Hur får man bort envisa vårtor?
Hur får man bort envisa vårtor? - Foto: Kallestad, Gorm /TT & Pexels

Enkla knepen – så blir du av med vårtor

Hand- eller fotvårtor är ett irriterande hälsoproblem som många lider av. Men hur blir man egentligen av med vårtorna? Vi reder ut.


De flesta drabbas någon gång under livet av problem med vårtor. Det är ingenting farligt, men för de flesta är det en ovälkommen gäst på kroppen. 

MISSA INTE: Så undviker du dyra utgifter på loven – vanliga misstagen

Hur blir man av med envisa vårtor?

I Allt för föräldrars forum lyftes frågan om hur man blir av med vårtor, någonting som ibland kan vara svårt och ta tid.

Personen i fråga berättar att hens dotter drabbats av en mängd vårtor på händerna, och trots flera försök med behandlingar från apoteket har de inte sett något resultat. 

"Dottern går på lågstadiet och har MASSOR av vårtor på händerna. Det är såna mängder så man ser inte var den ena slutar och den andra börjar. Vårdcentralen vill inte göra nåt utan hänvisar till apoteket och där har vi provat allt utan resultat!", skriver personen och fortsätter:

"Hon har eksem på händerna så jag antar att vårtorna trivs där på nåt vis. Men hon vill ju självklart bli av med dem! Känner mig smått desperat och har börjat titta efter laserbehandling privat men de tar inte emot barn under 18 år... Hjälp!"

Forumanvändarens dotter har drabbats av vårtor på händerna. Foto: Pexels

Så känner du igen en fotvårta och handvårta

Enligt 1177 är fotvårtor runda och en aning upphöjda, de har en hård kant och är mjukare i mitten. Handvårtor är ännu mer utstående och kan liknas med små blomkålshuvuden. 

Både på hand- och fotvårtor kan det synas små svarta prickar i vårtan. Har man en vårta kan det kännas obehagligt, ömma eller göra ont. 

Hur ska man behandla vårtan?

Försvinner vårtan inte av sig själv kan du behandla den med vårtmedel, vilket kan skynda på processen. Vårtmedlet är också bra eftersom det förhindrar spridningen av vårtan.

Är det ett barn som ska behandlas är det dock viktigt att titta på den angivna åldersgränsen på förpackningen.  

De flesta vårtorna försvinner även utan behandling, ibland tar det några månader och ibland flera år. 

För att minska smärtan finns det också avlastande plåster.

När ska man söka vård för en vårta?

Blir symptomen värre kan det vara dags att söka vård. Enligt 1177 är det i specialfall, exempelvis om vårtorna är såriga eller blöder, eller om man har vårtor på andra ställen än händer och fötter.

Har man diabetes kan det också vara bra att kontakta en vårdcentral. 

LÄS MER: 

Återkommande svampinfektioner – så blir du av med det

Bada med vattkoppor – kan man det? Vi reder ut

Billiga höstlovsaktiviteter – för hela familjen

/
stats