Återkommande svampinfektioner – så blir du av med det
Svamp i underlivet kan både vara smärtsamt och frustrerande. Men vad ska man egentligen göra om man drabbas av infektionen? Allt för föräldrar reder ut.
I Allt för föräldrars forum lyftes frågan om hur man ska hantera återkommande svampinfektioner i underlivet. Personen i fråga har haft problem med infektionerna under flera års tid, och har försökt att anpassa sin kost och livsstil för att få bort svampen.
"Det blir lätt småsprickor när man helst vill klia sig hela tiden"
Personen i forumet formulerade frågan så här:
"Är det nån här som har erfarenhet av ständiga svampinfektioner i underlivet? Som det är nu så svänger det lite från och till men blir aldrig riktigt bra. Jag har fått diflucan utskrivet (engångsdos) flera gånger av läkare på Vc men det hjälper inte fullt ut känns det som. Jag är mest besvärad av utvändig klåda, sen känns ju huden där skör, det blir lätt småsprickor när man helst vill klia sig hela tiden.", skriver hen och fortsätter:
"Tips om vad man kan göra, vad som kan hjälpa? Jag märker ingen skillnad på vad jag äter, har försökt vara utan vitt mjöl, socker mm en period så gott det går men det gjorde varken från eller till. Nu har jag haft det i flera år och är rejält less på det, det underlättar ju inte heller i samlivet direkt, det är ju ofta jag får neka maken (och mig) sex. Han är förstående men jag är frustrerad. Så vad finns det att göra?"
Vanliga symptom på svampinfektion i slidan
De allra vanligaste tecknen på svamp i underlivet är att en klåda och sveda kring slidöppningen och på blygdläpparna, enligt 1177.
Slemhinnorna i slidan och blygdläpparna svullnar, blir sköra och blir röda. Det kan också svida i slidan när du kissar. Vanligtvis gör det också ont vid slidsamlag.
MISSA INTE: Enkla knepet: Så hjälper du ditt barn med sovrutinerna efter sommarlovet
MISSA INTE: Enkla knepen – så gör du billig mat varierad och god för hela familjen
Så blir du av med en svampinfektion
Det finns receptfria läkemedel som används direkt i slidan. Kräm som sprutas in i slidan med en plastspruta, vagitorier som förs in i slidan med ett finger och slidtabletter eller kapslar som man för in i slidan med hjälp av en införare.
Det är också viktigt att ta hand om underlivet genom att ha luftiga underkläder i bomull och undvika att tvätta underlivet med tvål. Använd istället barnolja, eftersom det återfuktar och minskar risken för sprickor.
Det rekommenderas inte heller att ha slidsamlag, eftersom det kan göra ont.
När ska man söka vård för svampinfektionen?
Hjälper inte de receptfria alternativen kan det vara dags att uppsöka en gynekolog. Enligt 1177 rekommenderas det också att söka vård om man fått svampinfektion mer än två gånger under ett halvår.
Vid ett läkarbesök är det möjligt att få receptbelagda mediciner, som man oftast behöver ta under en längre tid.
Man kan också ta ett prov för att se vilken typ av svampodling man drabbats av. Vet man vilken typ av svamp kan det nämligen vara enklare att veta hur svampen ska behandlas.
Källa: 1177.
LÄS MER:
När får man bada efter förlossningen?
Så köper du billiga höstkläder till barnen – sparexpertens bästa tips