Gravid

Tvillinggraviditet? 9 tecken som tyder på att du väntar tvillingar

Väntar du tvillingar? Ja, kanske det! Här kommer några tecken på att du har en tvillinggraviditet.

I Sverige föds ungefär 110 000-120 000 barn varje år och av dessa är drygt 3 000 så kallade flerbörder, det vill säga fler än ett barn. Av dem är de allra flesta tvillingar.

Om du är gravid med tvillingar kan det faktiskt vara så att du märker det ganska snart... För det finns en del tecken som tyder på tvillinggraviditet!

Kan man märka att man väntar tvillingar? Ja, här är 9 tecken:

1. Du är över 30

Det första tecknet är handlar om dig själv. För chansen att du har tvillingar ökar nämligen med åldern!

2. Du har tvillingar i släkten

Jepp, tvillingar kan vara ärftligt! Det finns en ärftlig komponent i tvillinggraviditeter. Om du som gravid har tvillingar i släkten kan det finnas en ökad chans öven för dig. I de fall där tvillingar är ärftligt rör det sig om tvåäggstvillingar, det vill säga att två ägg från samma ägglossning blir befruktade. Det kan alltså vara ärftligt att släppa mer än ett ägg, som är det vanliga, vid ägglossning.

3. Du gör IVF

Om du genomför IVF ökar chansen att du får en tvillinggraviditet

4. Höga hormonhalter

Om du har hormonet hCG i ditt blod så tyder det på att du är gravid, men är nivåerna högre än vid en "normal" graviditet så kan det betyda att det är fler än en bebis i magen. Det kan du förstås inte testa på dig själv sådär till vardags, men med de höga hormonnivåerna kommer mer graviditetssymtom på posten.

5. Tydliga gravidsymptom

Lite som vi skrev i punkt nummer fyra: har du väldigt, väldigt tydliga gravidsymtom, som dessutom är tidiga? Väldigt kraftiga gravidsymptom (som illamående och kräkningar) kan innebära två bebisar! De som väntar tvillingar mår ofta väldigt illa. Illamåendet behöver inte vara just på morgonen, utan kan vara dygnets alla timmar.

6. Stor mage

Kommer kanske inte som en överraskning. Alla gravida magar ser olika ut, vissa får en kula tidigt, medan andras graviditet börjar synas först långt in i graviditeten. Men om magen blir stor tidigt och om du går upp mycket i vikt tidigt i graviditeten kan det vara ett tecken på tvillingar!

7. Tidigare fosterrörelser

Ju fler som bråkar om platsen i magen, desto tidigare känns fosterrörelserna. Och tydligare... Och oftare...

8. Snabbare viktökning

Om du är gravid med tvillingar är det inte ovanligt att du har en snabbare viktuppgång. Kroppen laddar sig, helt enkelt.

9. Trötthet

Är du extra trött? Det är du ju förstås när du väntar ett barn också. Om du är gravid med tvillingar kan du dock räkna med att du kanske blir ännu mer trött.

När vet jag om jag väntar tvillingar?

Om du är gravid med tvillingar kommer du kunna vara helt säker när du är hos barnmorskan för ultraljud. Det är där ni kommer kunna mäta både hormonnivåerna och fånga upp fler än ett hjärtljud! Tills dess att du vet med säkerhet får du fortsätta gissa, även om det är olidligt!

LÄS ÄVEN: 30 namnförslag till tvillingar

Källa: Socialstyrelsen, 1177

Powered by Labrador CMS