hantera. Följ rekommendationerna för en enklare graviditet.
Sömnproblem gör vardagen svårare att hantera. Följ rekommendationerna för en enklare graviditet.

Sömnproblem under graviditeten? Därför har du dem

Graviditet kan vara en utmaning för många kvinnor, särskilt när det gäller sömn. Sömnproblem, inklusive sömnlöshet, är vanligt förekommande bland gravida. Det är viktigt att förstå orsakerna till dessa sömnproblem och hur de kan hanteras effektivt.

Sömnstörningar under graviditeten: En överblick

Enligt en meta-analys publicerad på PubMed, upplever ungefär 38,2% av gravida kvinnor symtom på sömnlöshet, med en ökad frekvens under tredje trimestern. Denna analys inkluderade 24 studier med totalt 15,564 deltagare. Det fanns inga andra variabler som påverkade förekomsten av sömnlöshet bland de gravida.

Hälsorisker med sömnbrist under graviditeten 

Kronisk sömnbrist under graviditeten kan öka risken för hälsoproblem som gestationsdiabetes, för tidig förlossning, längre förlossning och preeklampsi. Sömnproblem kan vara särskilt problematiska om de orsakas av sömnapné, en störning där den sovande tillfälligt slutar andas flera gånger per natt. 

Dessutom kan sömnlöshet under graviditeten bidra till depression och ångest senare under graviditeten och efter förlossningen. Experter rekommenderar att gravida bör försöka få 8 till 10 timmars sömn per natt enligt Sleepfoundation

Hantering av sömnlöshet under graviditeten 

Det finns olika icke-medicinska metoder för att hantera insomnia under graviditeten. Kognitiv Beteende Terapi (KBT) är en sådan metod, där en terapeut hjälper till att ändra oproduktiva tankar och beteenden som påverkar sömnen. 

Studier har visat att KBT kan lindra symptomen på sömnlöshet och förbättra sömnen för gravida kvinnor. Det kan även hjälpa till att minska trötthet, ångest och depression.

Rekommendationer och varningar för sömnlöshet under graviditeten

Experter rekommenderar generellt att gravida bör undvika sömnmedicinering, inklusive melatontillskott. Under graviditeten producerar kroppen högre nivåer av melatonin, särskilt under tredje trimestern. 

Det finns oro för att tillskott av melatonin kan leverera för mycket melatonin till barnet och potentiellt störa utvecklingen av sömncykeln.

Dr. Maya Nambisan, gynekolog, berättar för Sleepfoundation att trots dessa åtgärder kommer många kvinnor att fortsätta lida av graviditetsrelaterad sömnlöshet. I sådana fall kan det vara effektivt att ta igen sömn under dagen genom att sova middag, vilket även kan vara bra träning inför tiden efter förlossningen.

Det är viktigt för gravida kvinnor att vara medvetna om risken för sömnproblem och de potentiella hälsoriskerna som följer. Genom att följa råd från hälsoexperter, kan gravida kvinnor förbättra sin sömnkvalitet och minska risken för relaterade hälsoproblem.

Läs mer:

Powered by Labrador CMS