Gravid

Vanliga frågor som gravid: Barnmorskan svarar
Vanliga frågor som gravid: Barnmorskan svarar

Vanliga frågor som gravid: Barnmorskan svarar

Som gravid har man massor med frågor, oavsett om det är tidigt eller sent i graviditeten. Vi har samlat några av de vanligaste och låtit barnmorskan Rebecca svara på frågorna.

Barnmorskan svarar - vanliga frågor om graviditet

Vilka är tidiga tecken på graviditet?

Den allra första tecknen på graviditeten är utebliven mens. En utebliven mens innebär dock inte alltid en graviditet. Det kan orsakas av stress, förändrade livsvillkor överdriven bantning eller andra hormonella förändringar i kroppen. Det är alltså nödvändigt att ta ett graviditetstest för att konstatera en graviditet.

Hos många kvinnor är illamående och ibland kräkningar ett av de första tecknen på graviditet. Illamående under graviditeten brukar förekomma hos 2 av 3 gravida. Illamåendet är av varierande svårighetsgrad och pågår ofta till graviditetsvecka 10-12. I mer sällsynta fall kan illamåendet pågå fram till veckorna innan förlossning.

Behöva gå på toaletten och kissa ofta är ett tidigt tecken på graviditet , detta orsakas av det tryck som livmodern utgör på urinblåsan men även den ökade genomblödningen i blåsan. Dessa besvär avtar i mitten av graviditeten men återkommer igen i slutet av graviditeten.

Trötthet är mycket vanligt i början av graviditeten. Detta beror främst på hormonella och fysiologiska omställningar i kroppen. Den intensiva tröttheten avtar oftast under den första delen av graviditeten och det bästa sättet att ta sig igenom den är att sov och vila tills detta är över.

Vad kan jag äta under graviditeten?

Det är många som undrar kring kost och graviditet. Ofta är frågorna ställda kring ett specifikt födoämne. Du får information om detta av din barnmorska på din barnmorskemottagning i samband med det första besöket. Där får du med dig även skriftlig information eftersom det annars kan vara mycket att lägga på minne. Din specifika frågor kan du även maila till livsmedelsverket som svarar inom kort. Du kan också läsa Livmedelsverkets kostråd till gravida här.

Läs mer: Mat för gravida - här är listan!

Kan man ha sex under graviditeten?

I normala fall går det bra att ha sex under graviditeten. Slemhinnorna kan vara lite sköra vilket gör att de kan vara lättblödande men detta är inget farligt. I de fallen som man bör undvika samlag under graviditeten kommer barnmorskan eller läkaren informera om detta.

Kan man flyga under graviditeten?

Ja det kan man. Olika flygbolag har lite olika regler för hur många veckor in på graviditeten som du får flyga så det är bäst att tala om för dem att du är gravid när du bokar resan. En graviditet innebär naturligt en ökad känslighet för att få blodproppar. En lång flygning i sig inebär ökad risk för blodproppar pga att man är orörlig i den position sam man sitter i under många timmar. Bästa sättet att förhindra detta är att använda stödstrumpor under hela resan. Kliv upp och gå minst 1 gång per timme under resan. Trampa med fötterna och gör cirklar ofta under tiden du sitter. Var noga med att dricka mycket vatten. Flygplansluften är ofta torr. Om möjligt undvik att flyga långt.

Läs mer: Gravid - förkortningar att känna till under graviditeten

Är det farligt att färga håret när man väntar barn?

Det är inte bevisat att hårfärgningsmedel kan påverka foster. Det är ändå många som undviker att färga håret speciellt under första delen av graviditeten. Ett alternativ är att slinga håret och undvika att färga från rötterna för att undvika dessa kemikalier. Tänk på att berätta för din frisör att du är gravid. Resultatet av hårfärgningen kan bli en annan än den man tänkt sig under graviditeten.

Kan jag undvika bristningar med hjälp av krämer?

Bristningar under graviditeten beror på hormonella förändringar i kombination med att huden spänns. Vissa av oss bär på anlag som gör det lättare att få bristningar i huden. Desvärre finns inga krämer och oljor som kan förhindra detta ännu.

Läs mer: Förlossningen steg för steg - från latensfas till bebis

Powered by Labrador CMS