Diskningens ABC
Här får du tips om hur du hanterar diskningen på bästa möjliga sätt. Rent och med miljömedvetet sinne. I samarbete med Neutral.
1. Använd tabletter
Använd tabletter till diskmaskinen för att vara säker på rätt dosering. Om du bor i ett område där vattnets hårdhetsgrad är över 21 dH* rekommenderar vi starkt att du använder ett sköljmedel tillsammans med diskmedlet. Du kan fråga din kommun hur hårt vattnet är där du bor.
2. Dosering av diskmedel
Om du använder ett koncentrerat diskmedel när du diskar för hand ska du använda 4 ml per 5 liter vatten.
3. Undvik att slösa med vattnet
Att skölja disken innan man sätter den i diskmaskinen är onödigt slöseri med vatten. Skrapa i stället av matresterna och låt diskmaskinen göra resten.
4. Ta bort inbrända rester
Bakpulver eller diskmedelstabletter är effektivt för att ta bort envisa fläckar i kastruller och stekjärn. Lägg i en diskmedelstablett eller strö på lite bakpulver och låt det stå med vatten några timmar (eller över natten om det behövs) för att ta bort inbrända rester. Skrapa bort med en nylonborste eller svamp.
5. Fixa dimmiga fönster
Ta bort smuts från fönster med varmt vatten och ättika. Använd 2 dl hushållsättika till en liter vatten.
6. Desinficera diskborsten
Kom ihåg att desinficera diskborsten eller svampen med kokande vatten varje gång du har diskat. Och kasta den när den ser sliten ut eller luktar illa. Smuts och bakterier samlas lätt på de här redskapen.
7. Diska kastruller och stekpannor ordentligt
Det är inte alltid lätt att se om kastruller och stekpannor är rena efte disken. Gnid ett finger på insidan av kastrullen eller stekpannan för att se om ytan är flottig.
8. Kom ihåg sköljmedel
Sköljmedel gör att vattnet i diskmaskinen spolas över tallrikar, glas och bestick utan att ge fläckar eller ränder. Doseringen varierar mellan olika maskiner. Flottiga tallrikar kan vara ett tecken på för hög dosering.
9. Spara på vattnet
Man använder mer vatten och diskmedel om man diskar i rinnande vatten. Använd en spann eller en kopp med diskvatten när du diskar små mängder smutsig disk.
10. Byt kökshandduk
Byt kökshandduk varje dag även om den inte ser smutsig ut. Kökshanddukar är en utmärkt grogrund för bakterier så du bör tvätta dem i minst 60 grader C.