Vad är eksem?
Huden är kroppens största organ, ungefär två kvadratmeter hos en vuxen människa. Den är ett levande organ och vårt skydd mot omvärlden. Eksem är en inflammation i hudens övre lager. De första symtomen är rodnad och klåda. Sedan kommer röda knottror och ibland vätskefyllda blåsor, huden ”kokar över”, vilket är den ursprungliga innebörden av det grekiska ordet ekzema, varifrån det svenska namnet kommer. Går blåsorna sönder uppstår sår som kan bli infekterade. I senare stadier kan huden bli torr, förtjockad och få smärtsamma sprickor.
Tre vanliga typer av eksem är atopiskt eksem, kontakteksem och handeksem.
Diagnos
Diagnos ställs med hjälp av sjukdomshistoria och genom undersökning av huden. I vissa fall tas ett allergiblodprov eller görs ett pricktest, men detta behövs inte för att ställa diagnos, utan är ibland ett led i utredningen av vad som utlöser eksemet. En individ kan samtidigt ha mer än en eksemdiagnos. Därför ska oklara och långdragna fall utredas av specialistläkare.
Behandling
Det är viktigt att konstatera vad man reagerar på så att framtida kontakt och därmed obehagliga reaktioner kan undvikas. Vid eksem är det viktigt att behålla fukten i huden genom att regelbundet använda mjukgörande krämer som hindrar avdunstning. Vid lindriga besvär kan det räcka med behandling med mjukgörande krämer i kombination med receptfria kortisonkrämer. Målet med behandlingen är att lindra besvären och göra tillvaron så bra som möjligt.